Soditaanko kohta puhtaasta vedestä?

Tämän kesän alussa on tullut Esteriltä välillä vettä niskaan ihan huolella. Taas tuli myös kylmää HS-vettä niskaan, kun e-laskuna verkkopankkiin tupsahti heidän uusin vesilaskunsa. Ei ollut nimittäin ihan helppo tehtävä ottaa selvää siitä, mikä on heidän laskutusperuste ja mitä on ollut minun vuotuinen käyttömäärä vedelle. Yksinkertaisessa laskussa oli yhteensä peräti 16 eri laskutusperustetta (perusmaksua eri aikakausilta, sekä käyttövettä ja jätevettä eri tariffeilla, että näiden perittyjen maksujen hyvittelyä ja uudelleen veloitusta). Laskun loppusumma sentään oli selko kielellä, jotta kyllä asiakas tietää, paljonko hän joutuu maksamaan, mutta ei niinkään, mistä hän joutuu maksamaan?

Toinen mikä kummastuttaa on se, että eivätkö käyttäjät ole huomanneet HS-Veden perimän perusteettoman perusmaksun nousua: viime vuonna veroton vuosimaksu käyttö- ja jätevedelle 20 mm-mittarilla oli yhteensä 110,73 euroa, mutta tänä vuonna jo 132,89 euroa. Hinnan nousua vaatimattomat 20 prosenttia. Ei mene ihan kuluttajabarometrien, palkkakehityksen ja yleisen hintakehityksen mukaan. Eikä näy isomman laitoksen etu. Mikä muu taho voi nostaa hintojaan tuosta vaan 20 prosenttia? Korjatkaa jos olen väärässä… karvasta kalkkia siis juomaveden mukana, vai?

Vesi on kohta näköjään niin kallisarvoista, että siitä erityisenä luonnonvarana aletaan sotimaan. Nythän sodalla kriminalisoidaan muita luonnonvaroja, mutta veikkaan, että tällä menolla puhdas vesi on kohta taistelemisen arvoista. Eikä sitä sotaa sodita vesitykein, eikä kenttäpostina toimi vesiposti tai Aqua-net.

 

Vähävetistä kesää kaikille

 

Anttijussi Vikman