Asesepänliike Teräsjänne aloitti Kylmäkoskella

Janne Pietiläinen on valmistanut tähän Steyr AUG  -rynnäkkökivääriin uuden viritysvivun.

Janne Pietiläinen on valmistanut tähän Steyr AUG -rynnäkkökivääriin uuden viritysvivun.

Janne Pietiläisestä tuli aseseppä, kun hän halusi ammatin, jossa voisi toteuttaa itseään ja tehdä töitä käsillään. Sähkötekniikan diplomi-insinööriopinnot Tampereella saivat jäädä, kun Pietiläinen kaipasi muuta kuin päätteen ääressä istumista. Pietiläinen kävi sekä aseseppä- että kelloseppäkoulun pääsykokeissa ja pääsi molempiin. Uusi ura alkoi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, jossa hän valmistui asesepäksi vuonna 2012.

Ammatinharjoittamista varten Pietiläinen on perustanut oman yrityksen Asesepänliike Teräsjänne Oy:n, jonka tilat sijaitsevat entisessä merikontissa Kylmäkosken Tipurilla. 27-vuotias Pietiläinen itse asuu Tampereella, mutta hän on kotoisin Viialasta, ja isän puolelta suvun juuret ovat Tipurilla.

Nimen yritykselle keksi Pietiläisen vaimo.

– En halunnut verstasta enkä pajaa, mutta nimessä piti olla tuntua, että tehdään jotain jäykkää, Janne Pietiläinen kuvailee.

Oma tuote kehitteillä

Asesepänliikkeen toiminnan käynnistymistä edelsi pitkä ja raskas lupaprosessi. Asealan elinkeinoluvan saamiseen kului kahdeksan ja puoli kuukautta.

– Jos haluaa yhtäkään laskua lähettää siitä, että on koskenut toisen omistamaan aseeseen, tarvitaan siihen asealan elinkeinolupa. Hakuohjeet ovat kyllä olemassa, mutta koska lupa on määritelty laissa, ovat hakuohjeetkin lakitekstiä. Asiaa auttaa aika paljon, jos saa vanhan asesepän lupahakemuksen pohjaksi. Silloin tietää, mitkä hakemuksessa pitää lukea ja missä järjestyksessä, Pietiläinen kertoo.

Lupa kattaa aseiden valmistamisen, korjaamisen kaupallisessa tarkoituksessa sekä aseiden muuntamisen. Aseseppä harmittelee, ettei lupa ei anna mahdollisuutta aseiden myyntiin tai edes patruunoiden ostamiseen yrityksen nimiin.

– Käytännössä toiminta keskittyy korjauksiin, rikkoutuneiden osien vaihtamiseen sekä uusien osien valmistamiseen rikki menneiden tilalle. Etenkin tämä koskee vanhoja aseita, joihin ei löydy enää varaosia, vaan ne täytyy tehdä.

Aseseppä haaveilee myös kokonaan uusien aseiden valmistuksesta, mutta arvelee menekin olevan sen verran vähäistä, että sen varaan ei voi toimintaa laskea.

– Alan vanhat parrat ovat neuvoneet, että asesepällä pitää aina ollut jokin oma tuote. Itselläni on ajatuksia tähtäinjaloista, suujarruista ja joistain vaimentimista. Oma tuote etsii vielä paikkaansa. Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että tällä alalla on kovasti myös korjausvelkaa. Korjattavia aseita tuntuu olevan runsaasti.

Eniten aseseppää työllistävät metsästysaseet.

– Ampumaurheilun harrastajat korjaavat monesti aseensa ja vaihtavat varaosat itse. Sepäntarve on monimutkaisempaa ja harvinaisempaa.

Asesepänliikkeen verstaana oleva merikontti toimi ennen ylöjärveläisen aseliikkeen pihassa samassa tarkoituksessa. Kaupan mukana tulivat myös asesepän tärkeimmät työkalut sorvi ja yleisjyrsinkone.

 

20aseseppä3
Pietiläinen haluaa tehdä töitä käsillään. Tämän takia hän vaihtoi sähköinsinöörin uran asesepän ammattiin, mitä hän kuvailee elämänsä parhaimmaksi päätökseksi.

Pietiläinen haluaa tehdä töitä käsillään. Tämän takia hän vaihtoi sähköinsinöörin uran asesepän ammattiin, mitä hän kuvailee elämänsä parhaimmaksi päätökseksi.

Pietiläisen asesepänliikkeen tilat ovat entisessä merikontissa, joka seisoi ennen ylöjärveläisen aseliikkeen pihassa. Asesepän tärkeimmät koneet sorvi ja yleisjyrsinkone kuuluivat kauppaan.

Pietiläisen asesepänliikkeen tilat ovat entisessä merikontissa, joka seisoi ennen ylöjärveläisen aseliikkeen pihassa. Asesepän tärkeimmät koneet sorvi ja yleisjyrsinkone kuuluivat kauppaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?