Päivähoitolasten taidenäyttelyssä näkee aarteita ja ilopaloja

20Lasten näkymä 1
Taidenäyttelyn avajaisia vietettiin Toijalan torilla musiikillisissa merkeissä, kun lapset lauloivat yhdessä.

– Se on kato niin, että taiteessa ei tarvii tietää, mitä se esittää.

Tämä on kuusivuotiaan Ossi Sarasteen mukaan parasta taiteessa.

Kylmäkosken päiväkodissa arkipäivänsä viettävä Ossi sanoo saaneensa taiteilijamummultaan lahjaksi taiteilijakynät. Niissä on monia eri sävyjä samastakin väristä.

– Tykkään tehdä vesiväritöitä ja akvarelleja. Piirrän mielelläni kukkia.

Ossin työt ovat esillä Näkywä-taidenäyttelyssä, joka pidetään ympäri Akaata. Päivähoitolasten näyttelyn teemana on aarteet ja ilopalat.

– Näyttelyn teema ilopalat tuli erään Nahkalinnassa hoidossa olevan lapsen toteamuksesta, kun hän piirsi paperille tultuaan päiväkotiin uuden vuoden jälkeen, päivähoidon aluevastaava Kirsi Kurkinen kertoi näyttelyn avajaisissa Toijalan torilla.

Avajaisia juhlittiin myös Viialan torilla, jossa lapset tekivät katumaalauksia muun muassa toistensa figuureista.

Kylmäkosken päiväkodilla oli avoimet ovet, ja töihin kävi tutustumassa lasten ja heidän vanhempiensa ohella muutama ulkopuolinenkin.

Metsäretket kruunaavat päivän

Kirsi Kurkinen sanoo, että Akaan päivähoidossa nähdään luova, taiteellinen työskentely tärkeäksi tavoitteeksi. Taidekasvatus huomioi tunteet, elämykset ja kokemukset. Kuvataiteen avulla voi ilmaista itseään, vaikka sanoja ei olisi.

Pienelle lapselle tuo iloa jo oivallus, että hän pystyy jättämään jälkeä paperille. Aikuiset eivät aina huomaa asioita, jotka ovat lapsille aarteita.

Kylmäkosken päiväkodissa tehdään usein metsäretkiä. Ihan vieressä ei ole metsää, mutta lapset tarpovat innokkaasti reilun kilometrin matkan.

– Parasta on, kun saa kiipeillä kivillä ja syödä eväitä. Ulkona ne maistuvat aina paremmilta, kiteyttää retkien antia kuusivuotias Annika Liukkunen.

Hän maalasi metsäretkellä kiveen peikon, koska metsässä tuuli kauheasti. Siellä voi hyvinkin asua peikkoja. Reissulta tarttui mukaan myös iso oksa, joka näytti hirven sarvilta. Tyttö kantoi sen mukanaan päiväkodille asti.

Näkywä-taidenäyttelyn töitä on esillä vielä tänään keskiviikkona päiväkodeissa sekä muun muassa Koivula-kodissa ja K-market Maukkaassa. Kaupunginkirjastossa Toijalassa niihin pääsee tutustumaan 28. toukokuuta asti.

20Lasten näkymä 7
Lapset tekivät katutaidetta Viialan torilla. Kuva: Raija Jouppi.
20Lasten näkymä 3
Toijalan torilla laulettiin ja jammailtiin avajaisissa.
20Lasten näkymä 2
Toijalan torilla laulettiin ja jammailtiin avajaisissa.
20Lasten näkymä 6
Annika Liukkunen pitää etenkin savitöiden tekemisestä.
20Lasten näkymä 5
Ossi Saraste esittelee lasten yhteistyönä tekemää ryijyä. Taustalla näkyy päiväkodin aitaan tehty tilataideteos.

 

20Lasten näkymä 4
Päiväkodeissa tehdään taidetta useilla eri tekniikoilla.