Tervetuloa Akaaseen!

Järjestyksessään toinen Asuminen Akaassa –messupäivä toteutetaan Akaassa ensi lauantaina. Toijalan yhteiskoulun messu- ja asiantuntijatapahtuman lisäksi Kylmäkoskella, Viialassa ja Toijalassa on esillä paljon hyvin erilaisia pientaloja ja vapaita tontteja tänne muuttamisesta kiinnostuneille. Dynaamisuudestaan tunnettu Akaan Nuorkauppakamari on jälleen kerran kääntänyt Hämäläisten laulun sutkautuksen ”jos toimeen tartutaan” voitoksi.

Asuminen Akaassa –messupäivä tulee erittäin tarpeelliseen tilanteeseen. Kaupunki on saanut kosolti negatiivista julkisuutta kyläkoulun ja kyläkirjaston sulkemisilla ja henkilöstön lomautuksilla. Akaa luokiteltiin vieläpä kurjaksi kunnaksi asua. Mittaus oli kelvoton, mutta julkisuus taattu. Messuilla näytämme toisenlaisen kuvan kotikaupungistamme. Kulisseja ei tarvitse pystyttää, viihtyisä ympäristö puhuu ja hyvä sijaintimme puhuvat puolestaan.

Kaupungin markkinointi ei ole vain messutapahtumia ja ilmoituksia lehdissä. Se on kokoaikaista arkista ahertamista sittenkin hyvin yksinkertaisten asioiden kanssa. Akaan on oltava esillä joka paikassa ja tämä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa jokainen kaupunkilainen on Akaan markkinoija. Akaassa ei ole pakko asua, joten kaikilta meiltä löytyy myönteisiä ajatuksia siitä, miksi asumme täällä. Kärjessä ovat turvallisuus ja asioiden, ihmisten ja palvelujen läheisyys sekä, yllätys yllätys, hyvin toimivat peruspalvelut. Joka arkiaamu syttyvät valot päiväkodeissa ja kouluissa sekä sadoissa työpaikoissa. Junat ja autot kulkevat, polkupyörällä ajaminen on suosittua ja turvallista.

Akaan väkiluku ei ole muutamaan vuoteen kasvanut toivotulla tavalla. Nyt omakotitonttivaranto on kunnossa, mutta tehdäänkö muuta. Millä panoksella ollaan maakunnan kehityksessä mukana.  Valvooko Akaa tosissaan etuaan missään, esimerkiksi Helsinki–Hämeenlinna–Tampere –vyöhykkeen työskentelyssä ja maakuntakaavoituksessa. Annetaanko periksi liian helposti niin kuin nyt näyttää käyvän Tampereen ratapihan siirtoasiassa. Maakunnan liittoa kuunnellaan aivan kuin se oli valtio valtiossa, vaikka se on poliittisesti toimiva apuelin. On hyvin arveluttavaa, että Pirkanmaan liitto ei edes selvittänyt Konhon Akaan alueelta vaihtoehdoksi Tampereen ratapihan uudeksi sijoituspaikaksi. Kenen pussiin maakunnan liitto pelaa?

Varsinaiset asuntomessut nähdään täällä liian kalliiksi ja sittenkin uhkarohkeaksi hankkeeksi. Valkeakoski teki omilla messuillaan täyskäännöksen ja näytti, että asuntomessujen ei välttämättä tarvitse olla luksustapahtuma viimeistä piirtoa myöten. Vuosi 2019 voisi olla Akaalle mahdollinen sillä edellytyksellä, että vaikutusvaltaiset luottamushenkilöt lopettavat muualle haikailut ja keskittyvät oman kunnan puolustamiseen.

HHT-vyöhyke eivät tarvitse Akaata, mutta Akaan tarvitsee kehittyäkseen tätä elämänlankaa. Moottoritie taisteltiin kulkemaan tälle puolelle Vanajaa. Olisiko mahdotonta ottaa näköalapaikka tämän tien varressa? Asuminen Akaassa –messutapahtuma avain moneen muuhun onnistumiseen, jos tartumme hetkeen.