Akaa aloittaa päivähoidon Tullaan tutuiksi -käynnit

Akaan päivähoidon johtaja Anneli Säteri (oik.) ja aluevastaava Kirsi Kurkinen (vas.) vastailivat Päivi Matilaisen, Mira Haaralan ja Anni Määtän kysymyksiin päivähoidon vanhempainillassa.

Akaan päivähoidon johtaja Anneli Säteri (oik.) ja aluevastaava Kirsi Kurkinen (vas.) vastailivat Päivi Matilaisen, Mira Haaralan ja Anni Määtän kysymyksiin päivähoidon vanhempainillassa.

Akaassa otetaan käyttöön päivähoidon aloittavan lapsen kotiin tehtävät tutustumiskäynnit.  Tarkoituksena on, että lapsi saa tutustua tulevan päiväkotiryhmänsä hoitajaan rauhassa. Tutustumiskäynnit ovat lapsen vanhemmille tai huoltajille vapaaehtoisia. Käynnillä tutustutaan lapseen sekä sovitaan muun muassa tulevasta tutustumiskäynnistä tulevaan hoitopaikkaan. Hoitajat aloittavat kierroksensa kesäkuussa kaikkien halukkaiden elokuussa päiväkodeissa aloittavien lasten kodeissa.

–  Käytännöstä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Hämeenlinnasta ja Hattulasta. Päivähoitoa aloittavan lapsen vanhemmat ovat kokeneet käynnit tarpeellisiksi ja tärkeiksi, Akaan päivähoidon johtaja Anneli Säteri kertoo.

Tullaan tutuiksi -käynnit ovat osa laajempaa kasvatuskumppanuusmallia, jonka tavoitteena on vahvistaa vanhempien ja varhaiskasvattajien vuorovaikutusta.

Kahvikutsut vain leikisti

Käynneistä ei haluttu Akaassa käyttää sanaa kotikäynti, josta tulee kasvatuskumppanuuskouluttaja ja erityislastentarhanopettaja Taisto Lehtisen mielestä helposti mieleen poliisin tai lastensuojelun tekemä vierailu. Tullaan tutuksi -käynti ei siis ole mikään tupatarkastus, vaan tarkoituksena on tutustua lapseen ja lapsen perheeseen. Päiväkodin työntekijä ei tule perheeseen kahville, millä on Lehtisen mukaan haluttu estää varustelukierteen syntymistä.

– Suomalainen haluaa olla vieraanvarainen, mutta nyt costa ricat voi jättää suosiolla keittämättä. Ettei käy niin, että aikuiset istuvat kahvipöydässä ja lapsi jää jonnekin sivuun.

Akaan päivähoidon vanhempainillassa viime viikon keskiviikkona luennoinut Lehtinen muistutti, että lasta ei pidä stressata eikä valmentaa olemaan kunnolla, nätisti, kiltisti tai esittämään taitojaan.

–  Lapsi ei ole sirkuspelle, eikä balettitaitoja tarvitse esitellä. Mutta lapselle on hyvä kertoa, kuka kylään on tulossa esimerkiksi toistelemassa hoitajan nimeä.

Sen sijaan Lehtinen kannustaa antamaan tutustujille taustatukea kertomalla lapsen lempileikeistä tai -leluista tai esittelemällä perheenjäsenten valokuvia.

–  Tilanne voi olla molemmille osapuolille vieras, mutta toivottavasti kiinnostava, Lehtinen summasi.

Myös Akaan päivähoidon johtajan Anneli Säterin mieleen on jäänyt yksi ikimuistoinen Tullaan tutuksi -käynti.

–        Vuonna 1984 vierailin yhden tomeran 3-vuotiaan tyttölapsen kotona, ja join siellä lukemattomat leikkikahvit ja vanhemmat tuskin saivat tytöltä suunvuoroa. Päiväkodissa tyttö oli yllättäen pari kuukautta ihan puhumaton, ennen kuin tunsi olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi. Oli hyvä, että tiesin, että hän vain tarvitsi aikaa tottua, Säteri muistelee.

”Eka päivä on aina hirveä”

Vanhempainiltaan Akaan valtuustosaliin kokoontuneet vanhemmat ottivat tiedon tulevista tutustumiskäynneistä vastaan pääosin positiivisesti.  Yleisöstä kuitenkin myönnettiin, että alkureaktio oli, että ”apua, nyt ne tulevat meille tarkastuskäynnille.”

Kolmen lapsen äidille Päivi Matilaiselle uusi käytäntö oli viesti välittämisestä ja tarpeellisista askelista eteenpäin.

– Kun kirje tästä asiasta tuli kotiin, niin ensimmäinen reaktio on täysin positiivinen. Uskon, että tällainen tutustumiskäynti helpottaa lasta ja siten myös äitiä ja isää, joille lapsen päivähoitoon siirtyminen on aina vaikea tilanne, Päivi Matilainen kertoi.

Elokuussa on Matilaisen perheen 2 vuotta täyttävän kuopuksen vuoro aloittaa päiväkodissa. Perheen muut lapset ovat 8- ja 10-vuotiaita.

–  Tilanne kuopuksen kanssa on taas ihan erilainen kuin vanhempien lasten kohdalla oli. Esikoisena meni päiväkotiin kuopusta nuorempana, mutta jäi sitten toisen lapsen synnyttyä kanssamme kotiin. Sisarukset jatkoivat sitten yhdessä päiväkotiin, ja vaikka heillä meni kaikki silloin ihan hyvin, on ensimmäinen hoitopäivä ihan hirveä, Matilainen tunnustaa.

Matilaisen perheen toive Akaan päivähoidolle on yksinkertainen.

–  Oleellista se, että lapsella on hyvä olla. Kyllä se lapsesta näkyy, miten häntä päiväkodissa hoidetaan ja miten lapsi päiväkodissa viihtyy.

Päivähoitopaikat ovat täynnä

Akaassa päivähoitotaipaleensa aloittaa syksyllä kaikkiaan sata lasta, ja lähes kaikki päivähoitopaikat ovat Anneli Säterin mukaan täynnä. Säterin mukaan alle 1,5-vuotiaiden päivähoitolasten osuus on Akaassa kasvanut viime vuosina huomattavasti. Yksi syy voi hänen mukaansa olla Akaaseen muuttaneiden lapsiperheiden määrän kasvu.

–  Ei ole väliä, aloittaako lapsi päivähoidon 10 kuukauden ikäisenä, 3- vai 5-vuotiaana. Kun perheessä on sellainen hetki, että päivähoitoa tarvitaan, se on silloin pätevä syy tuoda lapsi hoitoon, Säteri korostaa.

Akaan ensimmäisen Tullaan tutuksi -vierailun tehnyt Ylpönpihan päiväkodin hoitaja Merja Keski-Petäjä kertoo visiitin sujuneen kivasti ja tutustumisen sujuneen paremmin ilman päiväkodin hälinää.

–  Iso talo ja 50 vierasta ihmistä yhdellä kertaa voi olla pienelle lapselle aika pelottava tilanne. Kun hoitoon tullessa heillä on jo valmiiksi tuttu ihminen vastassa, helpottaa se varmasti lapsen mahdollista jännitystä.

Vierailut koteihin tehdään ennalta sovittuina aikoina päiväsaikaan ja hoitajien työajan puitteissa. Sopiva hetki irrottautua on Merja Keski-Petäjän mukaan esimerkiksi päiväkodin lepohetki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?