Ensimmäiset omat oluet ovat kapakassa ensi viikolla

Panimotoiminta alkoi Kylmäkoskella

 

Petri Heliniemi (vas.) ja Kimmo Kyllönen viettävät nykyisin päivänsä mallassäkkien keskellä.

Petri Heliniemi (vas.) ja Kimmo Kyllönen viettävät nykyisin päivänsä mallassäkkien keskellä.

Kylmäkoskelle perustettu Hopping Brewsters -panimo on aloittanut toimintansa onnistuneesti. Ensimmäiset omat oluet saadaan tamperelaisiin kapakoihin ensi viikolla.

– Kaksiin Kasvoihin ja Ukkometsoon on ainakin menossa, ja kaikki merkittävät tamperelaiset olutravintolat ovat olleet kiinnostuneita. Muutenkin kyselyjä on tullut kovasti, kertovat panimoyrityksen pääosakkaat, akaalainen Kimmo Kyllönen ja tamperelainen Petri Heliniemi.

Hopping Brewsters valmistaa India Pale Ale ja American Pale Ale -tyyppisiä, hedelmäisiä ja maukkaita oluita. Maku poikkeaa yleisemmistä lager-oluista, ja Kyllösen mukaan vahvuuskin saattaa olla liikaa peruslagerin juojille. Pullotettuna Hopping Brewstersin oluita saakin vain kolmasosalitran annoksina.

– 6–7-prosenttinen olut on mukavampi makustella pienemmästä pullosta. Isojen pullojen kanssa maistelu voi lähteä lapasesta, eikä se ole maistelun idea, Kyllönen sanoo.

Oluen lisäksi Hopping Brewsters aikoo valmistaa pieniä eriä siideriä sekä vahvaa, 9–16-prosenttista simaa.

Myös isot tankit ovat pian käytössä

Ensimmäiset satsit on Kylmäkoskella keitetty pienemmissä tankeissa, mutta parin viikon sisällä myös isot, 1700 litran painetankit otetaan käyttöön. Sen jälkeen koko valmistusprosessi pääkäymisestä jälkikäymisen kautta kypsyttelyyn saadaan tehtyä samassa astiassa. Lopuksi olut siirretään painetankista suoraan oluttynnyriin eli kegiin tai pulloihin.

Kimmo Kyllönen (oik.) ja Petri Heliniemi pääsevät pian panemaan olutta myös 1700 litran painetankeilla.

Kimmo Kyllönen (oik.) ja Petri Heliniemi pääsevät pian panemaan olutta myös 1700 litran painetankeilla.

– Isoissa tankeissa lopputuotteen laadunvalvonta on paljon helpompaa, kun kaikki pystytään säätämään asteen tarkkuudella eikä olutta tarvitse siirrellä letkulla, Kyllönen kertoo.

Oluelle löytynee juojansa, mutta mäskäyksen lopputuotteena syntyvän mäskin loppusijoitus on toistaiseksi ollut ongelmallista.

– Mäskäysjätteelle ei ole löydetty ottajaa. Se kelpaisi esimerkiksi sioille, ja on turhauttavaa heittää sitä pois 1000–2000 kiloa kuukaudessa. Nyt olemme vieneet sitä sekajätteeseen säkitettynä.

Kimmo Kyllösen ja Petri Heliniemen mukaan oluen valmistaminen isommassakin mittakaavassa on kivaa puuhaa, jos tykkää maltaan, humalan ja mäskin hajusta. Kaksikko pyörittää myös oluenvalmistustarvikkeita ja raaka-aineita myyvää verkkokauppaa, ja jatkossa toimintaa on tarkoitus laajentaa olutmatkoihin ja maistiaistilaisuuksiin.

Hopping Brewsters Beer Company pyörittää myös verkkokauppaa. Kylmävarastossa on muun muassa hiivoja ja humalia.

Verkkokaupan kylmävarastossa on muun muassa hiivoja ja humalia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?