Lukion sijoittajaklubi myi Olvinsa

Akaan lukion yrittäjyyskurssilaisia oikealta vasemmalle: Janne Mikkola, Markus Kuosmanen, Joonas Pietikäinen, Nico Koski ja Jaakko Miekka. Sijoitusasioissa kurssilaisia avusti Akaan Seudun Osuuspankin tiimipäällikkö Juha Bäck.
Akaan lukion yrittäjyyskurssilaisia oikealta vasemmalle: Janne Mikkola, Markus Kuosmanen, Joonas Pietikäinen, Nico Koski ja Jaakko Miekka. Sijoitusasioissa kurssilaisia avusti Akaan Seudun Osuuspankin tiimipäällikkö Juha Bäck.

Akaan lukion kakkosluokkalaisilla on jälleen tänä vuonna ollut ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua paikalliseen yrittäjyyteen Akaan nuorkauppakamarin järjestämällä yrittäjyyskurssilla. Yritysvierailujen ohessa osa kurssilaisista on harjoitellut osakesijoittamista.

Seitsemän lukiolaisen muodostama sijoitustoimikunta sai joulukuussa tehtäväkseen sijoittaa 500 euroa kahteen pörssiosakkeeseen ja kahteen rahastoon. Yhteistuumin varat päätettiin sijoittaa Talvivaaran kaivososakeyhtiöön, Olvi Oyj:n A-osakkeeseen ja kahteen Osuuspankin rahastoon: OP-Amerikkaan ja OP-Intiaan.

Kurssilaiset uskoivat panimotuotteiden alati kasvavaan menekkiin sijoittaessaan Olviin ja päättivät ottaa riskin Talvivaaran kanssa. Ryhmän mottona on ollut ”riskillä sitä rahaa tulee”. Alusta asti sijoittajat tavoittelivat Talvivaaran osakkeilla suuria voittoprosentteja. Rahastopuolella Amerikka ja Intia nähtiin tulevaisuuden kannalta otollisina kohteina.

Kurssilaiset kokoontuivat joulukuun 12. päivänä Akaan Seudun Osuuspankkiin tekemään ensimmäisiä arvopaperikauppojaan. Opiskelijoiden tehtävänä on ollut siitä lähtien seurata näiden sijoitusten kehitystä ja myydä tai vaihtaa osakkeita ja rahasto-osuuksia sopivalla hetkellä.

Huhtikuun 23. päivänä sijoitustoimikunta kokoontui uudelleen. Yhdessä nähtiin otolliseksi tilaisuudeksi myydä Talvivaaran osakkeet, joiden kurssi oli juuri lähtenyt 40 prosentin nousuun. Hektisillä osakemarkkinoilla tilanne kuitenkin muuttui nopeasti ja osakkeen hinta putosi rajusti alas. Sijoitustoimikunta päätti Akaan seudun osuuspankissa 28. huhtikuuta olla myymättä Talvivaaran osakkeita. Sen sijaan tappiota tehneen Olvin osakkeet myytiin ja varat sijoitettiin Outokumpu Oyj:n osakkeisiin.

Kurssilaiset kertovat oppineensa nopean toiminnan merkityksen arvopaperikaupassa. Ryhmä jännittää tällä hetkellä Talvivaaran ja Outokummun osakekurssien kehitystä.

Nuoret sijoittajat antoivat Osuuspankissa määräyksen myydä osuuteensa Talvivaarasta osakkeen hinnan noustessa 13 senttiin ja osuutensa Outokummusta hinnan kivutessa 22,5 senttiin. Toimeksianto on voimassa toukokuun 5. päivään asti.

Markus Kuosmanen ja Niko Hormalainen