Hämäläisen Hiski

Profile Image of Akaan Seutu

Varkautelainen 12-vuotias Hiski Hämäläinen on saanut tasavallan presidentin myöntämän ansiomitalin. Hiski pelasti samanikäisen tytön hukkumiselta. Hyvät Akaan Aatamitoimintaopit hän kertoi saaneensa partiosta.

Sankaria tietenkin juhlittiin. Sankaruudesta Sankarien sankari Hiski sanoo näin: ”Mun mielestä sankari on sellainen ihminen, joka uskaltaa ilmaista oman mielipiteensä. Uskaltaa tehdä asiat niin kuin itse haluaa, vaikka se herättäisi muissa ihmisissä paheksuntaa ja olisi joidenkin mielestä väärin.”

Ikään kuin toimintaohjeeksi meille kaikille tämä rohkea herra toteaa: ”Jos näet ihmisen, vaikka miehen kadulla makaamassa, älä vain kävele siitä ohi. Soita 112-numeroon, sillä mistä sen tietää, vaikka miehellä olisi sairaskohtaus, ja jos ei saa apua, se vaikka kuolisi.”

Hiski oli uimarannalla kesää viettämässä, kun äkilliset tapahtumat ottivat juonen kuljetettavakseen. Yhteisöllisen välittämisenkin keskellä tarvitaan rohkeita ihmisiä, jotka tilanteen niin vaatiessa kykenevät ottamaan ratkaisun avaimet omiin käsiinsä. Tosi hieno suoritus ja rautaiset mielipiteet.

Taitaa käydä niin, että J. Karjalaisen mantra ”Me ollaan sankareita kaikki” ainakin hetkeksi horjahtaa. Niin paljon välinpitämättömyyttä mahtuu maailmaan ja sen nykyiseen menoon.  Aina voi pyrkiä parempaan.

Huolehdi ennalta turvallisuudestasi

Lähes jokakesäinen ilmiö on, kun poliisi varoittelee kiertelevistä liigoista, jotka kyttäävät tilaisuutta tunkeutua ihmisten asuntoihin. Tällaisia varoituksia on annettu myös Tampereen ympäristöön. Liigoja liikkuu. Olkaamme siis valppaita itsemme ja naapuriemme puolesta.

Hämäläisen Hiski antoi edellä hyvän toimintaohjeen, jos havaitsee kadulla makaavan miehen. Sama ohje pätee tässäkin: soita numeroon 112, jos havaitset outoja liikkujia pihoissa ja patioilla. Tosin tässäkin pitää olla järkevä: ei postinkantajaa, jos hänet näkee, tarvitse peljätä.

Viime aikoina on selvästi käynyt ilmi, että näiden liigojen juuret ovat maan rajojen ulkopuolella. Olennaista on nopea puuttuminen. Pikaisella tiedonsaannilla on keskeinen merkitys. Jos kopla onnistutaan pysäyttämään ennen maan rajojen ylittämistä, vielä on jotakin tehtävissä. Paljon varastettua tavaraa on saatu takaisin.

Ennalta varautuminen on kuitenkin tärkeintä. Ovet lukkoon, huusholli asutun näköiseksi, ei paljastavia viestejä puhelinvastaajiin ja feisbuukkiin. Ovea ei ole pakko avata, ellei varmasti tiedä, kuka ovikelloa soittaa.

Suomen Hunajapääkaupunki

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on esittänyt hallitukselle ja edelleen tänään kokoontuvalle valtuustolle, että Akaa julistautuu Suomen hunajapääkaupungiksi. Kun Akaa hyvin ja kestävin perustein sijoittui kolmanneksi kuntamarkkinoinnin SM-kisoissa Vaasassa keväällä, entistäkin julkisempi ulostulo on paikallaan. Ei tarvitse olla suurin eikä kaunein, kunhan on pää. Kuten markkinointikisan perusteluissa todetaan, Makee Akaa -idea on omaleimainen ja raikas. Miksi siis ei.

Nyt on aika näyttää, mihin kaupunki, järjestöt, yritykset ja akaalaiset yhdessä pystyvät. Olkoon kesän hunajaviikko hulinoineen kaikkineen suoraa jatkumoa aktiivisemmalle akaalaisilmeelle! Pörinä ei ole keneltäkään pois.

Juhannuksen saunahunajat on jo hankittu. Kesä on laskeutunut keskuuteemme.