Vielä löytyy vapaita rantatontteja

Jalannin rantatontti sijaitsee Ritaniemessä.
Jalannin rantatontti sijaitsee Ritaniemessä.

Akaassa on myynnissä muutama rantatontti vakituiseen sekä vapaa-ajan asumiseen. Kaupungilla on ollut tarjolla vuodesta 2010 tontti Jalannin rannalta Sotkialta Kylmäkoskelta. 5 000 neliön tontilla on rakennuslupa asuinrakennukselle tai vapaa-ajanrakennukselle. Sille on laadittu maaperätutkimus.
Kerrosalaa sallitaan yhteensä 350 neliötä puolessatoista kerroksessa. Tontin pohjoisreunassa on rasitetie uimarantaan.
Tontista on tullut kaupungille muutama kysely, mutta tarjouksia ei ole tehty. Hinnaksi on asetettu 90 000 euroa, mutta myös tarjouksia otetaan vastaan.
Viialassa Luttusten uimarannan viereen on laadittu asemakaava kuudelle tontille, joista yhdellä on omaa rantaviivaa.
Rakennuttajainsinööri Leena Huovinen sanoo, että alueen katusuunnitelma on juuri valmistunut. Ellei siitä tule valituksia, tontit voisivat tulla myyntiin ensi syksynä, todennäköisemmin vasta vuoden lopulla.
Tontit myydään tarjouskilpailun perusteella.

Keskellä kylää järven rannalla

Vapaa-ajan tontteja on myynnissä Viialassa ja Toijalassa. Netin Etuovi- ja Oikotie-palveluissa oli ainakin vielä viime perjantaina myynnissä hulppean kokoinen 8 000 neliön tontti Varrasniemestä. Tontille saa rakentaa 80 neliön loma-asunnon, 20 neliön rantasaunan sekä 60 neliön kokoisen talousrakennuksen.
Jumusen rantaviivaa on satakunta metriä. Tontin maasto on tasainen, luonnonvarainen ja runsaan puuston peitossa. Tontille pitää tehdä oma kaivo ja suunnitella oma viemärijärjestelmä.
Paikalle kulkee yksityinen tie, jota käyttää muutama muukin naapuri. Tontti on ollut myynnissä muutaman viikon ajan, ja sen pyyntihinta on 125 000 euroa.
Viime viikolla tuli myyntiin 2 130 neliön tontti Matinlahdesta. Tontille on haettu rakennusoikeutta 80 neliön mökille, 30 neliön terassille, 20 neliön rantasaunalle ja 40 neliön varastolle.
Tontti sijaitsee luonnonsuojelualueen keskellä, ja sille vie tie perille. Sähköliittymä, kaivo ja viemärijärjestelmät löytyvät.
Tontti oli myynnissä jo viime kesänä, ja sille saatiin rakennusoikeudet. Ne olivat kuitenkin voimassa vain vuoden, joten Ely-keskukselta on nyt haettu uutta lupaa.
Tontista pyydetään 145 500 euroa.

Rantarakentaminen vaatii yleensä kaavan

Vs. rakennustarkastaja Anu Hytönen Akaan kaupungilta kertoo, että mikäli tontti on kaava-alueella, sille saa yleensä helposti kaavan mukaisen rakennusluvan.
Haja-asutusalueilla vaaditaan poikkeamislupa Ely-keskukselta.
– Poikkeamislupaa kannattaa varautua odottelemaan kolmen–neljän kuukauden ajan, eikä sitä läheskään aina myönnetä, Hytönen tietää.
Toijalan ja Viialan rannat ovat rakennustarkastajan mukaan jo melko täyteen kaavoitettuja. Myös Jalanti alkaa olla täynnä.
– Pienemmillä järvillä Kylmäkoskella on vielä jonkin verran kaavoittamatonta maata.
Pääsääntöisesti rantarakentaminen vaatii kaavan.
Akaan kaupungin tonteista löytyy lisätietoa netistä osoitteesta www.akaa.fi/asuminen_ja_ymparisto/tontit-kaavoitus-ja-maankaytto/tontit
Muita kaupungin alueella myytäviä tontteja voi etsiä Etuovi- ja Oikotie-palveluista rajaamalla hakualueeksi Akaan.

Matinlahdessa on myynnissä reilun 2 000 neliön suuruinen tontti. Kuva: Ari Yli-Piipari
Matinlahdessa on myynnissä reilun 2 000 neliön suuruinen tontti. Kuva: Ari Yli-Piipari.
22rantatontit 1
Matinlahdessa on myynnissä reilun 2 000 neliön suuruinen tontti. Kuva: Ari Yli-Piipari.