Äänestysaktiivisuus jäi alle maan keskiarvon

Äänikuninkaat Stubb ja Halla-aho jyräsivät myös Akaassa

Yhteiskuvaan ehdokas Li Anderssonin kanssa halusivat ehdokkaat Sirkka Torkkola ja Janne Nieminen.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin (kesk.), Sinikka Torkkola ja Janne Nieminen kampanjoivat  Toijalan torilla juuri vaalien alla.

Sunnuntain europarlamenttivaalien Akaan äänikuninkaiksi nousivat euroedustajiksi valitut Alexander Stubb ja Jussi Halla-aho. Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi pyrkivä Stubb sai Akaassa 360 ääntä. Tamperelaissyntyinen ja maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu Jussi Halla-Aho sai Akaassa taakseen 255 ihmisen kannatuksen.

Akaan äänikuningattaria olivat puolestaan kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja kristillisdemokraattien Sari Essayah, joista Pietikäinen lunasti paikan europarlamentissa. Kristillisdemokraatit menettivät edustajansa. Sirpa Pietikäinen sai Akaassa 226 ääntä ja Sari Essayah 207 ääntä.

Viidenneksi eniten akaalaisten ääniä keräsi parlamenttipaikkansa pitänyt, keskustan Olli Rehn (172). Vaalitappion Akaassakin kärsineistä sosialidemokraateista eniten ääniä saivat parlamenttiin valitut Miapetra Kumpula-Natri (169) ja Liisa Jaakonsaari (161). Valituista keskustan Anneli Jäätteenmäki sai Akaassa 138 ääntä ja Vasemmistoliiton Merja Kyllönen 135.

Vihreiden Oras Tynkkynen sai Akaassa 129 ääntä ja puolueesta ainoana parlamenttiin valittu Heidi Hautala 35.  Vasemmistoliiton 27-vuotias Li Andersson sai Akaasta 128 ääntä ja keskustan parlamenttipaikan lunastanut konkariehdokas Paavo Väyrynen 125. Akaan äänestyslistalla 15 eniten ääniä saaneiden joukkoon mahtuvat vielä kokoomuksen Petri Sarvamaa, 117 ääntä, sekä tasatulokseen 114 äänellä päätyneet demarien Johannes Koskinen ja perussuomalaisten Sampo Terho.

Uusista euroedustajista kokoomuksen Henna Virkkunen sai Akaassa 103 ääntä ja Ruotsalaisen kansanpuolueen Nils Torvalds 4.

Vaalien ainoa akaalainen ja eteläpirkanmaalainen ehdokas, Muutos 2011 -puoluetta edustanut Oula Lintula sai Akaassa 7 ja koko maassa 125 ääntä.

Moni ehdokas piipahti Akaassa

Viialalaissyntyinen vasemmistoliiton tamperelainen edustaja Sinikka Torkkola puolestaan keräsi Akaassa 100 ääntä ja koko maassa 1794. Sinikka Torkkolan lisäksi Akaassa vieraili vaalien alla moni ehdokas, joista Paavo Väyrysen, Oras Tynkkysen, Miapetra Kumpula-Natrin sekä Li Anderssonin Akaan äänimäärät on lueteltu yllä. Sosialidemokraattien tamperelainen Kaisa Penny sai Akaasta 77 ääntä, kokoomuksen sastamalainen rehtori Jari Andersson 74 ääntä ja keskustan hämeenkyröläinen ehdokas Jouni Ovaska 28 ääntä.

Perussuomalaiset kolmanneksi suurin

Kokoomus nousi koko maan tavoin Akaassakin suurimmaksi puolueeksi 23,4 prosentin kannatuksellaan. Suomen Sosialidemokraattinen puolueen kannatus oli Akaassa 17,4 prosenttia ja Perussuomalaisten 16. Suomen Keskustaa kannatti 15,1 prosenttia äänestäneistä ja Vasemmistoliittoa 11,4. Vihreiden kannatus oli 7,6 prosenttia ja Suomen Kristillisdemokraattien 6,3. Muut puolueet jäivät reippaasti alle prosenttiin.

Äänestysprosentti jäi kolmannekseen

Vain hieman reilu kolmasosa Akaan äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan sunnuntaina päättyneissä europarlamenttivaaleissa. Akaan äänestysprosentti 34,1, kun koko maan äänestysprosentti oli 40,9 ja Pirkanmaan 40,2.

Vilkkaimmin uurnilla käytiin Kylmäkoskella, jossa sielläkin äänestysprosentti jäi 36,1 prosenttiin. Toijalan läntisellä äänestysalueella äänensä antoi 32,3 prosenttia äänioikeutetuista ja Toijalan itäisellä alueella 32,2.  Viialassa äänestysprosentti oli tasan 33. Prosenteissa on mukana hylätyt äänet, joita Akaassa annettiin kaikkiaan 38.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?