Arde Jokiselle pitkä festarikesä on täyttä työtä

Arde Jokisella on tapana tutustua festivaalipaikkakuntiin. Ensi kesän kohteista Jokiselle uudempi tuttavuus on Kainuun Musiikkijuhlien Kajaani. Hän aikoo käydä myös samaan aikaan järjestettävillä Kajaanin Runoviikoilla.
Kesän tapahtumapaikkunnista Arde Jokiselle uudempi tuttavuus on Kainuun Musiikkijuhlien Kajaani. Hän aikoo käydä myös samaan aikaan järjestettävillä Kajaanin Runoviikoilla.

Arde Jokisella on edessään kiivastahtinen tapahtumakesä. Putki alkaa Kaarinan Saaristo Openista ja päättyy elokuun lopussa Helsingissä järjestettävään We Love The 90’s Festivaliin. Siihen väliin mahtuu hiphopfestivaali Boombox, Visulahden Juhannus, Riihimäki Rock, Kainuun Musiikkijuhlat, Torin Rytmit Hyvinkäällä, Wanaja Festival Hämeenlinnassa, Seinäjoen Vauhtiajot, Tikkurila Festivaali Vantaalla, Aura Fest Turussa ja AirShow Malmin lentokentällä. Tuottajana työskentelevälle Jokiselle tapahtumat ovat täyttä työtä.

– Kun olen vastaavana tuottajana, se tarkoittaa sitä, että jos oikein pahasti menee, minä olen se, joka lähtee vankilaan. Johdan palettia ja vastaan, että kaikki hoituu.

Jokinen viettää yleensä viikon tapahtumapaikkakunnalla, jolloin koti Kylmäkosken Sotkialla vaihtuu hotellihuoneisiin.

– Kolme kuukautta asun periaatteessa hotellissa.

Jokinen tekee töitä pääasiassa rock- ja poptapahtumien järjestäjille. Rahassa mitattuna budjetit liikkuvat sadastatuhannesta reiluun miljoonaan euroon. Tänä kesänä kalleimmasta päästä ovat Vauhtiajot ja uusi Tikkurila Festivaali, joka lähes 40 artistillaan on Suomen suurin, pelkästään kotimaiseen musiikkiin keskittyvä tapahtuma.

Ammatti vahingossa

Arde Jokinen, 48, sanoo päätyneensä nykyiseen työhönsä kaksikymmentä vuotta sitten vahingossa. Lukion jälkeen mielessä kävivät kielten ja matematiikan opiskelu, mutta Jokinen päätyikin tekemään töitä bändien kanssa.

Kun Jokinen 15 vuotta sitten muutti elokuvatuottajana työskentelevän vaimonsa Taina Sirolan kanssa Kylmäkoskelle, suunnitelmissa oli rakentaa kodin yhteyteen äänitysstudio ja tarjota artisteille myös majoitusta.  Idea jäi, kun studioita nousi moneen muuhunkin paikkaan ja Jokisen työt alkoivat siirtyä tapahtumapuolelle. Nyt mies huokaa helpottuneena, että suunnitelmia ei lähdetty toteuttamaan.

– Onneksi ei. Nyt tuntuu kivalta, että täällä saa olla rauhassa. En hirveästi kaipaa sitä, että täällä pyörisi bändejä.

Sotkia ja lähitienoo ovat saaneet esiintyä myös musiikkivideoiden kuvauspaikkana muun muassa Happoradiolle ja Peer Güntille.

Työ työnä

Arde Jokisen mukaan tuottaja voi olla tyytyväinen työhönsä, jos yleisö viihtyy ja tapahtuma sujuu ilman ongelmia. Glamouria Jokinen ei siinä näe.

– Sitä varmaan urautuu niin, ettei erityisesti innostu mistään tietystä artistista. En muista, koska olisin ollut katsomassa keikan kokonaan.  Saatan käydä katsomassa yksi tai kaksi biisiä ja sitten jatkan matkaa.

Jokisen mukaan häiriökäyttäytymistä festareilla on nykyisin vähän. Uran ikäviin tapauksiin on kuulunut festarikävijän kuolema lähellä tapahtuma-aluetta. Tapaukseen ei liittynyt rikosta.

Odottamattoman suuren yleisömäärän vuoksi mieleen on jäänyt Shakiran ilmaiskonsertti Helsingin Kaivopuistossa 2002. Mukavan leppoisina Jokinen pitää teinitähti Robinin keikkoja.

– Yleisö tulee sinne musiikin vuoksi, kuuntelee keikan ja lähtee pois. Ne ovat helppoja päiviä.

Jokinen kiittelee myös itse tähteä fiksuksi nuoreksi kaveriksi.

– Robin hoitaa hyvin asiansa. Sellaisen kanssa on hyvä työskennellä.  Myös hänen vanhempansa ovat fiksuja ja tajuavat, että Robin on vielä pikkupoika. Samoin Robinin managerit ja keikkamyyjät osaavat hoitaa hommansa.

Miellyttävä tuttavuus on ollut myös hollantilainen metalliyhtye Within Temptation, jonka Suomen-keikan Jokinen on tuottanut kolme kertaa.

– Koko porukka oli tosi miellyttävä ja mukava. Sharon on kova puhumaan, koko ajan äänessä, Jokinen kuvailee yhtyeen laulajaa.

Pihahommia ennen festarikesää

Kun Jokinen vuosi sitten toimi tuottajana ruotsalaisen DJ Aviciin konsertissa, sopimus esiintyjän kanssa oli 90-sivuinen. Ehtoja oli kuljetuksista ja automerkeistä lähtien. Tuottaja suhtautuu silti ymmärtäväisesti yksityiskohtaisiin sopimuksiin, jotka takaavat artistille, että homma hoituu, olipa esiintymismaa mikä tahansa.

– Älyttömiin vaatimuksiin en ole törmännyt, mutta jotkut asiat voivat työllistää hirvittävän paljon. Yleensä kuitenkin esiintyjät ovat joustavia. Esimerkiksi Toto oli erittäin tyytyväinen kaikkeen ja ymmärsi täysin, vaikka jossain asioissa piti joustaa.

Kiivaan kesän jälkeen Jokinen aikoo lomailla syyskuussa. Silloin hän aikoo järjestää viimevuotiseen tapaan kotonaan Sotkialla kirpputoritapahtuman, jossa on myynnissä festaritavaraa.

Mutta ennen kuin festarikesä voi alkaa, odottaa kotitalon pihassa multakuorma levittämistä ja nurmikon kylvötyöt.

22ardejokinen11

Arde Jokinen muutti vaimonsa Taina Sirolan kanssa Sotkialle 15 vuotta sitten. – Olemme viihtyneet tosi hyvin. Täällä on mukava puuhastella.
Arde Jokinen muutti vaimonsa Taina Sirolan kanssa Sotkialle 15 vuotta sitten. – Olemme viihtyneet tosi hyvin. Täällä on mukava puuhastella.
Lapiohommat odottavat Jokista ennen festarikesää.
Lapiohommat odottavat Jokista ennen festarikesää.
 Arde Jokinen hankkima korona osoittautui suosikkipeliksi, kun suku viime jouluna kokoontui Sotkialle.
Arde Jokinen hankkima korona osoittautui suosikkipeliksi, kun suku viime jouluna kokoontui Sotkialle.

22ardejokinen4 22ardejokinen3 22ardejokinen12