Viisaus ei asu meissä

Kyllä itku tulee, kun seuraa Akaan kaupungin päättömiä päätöksiä. Päätöksenteon periaate näyttää olevan se, että Kylmäkoskelta saadaan kaikki palvelut pois. Akaassa on kolme tervettä koulua, joista yksi on Asemankylän koulu Kylmäkoskella. Kukaan ei ole esittänyt virallisia laskelmia siitä, mitä konkreettisia säästöjä koulun sulkemisesta saadaan. Kukaan ei ole myöskään laskenut kustannuksia, joita syntyy koululaisten kuljettamisesta muualle.

Mihin laitetaan Kirkonkylän oppilaat, jos koulu joudutaan homeen vuoksi sulkemaan, eikä Asemalla ole koulua? Parakkeihinko? Toisena esimerkkinä mainittakoon Kylmäkosken vanhainkoti, johon tehtiin laajennus ja remontti, ja home voi omien havaintojeni mukaan edelleen hyvin. Missä ovat kaupungin rakennustarkastajat ja kiinteistöhuollosta vastaavat henkilöt?

Kylmäkosken kirjasto on keskellä kylää ja lähellä koulua. Rakennus on tarpeet täyttävä ja henkilökunta ystävällistä ja asiantuntevaa. Miksi se pitää sulkea? Henkilökunta siirtyy toisiin kirjastoihin ja lehtien lukupiste kahvilaan. Lainauspisteen sijoituksesta ei liene päästy selvyyteen. Hölmölässä kannettiin valoa säkillä sisään, täällä kannetaan kirjoja paikasta toiseen. Aikoinaan kirjasto siirrettiin koululta omiin tiloihin. Meidän pitäisi elää 2000-lukua, mutta taidamme ollakin 1800-luvulla, kun kohta ollaan samassa pisteessä.

Rahanpuutteen vuoksi kaupungin henkilöstöä pakkolomautetaan. Samanaikaisesti sijoitetaan Toijalan keskustan suunnitteluun 50 000. Vaikka Toijalan keskustan pääkatu olisi kullattu, ei sillä houkutella uusia veronmaksajia. Tärkeintä olisivat toimivat lähipalvelut kaikissa kaupunginosissa. Jokaista kaupunginosaa voisi markkinoida hyödyntäen sen parhaita puolia ja etuja. Kylmäkosken valttina olisi ollut esimerkiksi pienet kyläkoulut ja toimiva terveyskeskus. Onko siinäkään mitään järkeä, että päättäjät lähtevät ulkomailta hakemaan autoja? Eikö Suomesta löydy? Laitospyykit lähetetään Viroon pestäväksi ja paikallinen lähiruoka on kiinalaista villilohta. Ei ole mikään ihme, että Akaa on epäsuosituin kaupunki asumispaikkana. Tällä menolla se takuulla pysyy sellaisena vielä pitkään.

 

Paula Pörhälä