Osaamisen tarve

Profile Image of Forum Akaa

Virtanen EeroSuomi on menettänyt asemiaan kansainvälisissä koulutusvertailuissa. Tämä uutinen herättää myös yritysmaailmassa ajatuksia siitä, minkälaisella henkilöstöllä tulemme vastaamaan kansainväliseen kilpailuun tulevina vuosina. Löytyykö meillä riittävästi osaamista? Avainkysymys Suomen menestykselle on se, miten varmistamme, että osaaminen Suomessa on vahvaa myös tulevaisuudessa ja juuri niillä aloilla, joita ensi vuosikymmenillä maailmalla menestymiseen tarvitaan. Yritysten menestys ei perustu vain kustannusten hallintaan vaan jatkuvaan kehittymiseen ja osaamisen hallintaan.

Tulevaisuuden osaamistarpeita on mietitty monella foorumilla. Itse olen ollut mukana Tampereen kauppakamarin koulutusvaliokunnassa käydyissä keskusteluissa. Näissä keskusteluissa on tullut esille halu selvittää suoraan yrityksiltä niiden koulutustarpeita sekä hakea keinoja parantaa työelämän ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, jotta kyettäisiin reagoimaan nopeammin työmarkkinoilla tapahtuviin osaamiskysynnän muutoksiin. Tulevaisuutta mietittäessä ei pidä myöskään unohtaa nimenomaan yritysten tarpeista lähtevää aikuiskoulutusta, joka liittyy oleellisesti muuttuvan osaamisen hallintaan, ja joka tulee varmasti lisääntymään. Osaamis- ja koulutustarpeiden ennustaminen ei ole helppoa, mutta tiedonkulun parantamisella sitä voidaan auttaa. Yritysten halukkuus tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa näyttää matalahkolta ehkä myös siksi, että mahdolliset yhteistyön muodot ovat epäselvät.

Kauppakamarissa ei ole vain pohdittu asioita vaan myös ryhdytty toimiin. Tampereen Kauppakamari osallistuu Pirkanmaan alueella toteutettavaan tulevaisuuden osaamistarveselvitykseen. Järjestettävällä kyselyllä kartoitetaan taitojen ja osaamisen nykyisiä tarpeita sekä niiden muuttumista tulevina vuosina. Toisin sanoen minkälaisia taitoja ja osaamisyhdistelmiä työelämä tarvitsee vuonna 2020. Tarkoituksena on myös selvittää, miten osaamistasoa voidaan tulevilla avainalueilla nostaa, miten koulutusta pitäisi kehittää ja miten työnjako ja yhteistyö oppilaitosten ja yritysten kesken pitäisi järjestää. Kyselyä täydennetään asiantuntijahaastatteluilla, ja lopuksi kyselyn ja haastattelujen pohjalta summataan hyvät käytänteet ja laaditaan kehittämisehdotukset.

Maailma muuttuu entistä nopeammin, ja muutokset koskettavat entistä suurempaa osaa maailman väestöstä samanaikaisesti. Taloudelliset olosuhteet samankaltaistuvat globaalisti, samat tavarat löytyvät kauppojen hyllystä niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikassakin. Yhdentyvässä maailmassa meidän pitää pystyä löytämään ne kilpailutekijät joilla menestytään.

Olemme Suomessa menestyneet osaamisella. Olemme osanneet kehittää huippulaadukkaita tuotteita, joita olemme osanneet myydä maailman markkinoille. Insinööriosaaminen on meillä ollut aina korkealla tasolla. Insinööritaitoja tarvitaan varmasti edelleen, mutta muiden taitojen ja moniosaamisen tarve kasvaa. Oikean osaamisen kehittämiseen on nyt panostettava.

 

Eero Virtanen

Kirjoittaja on Elematic Oy:n talousjohtaja.

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa eToijalalainen Jarmo Kuusisto

Virtanen Eero