Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari

  Kuppauksessa kupattavasta poistuu verta 2–3 desiä.

Kuppauksessa kupattavasta poistuu verta 2–3 desiä.

Ikivanhaa hoitomuotoa kuppausta tiedetään harjoitetun Kaksoisvirranmaassa jo noin 4000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Suomessakin kuppaus on tunnettu 1400-luvulta. Yksi perinteen harjoittajista on Akaan Kalevalaisten puheenjohtaja, Hoitola Tasapainon yrittäjä Kaisu Mokkila, joka on opiskellut kuppariksi osana saunaterapeutin koulutusta. Kuppauksia hän tekee Sääksmäen seurakunnan leirikeskuksessa Pappilanniemessä maanantaisin.

– Kuppaus sopii perusterveille ihmisille, jotka haluavat kuona-aineiden lähtevän liikkeelle kehosta ja puhdistua sisältäpäin. Kuppausta on käytetty esimerkiksi kireisiin lihaksiin, iskiasvaivoihin, iho-oireisiin ja hengitystievaivoihin, Mokkila kertoo.

Asiakkaat kuvailevat kuppauksen jälkeistä olotilaa kevyeksi, rennoksi ja rauhalliseksi.

– Kun itse olin kupattavana ensimmäistä kertaa, tuntui kuin olisin ollut pumpulissa, Kaisu Mokkila kertoo.

Ennen Pappilanniemeä Mokkila teki kuppauksia Valkeakosken keskustassa ja sitä ennen Kotiharjun yleisessä saunassa Helsingin Kalliossa. Pappilanniemen rantasaunassa hän on ottanut asiakkaita vastaan maanantaisin parin kuukauden ajan.

Lehmänsarvista muovisiin imukuppeihin

Kuppaus alkaa saunasta, joka saa kupattavan kuona-aineet liikkeelle ja verenkierron vilkastumaan pintaverisuonistossa. Entisaikaan veren imemiseen käytettiin lehmänsarvia, mutta nykyisin kupparit suosivat muovisia imukuppeja, joiden desinfiointi on helpompaa kuin keittämistä vaativien aitojen sarvien.

Pieniä reikiä ihoon, imukuppien alle Kaisu Mokkila tekee pikkuriikkisellä kuppauskirveellä. Kun imukupit täyttyvät verestä, tyhjentää kuppari veret kannuun. Kuppauksen aikana verta poistuu kupattavasta parin, kolmen desilitran verran. Veren mukana kehosta poistuu myös kuona-aineita.

Mokkila kertoo, että veren poistuminen kehosta saa luuytimen tuottamaan verenkiertoon uusia verisoluja, minkä kupattava huomaa vilkastuneena verenkiertona.

– Uudet verisolut jaksavat kuljettaa kuona-aineita, happea ja ravinteita paljon paremmin kuin vanhat. Kuppaus tasaa myös verenpainetta ja hemoglobiinia.

Sattuuko se?

Kuppausta voidaan tehdä paitsi selkään myös käsiin, rintakehään, vatsaan, turvonneisiin nilkkoihin ja polviin.

Tyhjällä vatsalla kupattavaksi ei kannata lähteä, koska seurauksena voi olla huono ja heikko olo. Myös raskaudesta ja lääkityksestä on hyvä kertoa kupparille etukäteen.

Jos kupattava on verenluovuttaja, edellisestä luovutuskerrasta on oltava vähintään kolme kuukautta. Mokkila kertoo, että kuppausta suosivat etenkin entiset verenluovuttajat, jotka esimerkiksi ikänsä takia eivät kelpaa enää luovuttajiksi.

Eniten kuppari saa vastata kysymykseen ”Sattuuko se?”.

– Ei satu. Se tuntuu samanlaiselta kuin hyttysenpisto, Mokkila rauhoittelee.

Olo kuin sähköjäniksellä

Tuomas Ahonen on käynyt kupattavana useita kertoja. Pappilanniemen saunalla hän haki kuppauksesta apua yläselän hermopinteeseen. Ahosen mukaan selkeimmin kuppauksen vaikutukset huomaa ensimmäisen kerran jälkeen.

– Olo oli kevyt kuin sähköjäniksellä ja pirteämpi. Seuraavat kuppaukset eivät ole tuntuneet samanlaisilta, mikä varmaan johtuu siitä, että tietää mitä odottaa, Ahonen arvelee.

 

22kuppari10 22kuppari9

Tuomas Ahonen haki kuppauksesta apua selän hermopinteeseen.
Tuomas Ahonen haki kuppauksesta apua selän hermopinteeseen.
Kuppari Kaisu Mokkila käyttää kuppauksessa muovisia imukuppeja. Mokkila omistaa myös perinteiset lehmänsarvet.
Kuppari Kaisu Mokkila käyttää kuppauksessa muovisia imukuppeja. Mokkila omistaa myös perinteiset lehmänsarvet.

22kuppari3

Kaisu Mokkila tekee imukuppien alle pieniä reikiä kuppauskirveellä.
Kaisu Mokkila tekee imukuppien alle pieniä reikiä kuppauskirveellä.
Kuppaus tapahtuu saunan lämmössä. Lämpö saa kupparillekin hien pintaan.
Kuppaus tapahtuu saunan lämmössä. Lämpö saa kupparillekin hien pintaan.