Rakastakaa verojanne?

Suomessa viriää aika ajoin keskustelu perintöverosta.  Tämä verotuksen kukkanen kohtelee kaltoin jokaista kansalaista silloin tällöin. Tänään kiusan kohteina yhä useammin ovat muut kuin ruotumummoja perivät. Viimeksi asian nosti esiin pääministeri Aleksander Stubb (kok) ja asialle lämpeni myös puolustusministeri Carl Haglund (r).

Sodasta hengissä selvinneet, sodan keskellä syntyneet ja sodan jälkeiset suuret ikäluokat ovat kertaalleen verotetuilla palkoillaan rakentaneet nykyisen liian kalliin hyvinvointivaltion ohella itselleen tuvallisen elämän omakotitaloineen, osakehuoneistoineen ja kesämökkeineen. Jokaisesta kiinteistä on maksettu asialliset verot rautanauloja myöten. Onpa joku sodasta hengissä selvinnyt keksinyt perustaa yrityksenkin, joka ihme ja kumma myös työllistää. Ennen maksettiin liikevaihtoveroja ja niin edespäin, nyt arvonlisäveroja ja niin edespäin.

Ilmavoimissa sodassa lentävää henkilökuntaa massa palvellut teknikko Tapani Harvia keksi perustaa autotalliinsa Jyväskylään muun muassa jatkuvalämmitteisiä saunan kiukaita valmistavan yrityksen. Kun tuotekehittely oli kohdallaan, ja muun muassa kiuasrauta ohuempaa kuin passarivaunuissa, saatiin ”kuumaa tavaraa maailmalle”. Tänään Harvian kiukaat ja saunat ovat maailmankuuluja ja yritys jo toisen polven omistuksessa. Kolmas polvi pääsi sitten julkisuuteen ilmoittamalla, että perintöverojen takia yritys on myynnissä. Kiitos vain elämäntyöstä! Eikö mikään riitä? Harvia tekee kiukaittensa rungot jo Virossa, suomalainen työ kun on niin kallista.

Jokainen kotikutoinen rasite, jota ei löydy ulkomaiselta yrittäjältä, on suomalaiselle yrittäjälle menestymisen este, sanoivat ansiokkaassa kolumnissaan Aamulehdessä kansanedustaja Päivi Lipponen (sd) ja EK:n johtaja Mika Nykänen muutama viikko sitten.

Maanantaina maan johtaviin veroasiantuntijoihin kuuluva professori Heikki Niskakangas loihe lausumaan, että perintöverotuksesta ei pidä missään nimessä luopua, koska siitä hyötyisivät vain muutamat varakkaat. Minkälaisessa yhteiskunnassa arvon professori kuvittelee Suomessa elettävän.  Perintövero kohtelee täällä kaltoin kaikkia jotakin periviä. Perintövero estää tavallisiakin suomalaisia vaurastumasta. Perheyritysten liiton toimitusjohtaja jyrähti tiistaina aivan oikein Ylen (verovaroin toimiva instituutio) aamutelevisiossa.

– Ei voisi pahemmalla tavalla perheyrittäjiä ivata. Toivon todella, ettei Aalto-yliopistossa tulevia verovirkamiehiä kouluteta tällä asenteella.

Yrittäminen on juhlapuheissa yleensä kannatettavaa toimintaa. Totuus on valitettavasti hyvin usein toisenlainen. Kateus motivoi kuntatasolla lyömään kapuloita rattaisiin, valtakunnallisessa keskustelussa esimerkiksi nousee yksi ihminen, Björn Wahlroos. Varsinkin rasvanahkavasemmisto elää Suomessa taannoisen valtiovarainministerinsä Kaisa Raatikaisen (sd) opin mukaan: rakastakaa verojanne. Päivi Lipponen taitaa kuulua perheeseen, joka on monelle vasemmistossa kirosana. Mutta mitä ihmettä, sosialidemokraattien kansankodikseen rakentamassa Ruotsissa ei ole perintöveroa ja Ruotsi on edelleen menestyvä hyvinvointivaltio.