Tältä näyttää!

Sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole maailman tärkein asia. Kansalaisaloitteena sen takana on kuitenkin niin paljon allekirjoittajia, että lain valmistelu etenee eduskunnassa. Asia herättää tunteita puolesta ja vastaan, saa fundamentalistit liikkeelle ja neutraalitkin kommentoimaan. Juuri tällaisessa asiassa pitäisi valmistelun olla tarkkana, mutta nyt näyttää todella pahalta.

On kummallista, että lain eduskuntakäsittelyyn suhtaudutaan näyttävän välinpitämättömästi. Jos julkisuuteen on uskominen, lakivaliokunta hylkäsi lakia eteenpäin vievän mietinnön, koska se oli huono. Miten niin huono? Eduskuntatoimittajat, vaatikaa selvityksiä, älkääkä haastatelko fundamentalisteja.

Kaiken lisäksi osa kansanedustajista ”myöhästyi” valiokunnan tärkeästä kokouksesta. Jos laki on joillekin niin tärkeä, luulisi sitä paimennettavan tarkemmin. Sellainen kansanedustaja, joka ”myöhästyy” työstään, on turha kansanedustaja. Rehellisempää olisi sanoa, että kun vaalit ovat kymmenen kuukauden päästä, ei uskaltanut tulla paikalle äänestämään niin kuin on puhunut. On asioita, joissa kansalaisten poliittinen muisti on kolmea kuukautta pitempi. Tämä kuuluu niihin asioihin, varsinkin kun vastustajat muistavat muistuttaa asiasta jopa kesäteatterikappaleita myöten.

Huonoa mietintövalmistelua tuhansille kansalaisille näin tärkeässä asiassa taas ei puolusta mikään. Jos ei uskalla tai osaa tehdä puolueetonta työtä valmistelussa, on syytä jäävätä itsensä.

Akaan valtuusto päätti kesäkuun kokouksessaan sulkea Aseman ryhmäperhepäiväkodin. Puoli vuotta aikaisemmin oltiin toista mieltä ja päätettiin lakkauttaa päiväkoti vasta sitten kun koulurakennus on myyty. Aikaisempi päätös ei ollut viranhaltijoiden mieleen, vaan he antoivat ajan kulua. Poliittista ilmastoa kuulosteltiin valmistelutoimikunnassa ja talouden tasapainottamistoimikunnassa. Kun tarpeellinen tuki oli varmistettu, lakkautuspäätös otettiin uudelleen käsittelyyn tunnetuin seurauksin.

Samainen valtuusto päätti peräti kaksi kertaa siirtää Kylmäkosken kirjaston entiseen kunnantaloon. Tämäkään päätös ei ollut viranhaltijoiden mieleen, joten siirron valmistelua ei edes aloitettu. Erilaisissa ”selvityksissä” todettiin, että siirto tulisi aiottua kalliimmaksi, joten taas annettiin ajan hoitaa asiaa. Tässä vaiheessa kylmäkoskelaisten olisi pitänyt herätä ja nostaa kansanrintama omaa kirjastoa puolustamaan. Mitään ei kuulunut ja pystyssä oli jo talouden tasapainottamistyöryhmä, joka siivosi ensimmäiseksi työkseen kirjaston historiaan. Jos kirjastoasia olisi ollut edes jollekin taholle tärkeä, siirto olisi laitettu liikkeelle ja valtuusto olisi kerta toisensa jälkeen myöntänyt hankkeelle lisää rahaa. Kirjastoasiassa viranhaltijat kävelivät valtuuston tahdon yli, mutta ei se näytä ketään haittaavan.

Kuntavaalit ovat kaukana, joten päiväkoti- ja kirjastoasiassa voitiin menetellä poliittisesti persoonallisesti. Valtuusto antoi vallan itseltään pois. Ensimmäiset päätökset antoivat kylmäkoskelaisille toivoa, toiset päätökset näyttävät tyhmiltä. Tyhmiä tässä rytäkässä eivät ole valtuutettu Heli Piirainen (VIHREÄT) eikä asioista useaan kertaan uutisoineet paikallislehdet.