Alasajo ei vaikuta Heikki Rissasen muihin yrityksiin

Rakennusliike Urho meni konkurssiin

Akaalainen Rakennusliike Urho on hakeutunut konkurssiin maanantaina 14. heinäkuuta. Toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen Heikki Rissanen kertoo, että tässä taloudellisessa tilanteessa hän ja muut omistajat eivät olleet enää valmiita sijoittamaan yritykseen. Rissanen omistaa yrityksestä 50 prosenttia.

– Miksi investoida tulevaisuuteen, jos tulevaisuuden ennusteet ovat päinvastaiseen suuntaan ja jos toiminnan edellytykset on syöty pois? Rissanen kysyy.

Toimitusjohtaja Heikki Rissasen ja muiden omistajien mielestä Rakennusliike Urhoon ei kannattanut enää investoida. Yritys haki heikkoina talousaikoina liian nopeaa kasvua ja ajautui konkurssiin.

Toimitusjohtaja Heikki Rissasen ja muiden omistajien mielestä Rakennusliike Urhoon ei kannattanut enää investoida. Yritys haki heikkoina talousaikoina liian nopeaa kasvua ja ajautui konkurssiin.

Yrityksen työntekijöille kerrottiin töiden loppumisesta maanantaina kello 9.30, kun päätös konkurssihakemuksesta oli tehty. Ketään ei lomautettu ennen konkurssia, vaan yritys päätettiin ajaa alas, kun toiminnan edellytykset oli syöty. Rakennusliike Urholla oli 15 työntekijää.

Ostajaa ei löytynyt

Keskustelu Urhon hakemisesta konkurssiin alkoi Heikki Rissasen mukaan viime kevään aikana. Yritys neuvotteli vielä loppuvaiheessa lisärahoituksesta pankin kanssa, mutta lainaehdoista ei päästy yksimielisyyteen. Heikki Rissanen on keskustellut useamman henkilön kanssa myös Urhon myynnistä, mutta kauppoja ei syntynyt.

– Aina jokin lopetti keskustelut. Oli joko liiketaloudellisia tai strategisia syitä, että ei päästy yhteiseen näkemykseen.

Rakennusliike Urholla oli ennen konkurssia tekeillä muutama omakotitalo, liiketiloja, rivitalo ja teollisuustila. Rissanen ei ota kantaa siihen, mitä keskeneräisille työmaille tapahtuu.

Rakennusiike Urhon rivitalokohteesta Hämeentiellä on myymättä suurin osa 12 asunnosta. Kesken jäi myös useampi omakotitalo sekä liike- ja teollisuustiloja.

Rakennusiike Urhon rivitalokohteesta Hämeentiellä on myymättä suurin osa 12 asunnosta. Kesken jäi myös useampi omakotitalo sekä liiketiloja ja teollisuustila.

Asuminen Akaassa -messuilla toukokuussa Urho kauppasi Toijalasta neljää valmistumassa olevaa tai valmista omakotitaloa sekä rivitaloasuntoja. Hämeentien rivitaloyhtiössä on 12 asuntoa, ja alle puolesta on Heikki Rissasen mukaan allekirjoitettu lopullinen kauppakirja. Osa muista asunnoista on varattu, eikä Rissanen osaa sanoa, miten konkurssi vaikuttaa ostajaehdokkaisiin.

Opettavainen elinkaari

Heikki Rissanen osti 5.7.2011 perustettua Urhoa varten rakennusliike Ari Hiltuselta irtaimiston ja muun muassa Hämeentien rivitalotontin. Rissasen mielestä Rakennusliike Urhon elinkaari oli erittäin opettavainen kokemus.

– Totta kai konkurssi on aina epäonnistuminen, mutta kaikkiin asioihin maailmassa ei voi vaikuttaa. Niihin mihin ei voi vaikuttaa, pitää vain sopeutua, ja tällä kertaa konkurssi on seuraus siitä, että jouduimme sopeutumaan maailmantilanteeseen.

Urhon aika sisältää myös onnistumisia.

– Henkilöstörekrytointi onnistui. Henkilöstö oli hyvä. Myös toimintaympäristö oli hyvä. Suurin epäonnistuminen oli arvio talouslaman taittumisesta ja siitä, että 2014 oltaisiin noususuhdanteessa eikä laskusuhdanteessa. Siinä oli suurimmat strategiset epäonnistumiset.

Nuorella yrityksellä oli liikaa hankkeita siihen nähden mitä meni kaupaksi.

– Kyllä. Kasvu oli liian kovaa taloussuhdanteisiin nähden.

Vesilaitoksen kunnostus alkaa

Vanhassa vesilaitoksessa on tilaa noin 400 neliötä. Kuvassa lähempänä olevassa päässä on vanhat betoniset altaat, jotka poistetaan sauna- ja kokoustilojen tieltä. Peruskorjauksessa hyödynnetään osittan kuuden metrin huonekorkeutta.

Heikki Rissasen Evergold Oy osti Toijalan vanhan vesilaitoksen Akaan kaupungilta vuonna 2013. Rakennuksessa on noin 400 neliötä, ja sen kunnostus- ja muutostyöt alkavat tulevana syksynä.

Heikki Rissasen mukaan Urhon konkurssilla ei ole vaikutuksia hänen muiden yritystensä Evergoldin ja Hämeen Sähkön toimintaan. Evergold omistaa Akaassa muun muassa Kauppiastavaratalon, entisen maistraatin talon rautatieaseman vieressä, Toijalan vanhan paloaseman ja Toijalan entisen vesilaitoksen Satamassa.

– Siihen tämä vaikuttaa, että vesilaitoksen kunnostustöissä ei ole Urhon työntekijöitä, kun ei ole Urhoa. Vesilaitoksen rakennuslupa on saatu vasta muutama päivä sitten, ja sen suunnitelmat eivät ole muuttuneet. Työt lähtevät liikkeelle suunnitelmien mukaan kesäloman jälkeen. Sisäpuoli tehdään talven aikana ja julkisivu ensi keväänä kuntoon.

Uutta rakennusalan yritystä Heikki Rissanen ei aio perustaa.

– En tässä taloustilanteessa.

 

Lähes miljoonan euron velat

Rakennusliike Urhon konkurssipesää hoitava Actas Oy:n asianajaja, varatuomari Risto Tuori kertoo, että kesäkuun lopussa yrityksellä oli 100 000 euroa tappiota. Velkaa Rakennusliike Urholla on lähemmäs miljoona euroa.

– Totta kai tappio voisi olla huomattavasti isompikin, mutta jos se jatkuu tuota rataa eikä näkyvissä ole, että plussaa tulee, sen tietää, että velkamäärä kasvaa vastaavasti, Tuori kuvailee yrityksen tilannetta.

Urhon suurin velkoja on Oma Säästöpankki, jolla on panttina kaikki keskeneräiset ja valmiit, myymättömät asunnot. Lisäksi saataviaan hakevat tavarantoimittajat, eläkevakuutusyhtiöt ja verottaja. Risto Tuorin mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka ylivelkainen yritys on, ennen kuin tiedetään, kuinka hyvin asuntoja saadaan myytyä.

– Ensi vaiheessa keskustellaan pankin kanssa, millä tavoin se haluaa realisoinnin alkavan. Jossain vaiheessa ne tulevat myyntiin, mutta tällä hetkellä en niitä aktiivisesti kaupustele.

Tuori ei vielä pysty sanomaan myöskään hinnoista mitään. Huutokauppaa tuskin on luvassa.

– Konkurssihuutokauppa ei ole kovin tehokas tai hyvä tapa asuinhuoneistojen myyntiin.

Konkurssipesän lukuun voidaan tehdä viittä vaille valmiit rakennukset valmiiksi, mutta sen suurempia rakennushankkeita ei ole järkevää tehdä.

– Olen kiertänyt katsomassa ne, ja rivitalossa kuusi asuntoa on niin keskeneräisiä, että niitä konkurssipesä ei tule tekemään loppuun. Kolme on myyty ja kolme on lähes valmiita. Olisi mahdollisuuksien rajoissa saada ne tehtyä valmiiksi. Irtisanomisaikana tehdään myös autotalliurakka valmiiksi.

Omakotitaloista yksi pystyttäisiin Tuorin mukaan tekemään loppuun konkurssipesän lukuun, ja kaksi on käytännössä valmiita, mutta niissä ei ole tehty vastaanottotarkastusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?