Vieraat kulttuurit kiehtovat Marjatta Anttilaa. Lukioaikoina hän olisi halunnut vaihto-oppilaaksi, mutta tuohon aikaan käytännössä ainoa vaihtoehto oli Yhdysvallat. Pitkän saksan lukenutta neitoa ajatus ei kiehtonut, joten hän hakeutui opiskelemaan lääketiedettä Saksaan.
Anttila syntyi Raahessa 26.4. 1954 mutta kävi koulunsa Äänekoskella. Jo lukiovuosina hän vietti yhden kesän Saksassa.
Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Anttila opiskeli Suomessa vuoden verran kemiaa ja biologiaa, mutta hänelle kypsyi ajatus siitä, että tulevaisuuden ammatissa olisi mukava työskennellä ihmisten kanssa.
– Opiskeluaika Saksassa oli todella mielenkiintoinen. Siihen aikaan Suomi oli aika suljettu maa, mutta Saksassa oli ihmisiä monista eri maista. Siitä aukeni minulle ihan uusi maailma, Anttila kuvailee.
Opiskelu Saksassa oli melko teoreettista mutta perusteellista. Erlangen-Nürnbergin yliopistossa suoritettujen lääkärinopintojen jälkeen hän palasi Suomeen, sillä tarkoitus oli vain opiskella Saksassa, ei jäädä sinne tekemään uraa.
Potilaiden kohtaaminen antoisaa
Valmistuttuaan vuonna 1980 Anttila meni töihin Jämsän terveyskeskukseen ja aluesairaalaan. Siellä hän sai ajatuksen naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistumisesta.
Tie vei Oulun yliopistolliseen sairaalaan, jossa lääketieteen lisensiaatti suoritti erikoistumisopintonsa. Oulussa Marjatta, tuolloin vielä sukunimeltään Eskola, myös kohtasi tulevan miehensä Markku Anttilan, joka oli kaupungissa atk-töissä.
Muutaman mutkan kautta vuonna 1986 naimisiin mennyt pariskunta päätyi Markun sukutilalle Viialaan Hannukkaan.
Marjatta Anttila on työskennellyt puolipäiväisesti Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä ja toiset puoli päivää pitänyt yksityisvastaanottoa.
– Naistentaudit ja synnytykset on alana yllättävänkin monipuolinen. Työn parasta antia on ehdottomasti potilaiden kohtaaminen ja heidän auttamisensa. Siitä saa itselle hyvän mielen, kun hoidon lopputulos on hyvä, Anttila sanoo.
Haastavaa työssä on se, että alalle tulee koko ajan uutta tietoa, joten tietämys täytyy pitää ajan tasalla. Toisaalta se tuo työhön myös oman mielenkiintonsa.
Anttila väitteli työn ohessa lääketieteen tohtoriksi raskaudenaikaisesta diabeteksesta vuonna 1993 Oulun yliopistossa.
Vuonna 2007 Marjatta Anttila perusti kolmen muun kanssa Tampereelle Uusi Gynekologikeskus -nimisen yrityksen, jossa hän nykyisin pitää vastaanottoaan.
Jalkapatikassa Espanjassa
Anttila sanoo tekevänsä töitä koko persoonallaan. Se on antoisaa mutta vaativaa, joten omasta jaksamisesta täytyy huolehtia.
Se tapahtuu muun muassa liikkumalla ja kulttuuria harrastamalla.
– Käymme Markun kanssa paljon erilaisissa konserteissa. Luen aika paljon ja käyn elokuvissa. Liityin hiljattain Lempäälän seudun samoojiin, Anttila kertoo harrastuksistaan.
Pariskunnan 21-vuotias Lauri-poika opiskelee Yhdysvalloissa, joten nyt on tullut matkustettua sinnekin useita kertoja. Laurin espanjan-opintojen myötä myös äiti innostui opiskelemaan espanjaa.
Kielitaidosta onkin varmasti hyötyä seuraavan viikon aikana, sillä Marjatta Anttila lähti eilen Espanjan Santiago de Compostelaan samoamaan. Reilun viikon pituisella reissulla on tarkoitus tarpoa noin sadan kilometrin mittainen matka.
60-vuotissyntymäpäiviään Marjatta Anttila juhlisti viime lauantaina perhepiirissä.