Joko vappu meni?

Vappu on perinteisesti työväenliikkeelle suuri juhlapäivä. Takavuosina vappuna näytettiin joukkovoimaa omille ja porvareille. Punaliput liehuivat ja iskulauseita kannettiin, satoi räntää tai paistoi. Kun Taisto Sinisalo (skp) puhui, kylmeni kuohuviini porvarin lasissa jäätymispisteeseen. Tarvittiin herrojen Eva, jotta varmistuttiin, ettei joissakin kommuuneissa Helsingissä suunnitella tosissaan vallankumousta.

Kaikki on tänään toisin. Työväen vappumarsseihin osallistuu nykyisin paikkakunnasta riippuen kymmeniä, korkeintaan satoja ihmisiä. Punaisia lippuja ulkoilutetaan muun muassa Akaassa ja Valkeakoskella. Vappuna työväenliike muistaa myös vakaumuksensa puolesta kaatuneita tovereita, mutta eivät nämäkään sinänsä hyvin merkittävät tilaisuudet joukkoja houkuttele. Ukrainan ja Syyrian julmuudet ovat niin kaukana, jotta omia surullisia tapahtumia voisi käydä muistelemassa. Tämän vapun erikoisuutena olivat anarkistien rähinöinti Helsingissä ja Tampereella. Surullista. Paavo Arhinmäki (vas) olisi voinut pitää suunsa kiinni.

Työväenvappu Akaassa on oli apea, vaikka työväenpuolueiden kannatus kaupungissa on kohtalainen. Sosialidemokraatit valitsevat perjantaina puheenjohtajan, mutta ainoastaan Kylmäkosken Työväenyhdistyksen varapuheenjohtajalla Pekka Järvisellä oli mielipide asiasta. Järvinen on Juttu Urpilaisen miehiä. Näyttää vahvasti siltä, että Toijalassa ja Viialassa ollaan toista mieltä, ja sen olisi voinut sanoa ääneenkin. Puolue odotti saavansa puheenjohtajakisasta tuulta purjeisiinsa, mutta nyt pelätäänkin puoluehajaannusta. Eliittidemarit eivät mielellään istuisi samoissa pöydissä rasvanahkojen kanssa. Perjantaina tiedämme, kenen johdolla SDP uudistuu, jos uudistuu.

Sen paremmin ei näytä menevän vasemmistoliitollakaan. Puolue ei tällä hetkellä tiedä missä on, mutta vastustaa pitää. Ministeri Merja Kyllöseltä otettiin lusikka pois juuri kun hän oli laittamassa suklaakiisseliä suuhun. Kyllönen pääsi hyvään alkuun ministeriössään ja häntä kehuttiin yli puoluerajojen, mutta hänelle kävin niin kuin aikanaan Kalevi Kivistölle, omat koirat purivat. Vasemmistoliitto on vähän niin kuin SKDL. Sielläkin harhaili joukko sivistyneitä ihmisiä, joille ei ollut kaadereilla käyttöä.

Vappu taisi mennä jo? Touhun kesäkuuhun asti varastaa kokoomus, se kun valitsee maalle pääministeriä. Kokoomus on aina osannut viestinnän. Presidentinvaaleista tehtiin oikein opetuselokuva muiden käyttöön.

Kunnissa ei ole hallitus vastaan oppositio asetelmaa, mikä näyttää asioiden hoidon kannata hyvältä asialta. Onko tämä totta? Entä jos Akaassakin etunojassa konsensuksesta välittämättä tehtäisiin reippaan porvarillisen enemmistön turvin päätöksiä tai minkälaisella enemmistöllä hyvänsä. Kenen etu on nykyinen seisova vesi –tilanne? Politiikka on Akaassa halvantunut, valta lepää virkamiesten käsissä. Maakuntakaavoituksesta saisi eväitä dynaamiseen nousuun, jos toimeen tartuttaisiin. Toimeen tarttuminen edellyttää johtajuutta, omien tukea. Jaakko Leinosen kohtelu on hämmentävää katseltavaa.