Päivähoidon tulevaisuus Kylmäkoskella

Teimme viisi vuotta sitten paon Tampereen kaupungin hulinasta maaseudulle, ja päätimme muuttaa Kylmäkosken Asemalle. Tuolloin tänne houkutti talo maalaisympäristössä, jonka läheisyydestä löytyivät kuitenkin lapsiperheelle tärkeät palvelut.

Olemme vuosien saatossa jo tottuneet siihen jatkuvaan uhkapilveen, joka on leijunut Kylmäkosken Aseman koulun yllä. Aseman koulua vietiin määrätietoisesti usean käsittelyn kautta kohti loppuaan lopetusperusteenaan milloin taloudelliset ja milloin pedagogiset syyt. Viime viikonloppuna koululla veisattiinkin suvivirttä viimeistä kertaa. Tässä karussa kohtalossa eivät auttaneet Kylmäkosken Aseman Kyläyhdistyksen ponnistelut kylän elävöittämisessä.

Asemalla on viime vuosina pidetty muun muassa peräkonttikirpputoria, kesäkioskia, latotansseja, askartelukursseja sekä viritelty tonttikauppaa. Aseman seudulle on viime vuosina muuttanut muitakin lapsiperheitä, jotka nyt niiden jo vuosia täällä asuneiden lapsiperheiden kanssa nielevät pettymystään kylän viimeistenkin palveluiden kaikottua kauemmaksi.

Akaan valtuusto päätti Aseman koulun sulkemisen yhteydessä, että samassa kiinteistössä sijaitseva ryhmäperhepäivähoito jatkaa toimintaansa, kunnes koulukiinteistö myydään tai osoitetaan johonkin muuhun käyttöön. Kumpikaan näistä kahdesta vaihtoehdosta ei ole toteutunut, ja silti Aseman ryhmiksen lasten vanhemmat ovat käyneet viime viikkoina keskusteluita päivähoidon johdon kanssa lastensa tulevista uusista hoitopaikoista. Meidänkin kolmilapsisesta perheestä olisi kaksi nuorinta mieluusti jatkanut päivähoidossa tuossa yksikössä. Tämä ei kuitenkaan näillä näkymin ole mahdollista. Hulluinta tässä tilanteessa on se, että ryhmiksen sulkemispuheet tulivat odottamatta ja yllättäen, eikä käsittääkseni valtuustokaan ole ajan tasalla näistä nopeista käänteistä.

Ryhmiksen kevätjuhlassa me vanhemmat saimme ihastella kuudentoista ikähaitariltaan 1-5 -vuotiaan lapsukaisen laulu- ja leikkiesityksiä. Meidänkin perheelle ryhmis on tarjonnut parhaan mahdollisen ratkaisun, sillä olemme kuluneen kevätkauden ajan voineet viedä samaan hoitopaikkaan kaikki kolme lastamme. Kylmäkosken päiväkoti ei ole tähän asti tarjonnut hoitomahdollisuutta alle 3-vuotiaille, joten moni vanhempi on tuonut pienemmät lapsensa hoitoon Asemalle eri puolilta Kylmäkoskea. Ryhmis ei siis ole ollut olemassa vain asemalaisia varten. Nyt ihmettelenkin koko Kylmäkosken alle 3-vuotiaiden lasten päivähoidon tulevaisuutta sekä ylipäätään sitä, miten ihmeessä kylmäkoskelaisten lasten päivähoito tullaan jatkossa järjestämään? Kysyntää on, hoitopaikkoja ei niinkään. Päiväkotia ei olla laajentamassa, vaan huhujen mukaan tilanpuutteeseen reagoidaan purkamalla väliseiniä.

En voi ymmärtää sitä, että Aseman ryhmiksen kaltainen toimiva yksikkö ajetaan alas koulun mukana, vaikka kysyntää palvelulle selvästikin olisi. 16 lasta ei varmasti kaikkinensa löydä hoitopaikkaa Kylmäkoskelta päiväkodista ja/tai harvalukuisilta kunnallisilta perhepäivähoitajilta, vaikka osalle vanhemmista onkin tarjottu mahdollisuutta myös viedä lapsensa ostopalveluna hoitoon Urjalaan.

Päivähoidon järjestyminen kodin läheisyydestä on tärkeä asia. Vaikka palveluita selvästikin ollaan näissä säästötalkoissa keskittämässä Toijalaan ja Viialaan, ei ole mielestäni järkevää vaatia kaikissa asioissa joustoa Akaan kaupungin väkimäärältään vaatimattomimmalta kaupunginosalta. Kuluva vuosi on ollut kylmäkoskelaisittain kylmää kyytiä. Totisesti toivon että Akaan kaupunki huolehtii jatkossakin niiden kaikista pienimpienkin kaupunkilaisten päivähoitotarpeista. Vaikka he asuisivatkin Kylmäkoskella.

Tiia Välimäki