Hunaja on ikivanha keksintö

Hunaja on ikivanha lääke pöpöjä vastaan. Puhdas hunaja on luonnon oma antibiootti. Se voi hoitaa esimerkiksi vatsaa ja hengitysteitä. Myös ihonhoitoon se on

HoneyCafessa oli täysi tupa torstaina.
HoneyCafessa oli täysi tupa torstaina.

soveliasta. Saunahunaja on monelle tuttu tuote.

Mikkeliläisen Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Carina TikkanenKaukanen luennoi täpötaydessä HoneyCafessa Hunajaviikon torstaitapahtumassa Toijalassa.

– Hunaja mainitaan Raamatussa monessa kohtaa. Se on ikivanha keksintö. Historiantutkijat ovat löytäneet merkintöjä jo vuodelta 5500 ennen Kristusta Egyptistä. Sen suurimpia valtteja on antibakteerisuus. Hunaja hillitsee bakteerien ja hiivojen kasvua. Hunajalla on antimikrobisia vaikutuksia ainakin 60 bakteerilajia kohtaan. Erityisen hyviä alustavia laboratorituloksia on saatu jälkitautien ehkäisemisestä, Tikkanen-Kaukanen selvitti.

Suomalaiset hunajat ovat puhtaita ja siksi hyvin luotettavia. Paitsi lääketieteen tutkimuksen mielessä hunaja on merkittävä tuote elintarvikkeena.

– Nautin hunajaa suoraan purkista lusikalla, tutkimusjohtaja Tikkanen-Kaukanen valotti omia tottumuksiaan.

Moniäänisessä yleisökeskustelussa tiedusteltiin muun muassa hunajan käytöstä haavojen hoitoon.

– Mieluummin käyttäisin haavojen hoitoon siihen tarkoitettuja tuotteita. Tosin Suomessakin on ainakin apteekeista saatavissa uusseelantilaista manukahunajaa. Vastaavaa suomalaista ei ainakaan vielä ole markkinoilla, Tikkanen-Kaukanen vastasi.

Yleisö sai kuulla myös siitä, miten Varmiolan Leipomossa hunajaa käytetään leivoksiin, munkkeihin ja jopa kurkkusalaattiin. Akaan kaupungin tarjoamat makoisat hunajaleivokset saivat pelkkää kiitosta. Illan onnellisin lienee kuitenkin Marjut Alhasto, sillä hän voitti tapahtuman organisoineen Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen arpajaisissa pääpalkinnon: seitsemän killoo, elämänilloo.

Timo Rajala

Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola ojensi illan alustajalle purkillisen aitoa akaalaista.
Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola ojensi illan alustajalle purkillisen aitoa akaalaista.