Hulauden vesistön kunnostus vihdoin myötätuulessa

Rikalan kanavaa on avattu tähän mennessä neljänneksen verran.

Rikalan kanavaa on avattu tähän mennessä neljänneksen verran.

Hulauden vesistönlaadun kohentamiseen tähtäävä projekti on edistymässä vastoinkäymisten jälkeen. Hulaus ulottuu Akaan Heinälahden lisäksi Lempäälään ja Vesilahdelle, ja sen kehnoa vedenlaatua halutan parantaa useilla toimilla, joista tärkein on Rikalan kanavan avaaminen. Sillä saataisiin johdettua vettä Vanajaveden Korteselältä Hulauden vesialueelle.
Hankkeen ensimmäisen vaiheen kustannukset ylittyivät roimasti, ja hankkeen organisaattoriksi lupautunut Lempäälä päätti keskeyttää työt.
Alunperin koko projektin kustannusarvio oli 1,3 miljoonaa euroa, josta Ely-keskuksen kautta saatava EU-raha olisi puolet. Akaan kaupunki vetäytyi omasta, jo sovitusta osuudestaan, ja Lempäälä lupasi kuitata oman osuutensa lisäksi myös Akaan osuuden, joka oli 11 prosenttia sen oman osuuden ollessa 16 prosenttia.
Vesilahti oli sitoutunut mukaan samoin 11 prosentin osuudella. Hanketta ajava Hulauden kunnostusyhdistys ja rannan asukkaat vastaisivat 12 prosentilla kustannuksista.
Budjetin ylityttyä Lempäälä teetti kunnostustöistä riskiarvion, jossa hankkeen kokonaiskustannuksiksi laskittiin 3 miljoonaa euroa, ja työt päätettiin viime vuonna laittaa jäihin.

Konsultti kilpailuttaa ja valvoo

Nyt Hulauden kunnostusyhdistys ja Lempäälä yrittävät saada töitä uudelleen käyntiin. Tässä vaiheessa kanavaa on kaivettu neljäsosan verran Rikalanjärvestä Turuntielle.
Lempäälä myönsi keväällä hankkeelle 19 000 euron lisämäärärahan palkatakseen konsultin, jonka on tarkoitus kilpailuttaa tulevien osuuksien urakoitsijat sekä valvoa töiden toteutumista ja budjetissa pysymistä. Kunnanhallitus valitsi konsultin kokouksessaan 12. toukokuuta.
Hulauden kunnostusyhdistyksen hankepäällikkö Mika Niemelä kertoo, että jo myönnetylle EU-rahalle haetaan jatkoaikaa talvelle 2015. Ely-keskus on ehdottanut hankkeen jakamista EU-rahoitettuun osuuteen ja kansalliseen osuuteen.
EU-osuus tehtäisiin ensi talvena, jolloin saataisiin valmiiksi toinen neljännes kanavasta.
Kansallinen osuus toteutettaisiin EU-osuuden jälkeen, ja sille etsitään erikseen rahoitusta siltä osin, kuin se jää puuttumaan. Kunnostusyhdistyksen on tarkoitus perustaa yhdessä Lempäälän kunnan kanssa työryhmä, joka pohtii rahoitusmahdollisuuksia.

Riskiarvio ylimitoitettu?

Mikä meni pieleen hankkeen ensimmäisessä osuudessa?
– Tehdyistä suunnitelmista poikettiin ja budjetti ylitettiin ennen kuin asiaa edes havaittiin. Pelkästään vanhan sillan ohitus putkittamalla maksoi 200 000 euroa. Ohitusta ei suunniteltu eikä suunnittelijaa konsultoitu. Rakennuttaminen ja valvonta olivat puutteellisia, Mika Niemelä sanoo.
Tehdyn riskiarvion mukaan seuraava osuus kustantaisi 1,1 miljoonaa euroa, kun se on alkuperäisessä suunnitelmassa 50 000 euroa.
– Toki yllätyksiä voi tulla, mutta ei meillä ole tarkoitusta toteuttaa kaikkia mahdollisia riskejä. Riskiarvio on mielestäni ylimitoitettu. Vaikka toiseen osuuteen menisi enemmän kuin olemme arvioineet, olemme silti säästäneet huikean summan riskiarvioon verrattuna.
Samalla Niemelän mukaan todistetaan, että hanke on mahdollista toteuttaa aikaisemman suunnitelman mukaisesti. Tarkka valvonta ja kilpailuttaminen osa-urakoissa olisi tässä avainsana.
– Ei ole mitään järkeä heittää hukkaan jo tehtyä työtä ja käytettyä rahaa.
Vesilahti ei ole varsinaisesti vetäytynyt hankkeesta, mutta kunnanjohtaja Erkki Paloniemen mukaan sille ei ole myöskään varattu budjetissa rahaa. Vaatisi uusia päätöksiä, jos se osallistuisi kustannuksiin.

Rikalan kanavaa on avattu tähän mennessä neljänneksen verran.

Rikalan kanavaa on avattu tähän mennessä neljänneksen verran.

 

 

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>