Omakantaan voi tutustua verkkokoulun avulla

Omakanta on uusi kansalaisten nettipalvelu, josta täysi-ikäiset näkevät omat sähköiset reseptinsä ja terveystietonsa. Palvelusta voi tulostaa myös yhteenvedon sähköisistä resepteistä. Kuntalainen voi tarkastella henkilökohtaisia terveystietojaan palvelun kautta, kun hänelle on kirjoitettu sähköinen resepti tai tietoja on tallennettu potilastiedon arkistoon.

Kela on tehnyt Omakannassa asiointia varten suppean verkkokoulun, johon voi käydä tutustumassa osoitteessa www.kanta.fi/Omakanta-verkkokoulu/story.html.

Asiakas voi nopeuttaa asiointiaan terveydenhuollossa, kun hän käy kuittaamassa tiedon potilastiedon arkiston käytöstä (informointi) Omakannassa. Samalla asiakas voi antaa suostumuksen siihen, että tarvittavat potilastiedot ovat asiakasta hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä.

Kansallinen potilastiedon eArkisto tulee kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin ympäri Suomen. Suunniteltu käyttöönotto on Akaassa syksyllä 2014.

Sähköinen arkisto mahdollistaa toimivat hoitoketjut kaikkien toimintayksiköiden välillä. Näin hoidossa voidaan hyödyntää aikaisempia tutkimustuloksia ja välttää turhia hoitotoimenpiteitä. Sähköinen arkisto parantaa tiedonkulkua terveydenhuollon yksiköiden välillä ja lisää potilasturvallisuutta. Myös päällekkäisten tutkimusten tarve häviää, kun tiedot ovat kansallisessa arkistossa käytettävissä. Tarkoituksena on taata potilaalle katkeamaton hoitoketju, joka on riippumaton hänen olinpaikastaan ja asioimispisteestään.