Virin mehuasema siirtyi nahkatehtaalle

36Viri 1

Sirkka Salminen (vas.), Sirkka-Liisa Ijäs, Mervi Rasi, Marjo-Riitta Salonen ja Seppo Härmä ovat Virin talkoolaisia.

Viialan Virin pitämä mehuasema on avannut ovensa Viialaan entisen nahkatehtaan tiloihin yritystalo Parkkiin. Omistajanvaihdoksen myötä entisen paloaseman tilat Toijalassa eivät ole enää käytettävissä.

Sopivan tilan löytyminen oli pitkällisen työn tulos. Tiloja alettiin etsiä jo keväällä ympäri Akaata. Isoimmaksi ongelmaksi muodostui se, että mehuasema tarvitsee tilan, jossa on vesipiste. Jotkin tarjotuista tiloista olivat turhan tilavia ja siten kalliita.

Mehuasema pystytettiin kuten ennenkin talkoilla. Lisäksi tarvittiin putkimiehen ja sähkömiehen apua.

Sirkka Salmisen mukaan tämän vuoden omenasato on vaihteleva. Paikoin omenaa tulee huonosti. Omenoiden ja marjojen lisäksi mehua voi tehdä vaikkapa porkkanoista.

– Minimimäärä on viitisenkymmentä kiloa, jotta raaka-aineesta saadaan mehu puristettua kunnolla. Jotkut tuovat jopa kaksisataa kiloa mehustettavaa tavaraa, Salminen kertoo.

Hän vinkkaa tuomaan omenat mehustettaviksi ajoissa. Ylikypsistä omenoista mehu ei irtoa kunnolla.

Mehuasemalla on myös pastörointilaite. Jos mehun pastöroi, se säilyy kellarissa vuodenkin.

Nuorten hyväksi

Palvelusta saatava tuotto menee urheiluseura Virin nuorisotyölle. Talkoolaiset ovat enimmäkseen eläkeläisiä, sillä mehuasema on auki pääosin arkipäivisin. Se tullaan pitämään auki myös joinain lauantaina.

Asemaa pidetään auki niin kauan kuin on tarvis.

– Käytännössä tarvetta ei ole enää lokakuun puolenvälin jälkeen, Salminen toteaa.

Asiakkaita on tullut perinteisesti myös naapurikuntien puolelta, jopa Tampereelta ja Hämeenlinnasta asti.

– Joissain paikoissa on pitkät jonot mehuasemille. Meille ei juuri tarvitse jonottaa.

36Viri 2

Omenat kannattaa mehustaa ennen kuin ne menevät ylikypsiksi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?