Aleksi Saarelainen hyppäsi viiden metrin kerhoon Kesän Kansallisissa

Aleksi Saarelainen sai hyvän hyppyvireen päälle yksinäänkin ja taivutti Toijalan Kesän Kansallisissa itsensä seiväshypyn viiden metrin kerhoon.
Aleksi Saarelainen sai hyvän hyppyvireen päälle yksinäänkin ja taivutti Toijalan Kesän Kansallisissa itsensä seiväshypyn viiden metrin kerhoon.

Toijalan Vauhdin viime perjantaina järjestämiin aikuisten yleisurheilukilpailuihin eli Kesän Kansallisiin odoteltiin viime vuoden tapaan jännittävää miesten seiväshyppykilpailua. Sellainen saatiinkin, mutta hieman eri tavalla mitä oli ajateltu.

Pari tuntia ennen kisaa Toijalan yli vyörynyt ukkosrintama nimittäin säikäytti Toijalan urheilukentälle tulleet seiväsmiehet kotimatkalle – yhtä lukuun ottamatta. Paikalle jääneen Espoon Tapioiden Aleksi Saarelaisen kärsivällisyys palkittiin, sillä kisan alkaessa sää oli ihanteellinen: aurinkoinen, lämmin ja tyyni. Osallistujakadosta huolimatta Aleksi Saarelainen sai kisasta yksinäänkin mielenkiintoisen ja jännittävän.

21-vuotias hyppääjälupaus kuuluu 22-vuotiaiden sarjan kärkihyppääjiin Suomessa. Ennen Toijalan kisaa voimassa ollut oma ennätys 490 oli vain pari päivää vanha ja saavutettu Lappeenrannan Marskin kisoissa.

Toijalassa Aleksin aloituskorkeus oli 470, jonka hän ylitti toisella yrityksellä. Seuraavaksi hyppääjä korotutti riman rohkeasti korkeuteen 500. Yleisön kannustaessa rytmikkäästi käsiä taputtaen Aleksi taivuttikin itsensä viiden metrin kerhoon toisella yrittämällä. Hän teki hyviä yrityksiä myös korkeudesta 520, mutta suurin lataus oli jo ehkä purkautunut viiden metrin rajan selätykseen.

– Tuntuu tosi hienolta, kun harteilta putosi jo alkukesästä tuo tasarajan yrittäminen – seuraava eli kuuden metrin raja onkin sitten jo niin kaukana, ettei siitä tule ihan heti paineita, Aleksi hymyili kisan jälkeen.

Aleksi Saarelaisen nimi kannattaa siis painaa mieleen, sillä jos hyppääjä säästyy loukkaantumisilta, Suomen seiväshypyn kärkikaarti saa hänestä kovan haastajan.

– Uskon, että 520 menee tänä kesänä rikki, jos mitään vastoinkäymisiä ei tule. Tarkoitus on päästä mahdollisimman lähelle 530. 520 olisi voinut mennä tänäänkin, mutta yksin kilpaillessa ei saa ihan sellaista virettä päälle kuin jos olisi kilpakavereita. Harmi, että muut hyppääjät lähtivät kotiin.

Aleksin tuloksen arvoa nostaa se, että viime kesän kilpailut jäivät häneltä kokonaan väliin vaivojen takia, ja Toijalan kisa oli vasta kesän toinen. Lähitulevaisuuden tavoitteisiin Aleksilla kuuluu pääsy alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin Tallinnaan ensi kesänä.

Naisten kiekossa tiivis kilpailu

Jännittäviä kamppailuja nähtiin myös muissa Kesän Kansallisten lajeissa. Esimerkiksi naisten kiekossa kilpaili yhdeksän heittäjänaista. Heistä viisi parasta lennätti limppua yli 40 metriin. Voiton vei Lempäälän Kisan Heini Järventausta tuloksella 46,16.

Toijalan Vauhdin 18-vuotias Aino Honkamäki heitti naisten 600 gramman keihäällä mukavan tuloksen 33,17, ja 100 metrillä Ainon tulos oli 13,48. Aikuisurheilusarjassa (ent. veteraanisarja) kilpaileva Vauhdin Sauli Saunamäki sijoittui miesten kuulassa kolmanneksi tuloksella 8,75. Kisan voitti Turun Urheiluliiton Mika Lönnblad tuloksella 17,21. Urjalan Urheilijoiden nuori Juuso Nuikka oli kisan kakkonen, tulos 15,50.

Kesän Kansallisissa jäätiin viime vuoden osallistujamäärästä melko selvästi etenkin juoksuissa. Kenttälajeihin saatiin jopa enemmän osallistujia kuin edellisvuonna. Muutaman päivän sisään osui isompien paikkakuntien kilpailuja, millä lienee ollut vaikutuksensa osallistujamäärään. Tämä ei kuitenkaan poistanut sitä asiaa, että Toijalan urheilukentällä oli hyvä kisatunnelma.

 

Kokonaistulokset löytyvät Toijalan Vauhdin kotisivuilta osoitteesta http://toijalanvauhti.yhdistysavain.fi/

 

Tuulikki Moisio

 

Naisten 100 metrin kilpailussa kaikki kahdeksan rataa olivat käytössä. Voiton vei 22-vuotias Maiju Pokkinen Tampereen Pyrinnöstä ajalla 12,53. Kakkosradalla pinkoi Vauhdin Aino Honkamäki viidenneksi ajalla 13,48.
Naisten 100 metrin kilpailussa kaikki kahdeksan rataa olivat käytössä. Voiton vei 22-vuotias Maiju Pokkinen Tampereen Pyrinnöstä ajalla 12,53. Kakkosradalla pinkoi Vauhdin Aino Honkamäki viidenneksi ajalla 13,48. Kuvat: Tuulikki Moisio.