Asema tarvitsee seurakuntakodin

1960-luvulla Kylmäkosken Aseman väki halusi, että tänne rakennetaan oma seurakuntakoti. Tontin hankinnasta minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta talo rakennettiin melkein kokonaan talkoovoimin ja lahjoitetusta puutavarasta. Valmistumisen jälkeen talossa pidettiin määräajoin jumalanpalveluksia sekä muita kirjollisia juhlia sekä erilaisia kerhoja. Tehtaan tulipalon jälkeen kylä alkoi hiljentyä ja seurakuntakodin käyttökin väheni.

2000-luvun alussa seurakuntakodin ulkolaudoitus piti uusia. Kyläyhdistys lähti asiaa hoitamaan. Järjestettiin talkoot puiden hankkimiseksi. Tukit sahattiin Katajiston sahalla myös talkoilla seurakunnan tarjotessa talkoolaisille voileipiä ja kahvia. Monena päivänä tukkeja sahattiin ja ajettiin seurakuntatalon tontille taapeliin kuivumaan.

Seuraavana keväänä kerättiin talkooporukka ja ulkolaudoituksen uusiminen alkoi. Lopulta seinän väristä ”väännettiin”, ja punainenhan siitä tuli. Vanhan laudoituksen alta paljastui monesta kohtaa kastunutta seinää, koska talon vesirännit olivat huonot. Kun rännitkin korjattiin, tuli talosta talkoilla tehden entistä ehompi ainakin ulkoapäin. Seurakunta teki sisällä keskuslämmityksen korjauksen, ja seurakuntatalo on edelleenkin hyvässä kunnossa.

Ulkolaudoituksen korjaamisen jälkeen jumalanpalveluksia järjestettiin määräajoin. Talossa on myös vietetty monet perhejuhla, häät ristiäiset, syntymäpäivät ja muistotilaisuudet. Siellä on kokoonnuttu pohtimaan yhteisiä asioita ja vietetty monia unohtumattomia hetkiä. Itsenäisen seurakunnan aikana jumalanpalveluksia oli, kappeliseurakunnan aikana erittäin harvoin.

Nyt talon käytössä on jotakin kummallisuutta, kun Akaan seurakunta on päättänyt, että siellä ei kannata siivota talon vähäisen käytön vuoksi. Kuitenkin minulle on kerrottu, että tilan kysyjille on vastattu: ei voida ottaa käyttöön, koska siellä ei siivota. Jos näin on, on tässä keskustelun paikka.

Asemalta lopetti Akaan kaupunki alakoulun. Meneekö seurakuntakin myymällä seurakuntakodin mukaan Aseman kylän lopettamisaaltoon? Olen varma, että kyläyhdistyksellä ei tällä hetkellä ole taloudellisia mahdollisuuksia seurakuntakodin ostoon saati ylläpitoon. Jossain kuitenkin kyläläisillä pitäisi olla tilat missä kokoontua ja harrastaa.

Toivon, ja varmaan monet muutkin kylällämme toivoo, että Akaan seurakunta ei myy seurakuntakotiamme.

Erkki Salon

Aseman kylän asukas