Asuntomessuja hakemaan!

Akaa on paistatellut hyvin myönteisessä julkisuudessa koko kevään. Kaupunkiin osunut eurojackpot-voitto toi tänne kerralla monta miljonääriä ja osoitti, että kaikki – unelmatkin – ovat mahdollisia. Todennäköisyys voittaa missään lotossa on hyvin pieni, mutta sitten kun onni potkii, se saattaa potkia kunnolla. Voiton tuoma julkisuus oli niin voimakas, että se nosti kerralla Akaan kartalle.

Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailu käynnistyy vihdoinkin. Kaupungin tahtotila on mielenkiintoinen ja yllättäväkin. Uusia ideoita odotetaan alueelle, joka luvalla sanoen on rakentunut, ei rakennettu. Sosialidemokraattisen puolueen perustajajäseniin kuulunut Edvard Metsola oli varmasti mielissään, kun täällä vihdoinkin tartuttiin hetkeen, Metsolan kauppalalle lahjoittama tontti kun e kauppalantaloa saanut.

Arkkitehtuurikilpailu on saanut paljon ansaittua huomiota. Rakentamiseen on vielä aikaa, mutta kaikkeen uuteen tarvitaan ensiksi voimakas tahtotila, joka istuvalla valtuustolla näyttää olevan. Arkkitehtuurikilpailu sopii monen mielestä huonosti henkilökuntaansa lomauttavan ja kaikesta säästävän pikkukaupungin pirtaan, mutta on juuri tähän hetkeen oivallisesti sopiva avaus. Kunta on peruspalveluja varten, mutta ilman dynaamista otetta tulevaisuudesta ei kohta ole elinkeinoelämää, josta nyhdetään verot peruspalveluihin. Akaa on kartalla liian kalliilla paikalla ollakseen pelkkä nukkumalähiö.

Yllättäväkin onnenkantamoinen Akaalle oli kolmas sija kuntamarkkinointikilpailussa. Hunaja-teema tuntuu kummalliselta, mutta näyttää toimivan. Tänään Akaa julistautuu valtuuston päätöksellä Suomen Hunajapääkaupungiksi. Kolmas sija toi palkinnoksi mainoskampanjan, jolla Hunajapääkaupungin markkinointi saadaan hyvin alkuun. Sijoittuminen osoitti myös, että kuntamarkkinointi ei ole rahojen heittämistä tuuleen.

Viime perjantaina avattu Näkymä ympäristötaidenäyttely on jälleen kerran erilainen kuin mikään aikaisempi. Näkymä on pysyvä osa kaupunkikulttuuriamme, vaikka se vuodesta toiseen suuria tunteita herättääkin. Näkymän tarkoituskin on herättää keskustelua puolesta ja vastaan, jopa yli taitojenkin.  Akaa on Näkymän kaupunki ja näyttelyn yllätyksellisyys on sen suola.

Tähän myönteisten tapahtuminen listaan sopisi hyvin päätös Akaan asuntomessuista. Viime valtuustokaudella asiaa jo valmisteltiin, mutta se hukkui kuntavaalien alle ja lähinnä poliittisen vasemmiston penseyteen. Politiikka ei saa olla kehityksen esteenä tilanteessa, jossa Suomessa on vallan ottamassa aivan uusi poliitikkotyyppi Aleksander Stubin myötä. Toki voimme täällä pelätä menestymistä ja tyytyä pysähtyneisyyteen, mutta lamasta nousevassa Suomessa paikka otetaan rohkeilla tulevaisuuteen tähtäävillä päätöksillä.

Millä muulla tavalla Akaa hyödyntäisi muun muassa keskeistä sijaintiaan kuin rakentamalla kaupunkiin asuntomessujen myötä modernin asuinalue-kokonaisuuden? Millä muulla tavalla otetaan ote kaupunkimaisuudesta ja pakotetaan itsemme laittamaan nurkat kuntoon messuvieraiden ja uusien kaupunkilaisten tulla? Vuosi 2019 on vielä vapaa Akaan otettavaksi.

Oppia tulevasta voi ottaa vaikka naapurista. Valkeakoski kaavoittaa ”kultahammasrannikon” keskustansa tuntumaan Apianlahden rantaan.