Kiinteistöhoitaja on moniosaaja

 

Akaan kaupungin kiinteistönhoitajan Sami Riutan mukaan mukana kulkeva tabletti on kätevä työkalu työssä.

Akaan kaupungin kiinteistönhoitajan Sami Riutan mukaan mukana kulkeva tabletti on kätevä työkalu työssä.

Nykyajan kiinteistöhoitajat eivät ole enää talonmiehiä vaan he ovat kiinteistöalan moniosaajia. Kaikilla Akaan kaupungin kiinteistöhoitajilla on alan perustutkinto suoritettuna. Kaksi henkilöä suoritti kyseisen tutkinnon oppisopimuksella. Kiinteistöihin liittyvän perustehtävän lisäksi työpäivään kuuluu työtä kuntalaisten ja kiinteistöjen käyttäjien kanssa.

Akaan kiinteistöpalvelussa on haettu lisää tuloskuntoa toimintaan Yxi Luukku Tuloskuntoon -hankkeessa. Hankkeessa tavoitteena on luoda parempaa työnlaatua ja lisätä työntekijöiden työhyvinvointia tarjoamalla työterveyshuolto Akaasian ja ammatillisen osaamisen kehittämisen palvelut Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistolta yhdessä paketissa. Hankkeen aikana henkilöstö on suorittanut erityyppisiä korttikoulutuksia ja muuta ammatillista lisäkoulutusta kuten iv-koneiden suodatinkoulutusta ja talotekniikkakoulutusta.

Kiinteistöpalvelun tehtävänkuvat ja toiminta-alue ovat olleet rajussa muutoksessa eikä muutos ole aina sujunut ongelmitta. Jokaisessa Akaan kaupunkiin liitetyssä kunnassa on ollut oma kiinteistöhuollon työkulttuurinsa, joista on pitänyt luoda yhteinen Akaan kaupungin kiinteistöpalvelun tapa toimia. Akaan kaupungin kiinteistöpalvelussa on otettu käyttöön viiden alueen toimintamalli. Kaksi aluetta on Toijalassa, kaksi Viialassa ja yksi Kylmäkoskella. Jokaisella alueella on kaksi kiinteistönhoitajaa. Uusi toimintamalli on alkanut toimia hyvin. Oman haasteensa työntekoon ovat tuoneet Akaan kaupungin kiinteistöjä, erityisesti kouluja, koskeneet sisäilma-ongelmat, joiden taustalla on ollut myös rakenteellisia virheitä.

Kiinteistönhuoltoa on kehitetty hankkimalla kiinteistönhoitajille iPad:it, joiden avulla on mahdollista reaaliajassa nähdä huolto-ohjelmasta toimeksiannot mahdollisimman nopeasti jo huoltoautossa, jonka ansioista säästetään työaikaa ja ajokilometrejä. Sähköinen huolto-ohjelma mahdollistaa, että kiinteistönhoitajat suorittavat huollot, käyttäjäpalvelut, työmääräykset joustavasti ja oikea-aikaisesti.  Suurin osa kiinteistöjen valvonnasta voidaan tehdä kaukovalvontaa hyväksi käyttäen.

Akaan kaupungin teknisen toimen organisaatiota on muutettu. Tekninen toimi jakaantuu tilapalveluihin ja yhdyskuntateknisiin palveluluihin. Teknisen toimen johtajana toimii tekninen johtaja Antti Kemi. Tilapalvelut jaettiin tilahallintoon sekä siivous- ja ruokapalveluyksikköön. Tilapalvelun johtajana toimii kiinteistöpäällikkö Eija Hyvönen. Tilahallinto jaettiin kahteen erilliseen yksikköön kiinteistöhoitoon, jota johtaa kiinteistötyönjohtaja Kari Kairenius ja PTS-suunnittelu- ja kunnossapitoyksikköön, jota johtaa rakennusinsinööri Jaakko Parviainen. Uutta teknisen toimen toiminnassa on se, että eri yksiköt auttavat toisiaan hyödyntäen kunkin ammattiosaamista mahdollisuuksien mukaan.

Yxi Luukku -hankkeessa on opeteltu työfysioterapeutin opastuksella esimerkiksi raskaiden taakkojen siirtämisen ergonomiaa ja ohjattua kuntosalitoimintaa. Myös kävelytesti on tulossa. Hankkeessa on toteutettu myös työyhteisövalmennusta, jonka tavoitteena oli yhteistyön lisääminen ja yhteen hiileen puhaltaminen. Myös työajan hallintaan liittyvää työyhteisövalmennusta on tulossa.

Yxi Luukku Tuloskuntoon -hanke on kestänyt 1,5 vuotta ja hankkeen aikana Akaan kaupungin kiinteistöpalvelussa on ollut kehittämisen ja tekemisen meininkiä.

 

 

Paul Välimaa

Projektipäällikkö

Yxi Luukku Tulokuntoon -hanke

 

 

Tabletti säästää työaikaa ja kilometrejä

Sami Riutta on työskennellyt kiinteistönhoitajana Akaan kaupungilla vajaat neljä vuotta. Riutan mukaan muutamassa vuodessa ala on kehittynyt huimasti. Akaassa kiinteistönhoitajat ovat kuukausi sitten saaneet mukana kulkevat iPadit, jotka korvaavat pöytäkoneet.

– Ennen kävimme tukikohdassa pöytäkoneelta katsomassa työtehtäviä tarpeen mukaan monta kertaa päivässä. Nyt kun olemme kohteessa esimerkiksi huoltotehtävissä, ja ennen kuin poistumme sieltä, pystymme tarkistamaan iPadilta onko kohteeseen tullut uusia työtehtäviä, ja pystymme hoitamaan ne periaatteessa saman tien pois. Näin ei tule ylimääräistä ajelua ja työaikaa säästyy.

Riutta pitää kätevänä myös sitä, että tabletin avulla päästään ohjaamaan talotekniikkaa.

– Pystymme aukaisemaan ovia ja sytyttämään valoja. Esimerkiksi jos saamme soiton, että liikuntasalin ovi on kiinni, sen avaaminen onnistuu etänä.

Riutan mukaan ohjelmat ja tekniikka toimivat hyvin yhteen.

– Ukkoset tai sähkökatkokset voivat aiheuttaa ongelmaa, mutta 95-prosenttisesti mitään ongelmia ei ole.

Tarja Antola

 

 

Akaan kaupungin kiinteistönhoitajan Sami Riutan mukaan mukana kulkeva tabletti on kätevä työkalu työssä.

Kiinteistönhoitajan ammattitutkintoa suorittaessaan Sami Riutta teki opiskeluun liittyvät harjoittelut Akaan kaupungilla. Nyt hän on ollut kaupungilla kiinteistönhoitajana vajaat neljä vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?