Jättiputkikasvustosta kannattaa hankkiutua eroon

27Jättiputket 2
Milja Patanalla oli hävitystalkoissa käytössä suojalasit, jotta haitallista kasvinestettä ei pääse silmiin.

Jättiputki on Suomessa vieraslaji, josta pyritään pääsemään eroon. Se tuhoaa usein tieltään alueen muun kasvillisuuden, eikä kasvin pidä päästä kosketuksiin ihmisen ihon kanssa. Jättiputken kasvineste saa yhdessä auringonvalon kanssa aikaan palovammoja.

Ahlmanin koulun säätiö koordinoi Puutarhakarkulaiset kuriin -hanketta. Se jakaa tietoa vieraslajien hävittämisestä ja järjestää torjuntatalkoita.

Akaassa talkoot pidettiin 9. kesäkuuta Toijalan Kurkelassa, jossa kaupungin mailla on jättiputkikasvusto.

Milja Patana Akaan viher- ja liikuntapalveluista arvioi, että Akaassa olisi parisenkymmentä jättiputkikasvustoa. Niitä on sekä kaupungin mailla että yksityisten pihoissa.

Jättiputkea istutettiin puutarhoihin 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Kasvi leviää helposti myös luonnonvaraisille alueille, ja siitä on hankala päästä eroon. Ongelmaan havahduttiin 1990-luvulla.

Kurkelassa kasvaa kaukaasian jättiputkea, joka on kotoisin karuilta alueilta. Sampo Juhajoki Puutarhakarkulaiset kuriin -hankkeesta kertoo, että Suomen oloissa se leviää helposti valtaviksi kasvustoiksi.

Monta torjuntatapaa

Kasvustoa lähdettiin tuhoamaan niittämällä se ensin. Jo tässä vaiheessa kesää jättiputki on kasvanut paikoin miehenkorkuiseksi.

Kasvusto peitettiin aumamuovilla, joka kaivettiin reunoistaan maan sisään, ja päälle laitettiin painoksi raivattua risukkoa. Jättiputken varret jäivät muovin alle.

– Loppukesästä menemme tarkistamaan tilanteen ja tarvittaessa myrkytämme vielä muovin ulkopuolelle jäänyttä kasvustoa. Kahden vuoden päästä jättiputkistokasvuston pitäisi olla kuollut muovin alla, Juhajoki selittää.

Jättiputkea voi torjua myös kitkemällä, mutta se on yleensä useamman vuoden projekti. Juuret pitäisi saada kaivettua maasta vähintään 20 senttimetrin syvyydeltä.

Jättiputkea voi torjua omalta pihaltaan samoin metodein. Riittävään suojavarustukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Iho ei saa mistään kohtaa päästä kosketuksiin kasvien kanssa, ja suojalasien käyttö on suositeltavaa.

Vaatteet tulee pestä käsittelyn jälkeen.

– Jos lapsi altistuu jättiputken kasvinesteelle, niin veisin hänet varmuuden vuoksi lääkäriin, kun iho on ensin huuhdeltu, Juhajoki opastaa miten toimia vahingon sattuessa.

Leviää helposti

Jättiputken torjuminen vaatii aina maanomistajan luvan. Ilman lupaa voi kuitenkin kerätä kasvin kukintoja, jolloin estetään kasvien leviäminen siemenistä. Jos kasvia torjutaan kitkemällä, pitää myös juurakko hävittää, sillä jättiputki leviää siementen lisäksi juurien avulla.

Kerätyt kukinnot ja juurakot voi hävittää polttamalla tai mädättämällä laittamalla ne muovisäkkiin pariksi viikoksi ja säkin auringonpaisteeseen.

Lisätietoa jättiputken ja muiden haitallisten vieraslajien hävittämisestä löytyy osoitteesta www.puutarhakarkulaiset.fi

27Jättiputket 3
Niitetty kasvusto peitettiin aumamuovilla, jonka reunat kaivettiin maan sisään.
27Jättiputket 1
Sampo Juhajoki kertoo, että hävitystalkoita pidetään ympäri Pirkanmaata, jotta jättiputkesta päästäisiin lopullisesti eroon.