Hoiva-avustajakoulutusta vanhus- ja vammaistyöstä kiinnostuneille

Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa on alkamassa syksyllä hoiva-avustajakoulutus, joka voi tarjota joustavan koulutus- ja työllistymisväylän aikuisille. Hoiva-avustajan koulutuksessa opiskellaan kaksi osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta eli lähihoitajan tutkinnosta ja yksi osa laitoshuoltajan ammattitutkinnosta. Hoiva-avustajakoulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalalla työskentelystä ja erityisesti vanhus- ja vammaistyöstä kiinnostuneille henkilöille. Koulutus sopii esimerkiksi opiskelupaikkaa ilman jääneille, työttömille työnhakijoille sekä alan vaihtoa harkitseville. Hoiva-avustajakoulutus alkaa Valkeakoskella, mikäli ryhmä saadaan kokoon.

Koulutus antaa opiskelijalle perusvalmiudet työskennellä vanhuksen ja vammaisen henkilön kodissa, palvelutalossa, kehitysvammaisten palveluasumisessa, päivä- tai työtoiminnassa, laitoshoidossa tai hoivakodissa eli kodinomaisessa asumispalveluyksiköissä. Hoiva-avustajat avustavat ikääntyneitä ja vammaisia henkilöitä arkitoimissa kuten ruokailussa, peseytymisessä, pukeutumisessa, liikkumisessa, ympäristön siisteydestä, viihtyisyydestä ja turvallisuudesta huolehtimisessa sekä sosiaalisen kanssakäymisen edistämisestä. Hoiva-avustaja ei voi vastata asiakkaan lääkehoidosta tai työskennellä yksin työvuorossa.

Hoiva-avustajan koulutus ei ole tutkintoon johtava, mutta koulutuksessa suoritettavat kaksi pakollista tutkinnon osaa voidaan sisällyttää osaksi mahdollisesti myöhemmin suoritettavaa lähihoitajan tutkintoa. Yksi tutkinnon osa muodostuu laitoshuoltajan ammattitutkinnosta; laitoshuoltopalvelut. Opiskelu on monimuoto-opiskelua eli opinnot sisältävät lähiopetusta, etäpäiviä ja itsenäistä opiskelua. Lähipäivien määrä vaihtelee lähiopetusjaksoilla yhdestä kolmeen päivään viikossa. Kuhunkin tutkinnon osaan kuuluu työssäoppimisjakso, minkä päätteeksi opiskelija osoittaa osaamisensa tutkintotilaisuudessa. Hoiva-avustajakoulutus kestää noin vuoden.

Hoiva-avustajakoulutukseen hakeutuvan tulee olla sosiaali- ja terveysalalle henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan soveltuva ja terveydeltään sopiva samoin kuin lähihoitajaksi hakeutuvienkin.

Hakuaika hoiva-avustaja koulutukseen päättyy 29.8. Hakuajan päätyttyä osa hakijoista kutsutaan hakupapereiden perusteella syyskuussa pidettäviin soveltuvuustesteihin ja haastatteluun. Omaehtoisen hoiva-avustajakoulutuksen opiskelumaksu on 350 euroa. Hoiva-avustajakoulutuksesta kiinnostuneet voivat kysyä lisätietoja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistosta kouluttaja Riitta Lindbäckiltä puhelin 044 706 1197.