Hunajaviikon uutuutena on paikallisen panimon hunajaolut

22hunajaviikko 1

Hunajaolut ei ole vielä valmista, mutta Kimmo Kyllönen (oik.) esitteli Risto Niilimäelle ja Sini Kantolalle yhtä panimon muista oluista.

Viime vuonna suuren suosion saanut Hunajaviikko sisältää tänä vuonna useita uutuuksia. Viikko huipentuu Hunajahulinoihin, jotka juontaa Akaan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja, Big Brother -realityohjelmastakin tuttu Iida Repo.

Hulinoilla lanseerataan akaalaisen panimon Hopping Brewsters Beer Companyn tekemä hunajaolut.

Yrityksen osakas Kimmo Kyllönen kertoo, että hunajaoluen valmistuksessa on omat niksinsä.

– On tarkkaa, missä kohtaa käymistä hunaja lisätään. Se hidastaa oluen käymään lähtemistä, ja hunajan maku myös laimenee, jos sitä keittää liikaa. Markkinoilla on hunajaoluita, joissa hunaja ei juuri maistu, enkä oikein näe mieltä sellaisessa hunajaoluessa, Kyllönen pohtii.

Hänellä on jo hyvä ajatus siitä, missä vaiheessa hunaja kannattaa lisätä, mutta koe-erä ei ole vielä valmistunut. Olut kestää käydä kolme–neljä viikkoa, ja reilun kuukauden ikäisenä se on parhaimmillaan.

­Hunajaoluen maku on Kyllösen mukaan omanlaisensa, eikä sitä ole tarkoitettu janojuomaksi vaan ennemminkin maisteltavaksi pienissä määrin.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola korostaakin, että Hunajahulinoille ei perusteta perinteistä oluttelttaa, vaan kyse on oluen maistelusta.

Jos hunajaolut osoittautuu menestykseksi, panimo voisi pitää sitä valikoimissaan jatkossakin. Tuotantoa rajoittaa hunajan saatavuus sekä sen hinta.

Yleisö mukaan musiikkiesitykseen

Hulinoiden pääesiintyjä on popbändi Jukka Ässä. Yhtyeen Ihmisten jälkeen -albumi ilmestyi helmikuussa.

Kulttuuriosuuskunta Uulu esittää koko perheen Muurikki ja metsän väki -musiikkiesityksen kansansoittimilla. Mukana on myös akaalaisia esiintyjiä. Yleisö otetaan mukaan esitykseen, ja lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia soittimia.

Uutuutena ovat Allergia- ja astmainstituutin Kimmo Saarisen pitämät tietoiskut hunajasta apuna allergiaan. Voisiko hunajasta olla apua siedätyshoitoihin?

Kaupunkimehiläiset kiinnostavat ympäri Suomen

Hunajaviikko sai alkunsa Akaan kaupunkimehiläistarhauksesta. Se puolestaan käynnistyi vuonna 2009 yksityisen mehiläistarhaajan Risto Niilimäen ideasta. Yksityiset tarhaajat pitävät mehiläispesiä kaupungin mailla. Pesiä on niin paljon, että pölytysalue kattaa lähes koko Akaan.

Viikon aikana on monenlaista ohjelmaa. Opastetut kierrokset tarhoille osoittautuivat viime vuonna suosituiksi. Niilimäki kertoo, että suuren yleisön lisäksi myös tarhaajia ympäri Suomen haluaa tutustua Akaan kaupunkimehiläistarhaukseen.

Sini Kantola sanoo, että Akaan hunajaa kaupungin etiketillä tulee jatkossa myyntiin kaupungintalolle ja kulttuuritalo Laaksolaan.

– Se on hyvä tuliainen, Kantola vinkkaa.

Mehiläisvahamaalausta ja frisbeegolfia

Tänäkin vuonna valitaan Vuoden kuhnuri. Viime vuonna arvonimen saivat urheiluvalmentaja Pentti Ehoniemi ja Teriskotisäätiön toiminnanjohtaja Esa Tasanen.

– Kyselemme ehdotuksia Vuoden kuhnuriksi hyvissä ajoin ennen hunajaviikkoa, Sini Kantola lupaa.

Hunajaviikon uutuuksina mainittakoon Toijalan Seudun Sydänyhdistyksen järjestämä mehiläisvahamaalaus sekä Kylmäkosken Veikkojen Hunaja Open -frisbeegolfturnaus Savikoskella. Mukaan on tulossa kovan tason kilpailijoita.

Viikolla järjestetään myös kaksi Akaan Opiston pitämää hunajasaippuatyöpajaa.

Hunajaviikkoa juhlitaan 25.–31. elokuuta. Hunajahulinat-sadonkorjuumarkkinat pidetään lauantaina 30. päivä. Teemaviikon yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Akaan Opisto ja Lions Club Toijala/Akaa ry.

22hunajaviikko 2

Hunajaolut ei ole vielä valmista, mutta Kimmo Kyllönen (oik.) esitteli Risto Niilimäelle ja Sini Kantolalle yhtä panimon muista oluista.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?