Mikä ihmeen palveluseteli?

Palvelusetelillä voi hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä yrittäjiltä. Esimerkiksi sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka kunnan tai kuntayhtymän kuuluu järjestää asukkailleen. Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto kunnan tai kuntayhtymän tuottamalle palvelulle.

Kunta tai kuntayhtymä päättää, ottaako se palvelusetelin käyttöön ja mihin palveluihin se antaa setelin.

Palvelusetelit

Onko palveluseteli käytössä Akaassa?

Palvelusetelin käyttöönottoa valmistellaan. Akaan Vasemmiston kanta oli yleisesti ottaen se, ettei palveluseteli ole oikea muoto julkisen rahan käyttöön, koska se tukee yksityistämistä. Tulosidonnainen palvelusetelin käyttöönotto sai meidän kannatusta.Tulosidonnaisella tarkoitamme sitä, että palveluseteliä tarjotaan niille ketkä sitä kiperimmin tarvitsevat eli vähätuloisimmat.

Perusturvalautakunta päätti kokouksessaan 16.4 esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, että palveluseteliä pilotoidaan vanhustenhoidon tehostetussa palveluasumisessa 1.8.2014-31.12.2015. Tulokset raportoidaan lautakunnalle syksyllä 2015. Virkamiesten mukaan omaisten ja vanhusten taholta palvelusetelistä on kyselty ja toivottukin sen käyttöönottoa.

Eli ei ilmaista seteliä ihan mihin vain ja kenelle vain. Veronmaksajien rahoista ei tarvitse maksaa esimerkiksi taksiseteliä sellaiselle, joka muutenkin liikkuisi taksilla. Rikkaiden hampaiden tarkistuksiinkaan en seteliä myöntäisi, koska oletan että kultahampaiden tarkistus on tähänkin asti tehty aina yksityisellä.

Aina te vasemmistolaiset vastustatte kaikkea, miksi tätäkin?

Nappasin suomi24:lta pari palvelusetelikeskustelua. Maija Meikäläinen kertoi käyttäneensä palveluseteliä hammaslääkärissä. Setelin arvo ei kuitenkaan vastannutkaan sitä mitä piti. Kokonaisuudessaan Maija joutui maksamaan enemmän kuin olisi halunnut. Julkiselle puolelle ei päässyt, kun jonoja on joka kunnassa. Esiin nousi vielä se, että lääkäri oli selittänyt ettei tästä koko summasta saa sitä mitä tähän merkitty. Heräsi epäilys lääkärin rehellisyyden toteutumisesta. Jos palveluseteli yleistyy, kohta ei ole enää olemassa koko julkista hammashuoltoa.

Vastustan palveluseteliä, koska se lisää julkisten palvelujen tuottamista yksityisellä puolella. Jos yksityisiä laitoksia pystyttäisiin valvomaan samalla tavalla kuin kunnan laitoksia, asia voisi olla toisin.

Mitä järkeä on lisätä tarkastajien määrää ja siirtää palveluja muualle, jo toimivista olemassa olevista laitoksista?

Pari vuotta sitten laitoin työssäni boikottiin erään yksityisen päiväkodin. Päiväkodin työntekijät olivat ensinnäkin alalle kouluttamattomia, esimerkiksi ravintola-alalle kouluttautuneita työntekijöitä. Työntekijät olivat PAMilaisia ja satuin olemaan päivystyksessä kun nämä naiset eteeni tulivat kokemuksiaan kertomaan.

Työntekijät olivat usein pyytäneet tarkastusta Tampereen kaupungilta yritykseen, jossa tekivät töitä. Pari tarkastusta tehtiinkin. Tarkastuksista ilmoitettiin yrittäjälle etukäteen, joten tarkastuksen ajaksi asiat laitettiin kuntoon.

Mitä sitten oli pielessä? Työntekijät eivät saaneet palkkaa ajallaan ja osa palkasta jäi maksamatta kokonaan. Omistaja oli laskettu lastenhoitovahvuuteen, vaikkei hän ollut paikalla lähes koskaan. Lapsille ei aina ollut mitään ruokaa tarjottavaksi. Pahin kokemus, minun asiakkaalleni oli vesikiisselivellin valmistaminen. Usein työntekijät joutuivat hakemaan ruokaa lapsille omalla rahallaan, kun omistaja ei ehtinyt tai ei ollut tavoitettavissa. Työntekijät kokivat velvollisuudekseen tehdä tästä ilmoituksen liittoon, kun ei kaupungille valittaminen auttanut. Hoidin sitten asian tavallani ja vanhemmat ottivat lapsensa hoidosta pois.

Epärehellinen yrittäjä on rehellisen yrittäjän pahin vihollinen. Rehellisiä yrittäjiä on enemmistö, hyvä niin. Silti ei kunnan valvottuja ja laadukkaita palveluja tarvitse siirtää yksityiselle puolelle ei setelillä eikä millään muullakaan konstilla. Hyvinvointi- ja terveyspalveluja on jo nyt liikaa siirretty yksityisille, vain rikkaiden ulottuville. Ei se hyvinvointiyhteiskunta toimi sillä tavalla että me kaikki yrittäjiksi ruvetaan!

 Niina Koivuniemi

Akaan vasemmistoliiton valtuutettu