Muutos tehdään

Akaan seurakunnalla on ylijäämätilillä yli miljoona euroa. Tästä saa sellaisen käsityksen, että seurakunta olisi varoissaan. Kun tällaisen tuloksen kanssa samaan aikaan puhutaan seurakunnan vähäkäyttöisten kiinteistöjen myynnistä, ei tavallinen seurakuntalainen tahdo millään ymmärtää, mitä on tekeillä.

Seurakunnan tärkein tehtävä ei ole kiinteistöjen omistaminen. Tavaksi on vain vuosisatojen aikana tullut rakentaa kirkkoja ja muita kiinteistöjä periaatteella: oma tupa, oma lupa. Oma kirkko oli itsenäisyyden korkein ilmentymä. Kirkkoja niin kuin seurakuntiakin, samoin kuin myöhemmin kuntia, syntyi hevosen päivämatkan välein.

Suomen evankelisluterilainen kirkko muuttaa hallintoaan jo lähitulevaisuudessa merkittävästi. Edessä on yhtymien aika, jolloin Akaankin on haettava itselleen kumppani. Voi olla, että tänne syntyy Sääksmäen seurakuntayhtymä, jolle keskitetään Akaan, Sääksmäen ja Urjalan seurakuntien taloudenhoito ja virat. Vain kirkkoherra jäisi seurakunnan viraksi. Tähän tilanteeseen kirkkoa ajaa jäsenkato. Vaikka mitä tehtäisiin, tapakristillisyys on tipotiessään ja kirkkoon kuuluvat vain sen sanomaa tarvitsevat. Ja kun väki vähenee, vähenevät myös toimintaan tarvittavat käyttövarat.

Evankelisluterilainen kirkko on elänyt hyvinvointiyhteiskunnassa hyvin. Kun kirkollisvero- ja yhteisöverotuotot sekä muut sijoitukset kasvoivat, saattoi rakentaa ja perustaa sinänsä tarpeellisia virkoja. Kirkosta tuli byrokraattinen koneisto, johon maallikko meni jos meni palveltavaksi. Kirkon ammateista tuli privilegioita, joiden kanssa oli lähes mahdoton maallikon keskustella, oli hän sitten kirkkovaltuutettu, johtokunnan tai toimikunnan jäsen. Seurakuntalaiset ulkoistivat seurakuntansa työntekijöilleen. Kaiken kukkuraksi kävi vielä niin, että itsetarkoitukseksi nousi tilaisuuksien väkimäärä, ei itse sanoma.

Tänään kaikki on toisin. Seurakunnilla on liikaa kaikkea. Mitä ennemmin tämä tajutaan sen parempi.  Kun asiaa lähestytään näin, huomataan, ettei Akaan seurakunta todellakaan ole varakas. Tulevaa muutosta olisi varattoman vielä hankalampi tehdä. Varoja tulevaisuudessa vievät jäljelle jäävien ydintoiminnan kannalta tärkeiden kiinteistöjen peruskorjaukset ja huoltaminen. Varoja tarvitaan myös ydintoiminnan toteuttamiseen, ja sitä toteuttavat työntekijöiden lisäksi entistä enemmän myös maallikot. Seurakunta ei tulevaisuudessa ole monumentti vaan pikemminkin pieni yhdistys.

Akaan seurakunta myy lähitulevaisuudessa tarpeettomat kiinteistöt. Asia valmistellaan kirkkoneuvostossa uudelleen. Listalla olleista kohteista Viialan pappilan myynti on kimurantein. Pappila on Viialan Metsänkävijöiden koti ja seurakunta on Metsänkävijöiden taustayhteisö. Pappila soveltuu mainiosti partiotoimintaan ja ajatukset partiotoiminnan siirtämisestä kaupungin nuorisotiloihin naiiveja.

Partiotoiminta on varhaisnuoriso- ja nuorisotoimintaa. Suomen Partiolaiset on Suomen suurin varhaisnuorisojärjestö. Kun Viialan pappila säästetään, sijoitetaan tulevaisuuteen. Puheet Kumpulan ja Aseman seurakuntakodin säästämisestä kuulostavat menneiltä leirimuistoilta valokuva-albumissa.