Hyppy tuntemattomaan

Kampaajamestari Teresa Kärki ryhtyi ärräkauppiaaksi

Teresa Kärjen työmatka Forssasta Akaaseen lyheni muutamalla minuutilla, kun Toijalan sijaan työmatka kulkee nopeampaa reittiä Viialaan.

Teresa Kärjen työmatka Forssasta Akaaseen lyheni muutamalla minuutilla, kun Toijalan sijaan työmatka kulkee nopeampaa reittiä Viialaan.

Toijalassa kampaamo-yrittäjänä työskennelleelle 43-vuotiaalle Teresa Kärjelle Viialan R-kioskin kauppiaaksi ryhtyminen on kuin hyppy tuntemattomaan. Päätös alan vaihdosta syntyi osin oman allergian pakottamana ja osin R-kioski-kauppiaana työskentelevän kaverin yllyttämänä.

– Toisaalta en pidä yrittäjyyttä enää minään, kun siitä minulla on jo 15 vuoden kokemus. Mutta muuten tässä on kaikki uutta: työkaverit, esimiehen rooli, asiakkaiden määrä, myytävät tuotteet ja palvelut, Teresa Kärki luettelee.

Vielä viime lauantaina Teresa teki omassa kampaamoliikkeessään kampausta, ja maanantaina kellon lähestyessä viittä takana on aamuseitsemästä jatkunut tiukka työrupeama omalla kioskilla.

– Kokonaisuudessaan olen harjoitellut yhdeksän päivää, mutta onneksi minulla on ollut tässä vanhat työntekijät ja myymäläneuvoja Marju Malmberg apuna.

Viialan R-kioski on auki 103 tuntia viikossa, josta kauppias tekee itse 50 tuntia ja kaksi vanhaa työntekijää Heidi Lindholm ja Seija Jalava loput.

– Yhden vanhan työntekijän jouduin irtisanomaan, kun mukaan tuli oma työpanos, Teresa Kärki kertoo.

Teresa Kärki näkee omassa toiminnassaan myös uhkarohkeutta, jota tarvittiin myös aikanaan Toijalan-liikettä perustettaessa.

– Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta onneksi tässä on apu aina puhelimen päässä.

Kioskillakin kantikset

Siirtyminen luovalta alalta kauppiaaksi raporttien, tilauskirjojen ja konseptinmukaiseen työhön on sekin käsityöammattilaiselle iso muutos. Forssan Matkussa sijaitsevan kodin puutarha antaa kuitenkin mahdollisuuden luovuuden ammentamiselle.

– Vaikka kioskin remontti toteutettiin tietyllä tapaa konseptin mukaan, otettiin siinä tosi hyvin huomioon kaikki visioni.

Viialan kioskia Teresa kehuu vilkkaaksi paikaksi, ja akaalaisista asiakkaistaan Teresalla on pelkkää hyvää sanottavaa Hirsikankaan molemmin puolin.

– On ollut hauska huomata, että kioskillakin on omat kantiksensa, jotka tulevat usein samaan aikaan. Heidän kanssaan on ollut mukava rupatella, kunhan vaan ensin pääsen jyvälle, minkälaisen veikkauksen he haluavat jättää sisään,

Kampaajamestarin työssä Teresa Kärki kertoo pitäneensä aina huolta huolitellusta ulkonäöstään, ja usein omat pitkät hiukset oli kiharrettu ja kammattu viimeisen päälle.

– Toistaiseksi vaikeinta on ollut oppia siihen, että R-kioskilla hiusten pitää olla kiinni, ja tämä ruutupaita on kyllä suoraan sanoen ihan kamala vaate.

29viialan ärrä3
Viialan R-kioskin uusi kauppias Teresa Kärki säilyttää kioskin valikoimissa muun muassa vuokravideot.

Viialan R-kioskin uusi kauppias Teresa Kärki säilyttää kioskin valikoimissa muun muassa vuokravideot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?