Kotikolon nuoret tekevät kaksi kasvutarinaa elokuviksi

21Kotikolo 1
Takana Harri ja Josefina, keinussa Matilda (vas.), Martta, Isla, Veli-Matti ja Nedi.

Lastensuojelulaitos Kotikolon lapset ja nuoret toteuttavat kaksi lyhytelokuvaa. Kuvaukset on nyt tehty, ja seuraavaksi on vuorossa editointivaihe.
Viialassa sijaitseva Kotikolo on mukana Myrsky-hankkeessa, jossa nuoret tekevät taidetta omista lähtökohdistaan. Nuoria opastaa näyttelijä ja käsikirjoittaja Jari Forsman. Hanke toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa, mutta periaate on, että nuoret tekevät mahdollisimman paljon itse.
Jokainen nuori on osallistunut jollain tavalla elokuvien tekemiseen, käsikirjoituksen laatimisen lisäksi näyttelemällä, ohjaamalla ja kuvaamalla. Kotikolon yrittäjä Petra Molin kertoo, että myös näyttelijöiden asut ja kampaukset ovat nuorten ideoimia.

Henkilökunta mukana näyttelemässä

Josefina Harju pääsi kuvaamaan.
– Se oli mukavaa mutta aika hankalaa. Kamerassa on niin paljon erilaisia nappeja, Josefina tuumii.
Kotikolon pihalla kuvattiin häitä, jotka eivät menneet ihan suunnitelmien mukaan. Forsman kuvailee elokuvaa tytön kasvutarinaksi. Yli-innostunut äiti yrittää naittaa tyttärensä pojalle, joka on vähän pöhkö. Tyttöpä sitten karkaakin häistä.
Toinen, aikaisemmin filmattu elokuva kertoo tytöstä, joka kokee tekevänsä oikein, mutta ympäristön säännöt ovat ristiriidassa hänen näkemystensä kanssa.
Kotikolon lasten ja nuorten lisäksi näyttelemässä oli lastensuojelulaitoksen henkilökuntaa sekä näiden lapsia.
Elokuvien on tarkoitus valmistua syksyksi. Ensi-ilta on elokuvateatteri Niagarassa Tampereella, ja Jari Forsman lupaa, että ensi-illalle seuraa myös jatkoa.
Myrsky tukee projektirahoituksella nuorten taideprojekteja, jotka on tarkoitettu erityisesti haastavissa elämäntilanteissa oleville nuorille. Myrsky-hanketta koordinoi Suomen lasten ja nuorten säätiö. Sen rahoittajina toimivat Suomen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä yritysverkosto.

21Kotikolo 2
Sofia (vas.), Matilda, Martta ja Veli-Matti häiden kuvauksissa.
21Kotikolo 3
Sofia (vas.), Matilda, Martta ja Veli-Matti häiden kuvauksissa.
21Kotikolo 5
Kuvauksiin osallistui nuorten lisäksi Kotikolon henkilökuntaa sekä näiden lapsia.
21Kotikolo 4
Kuvauksiin osallistui nuorten lisäksi Kotikolon henkilökuntaa sekä näiden lapsia.