Päivölän opiston uusi aluevaltaus on lapsille ja nuorille suunnattu jousileiri, joka pidettiin ensimmäistä kertaa 1.–5. heinäkuuta. Leirille osallistui 15 opiskelijaa iältään kahdeksasta vuodesta parikymppisiin.
Nuorimpiin leiriläisiin lukeutuva kahdeksanvuotias Viivi Mönkö kertoo soittavansa viulua jo kolmatta vuotta. Toijalassa asuva neiti sanoo, että hän innostui aloittamaan viulunsoiton veljen lopettaessa oman viuluharrastuksensa.
– Käyn tunneilla kerran viikossa Arvo Ylpön koululla. Kotona harjoittelen yleensä joka päivä, Viivi sanoo.
Hän on nuoresta iästään huolimatta ollut ennenkin yötä pois kotoa, joten leirille tuleminen ei jännittänyt.
– Leirillä on ollut tosi kivaa, olemme soittaneet paljon, tyttö kertoo toiseksi viimeisenä leiripäivänä.
Hänen mielestään soittamisessa parasta on se, kun soitto kuulostaa hienolta.
Urjalasta tuli leirille Mikko Hirvonen. Kaksitoistavuotias on ehtinyt soittaa viulua seitsemän vuoden ajan.
– Täällä on tosi mukavia ihmisiä, ja olen saanut uusia kavereita. Soitan illalla oppilaskonsertissa Beethovenin Menuetin. Olen soittanut sitä aikaisemminkin, eikä se ole vaikea, Mikko hymyilee.
Eri tyylilajit edustettuina
Leirin ideoinut Valkeakosken musiikkiopistossa opettava Katri Nikkanen kertoo, että leiriläisten vaihteleva taso asetti omat haasteensa ohjelmiston kokoamiselle. Osa lapsista on soittanut vasta vuoden verran, osa on hyvinkin pitkällä opinnoissaan.
Ohjelmisto koostettiin niin, että se edusti musiikin eri tyylikausia. Mukana oli esimerkiksi barokkia, klassismia ja impressionismia.
Kahdesti päivässä pidettiin orkesteriharjoitukset. Lisäksi jokaisella jousiryhmällä oli omat harjoituksensa. Jokainen sai henkilökohtaista opetusta puolen tunnin verran päivittäin.
Kurssilla oli neljä ammattilaista opastamassa lapsia ja nuoria.
– Jokaisessa soitinryhmässä on vähintään yksi ammattilainen mukana, joten oppiminen on intensiivistä, selittää Kimmo Kivivuori Tampere Filharmoniasta.
Hän näkee leirille olleen selvä tilaus. Suurin osa leiriläisistä oli lähialueilta, vain muutama tuli kauempaa.
Maarit Kirvessalo-Nurmela Porin Palmgren-opistosta kehuu leirin tunnelmaa. Kun osallistujilla on hauskaa, he haluavat tehdä parhaansa.
– Lapsi oppii hyvin tällaisessa yhteistyössä, vaikka osallistujien taso onkin vaihteleva.
Leiriläiset pitivät viimeisenä iltana oppilaskonsertin, jossa jokainen soitti itse valitsemansa sävelmän. Leiri huipentui päätöspäivän yhteiskonserttiin.