Epäluuloon eivät tutkimukset auta

Suomen Yrittäjien tuoreimman Elinkeinopoliittinen mittaristo –kyselyn tutkimuksia tutkaillaan parasta aikaa monessa kunnassa. Kysely, nyt uudistettuna, toteutettiin kuudennen kerran ja siihen vastasi vain 4 356 yrittäjää, vaikka jäsenyrityksiä on yli 116 000. Pirkanmaalla vastaajia oli 365,Akaassa 13, Urjalassa 7 ja Valkeakoskella 6.

Kyselyssä vastattiin 18 taustoittavaan kysymykseen. Lisäksi vastaajilta pyydettiin kouluarvosanalla 4–10 arvioita seitsemän elinkeinopolitiikan osa-alueen onnistumisesta ja kokonaisarvosanaa elinkeinopolitiikasta yrittäjän näkökulmasta. Osa-alueet olivat 1) elinkeinopolitiikka ja resurssit, 2) kunnan päätöksenteon yrittäjälähtöisyys, 3) kunnan viestintä ja tiedottaminen, 4) koulutus ja osaaminen, 5) kunnan hankintapolitiikka, 6) kuntapalvelut ja infrastruktuuri ja 7) seudullisen kehittämisyhtiön tai vastaavan toiminta.

Vastauksia tarkasteltaessa on hyväksyttävä se tosiasia, että vain murto-osan Suomen Yrittäjien jäsenistä vastasi kyselyyn. Valkeakoski pääsi maakunnan ykköseksi 6 yrittäjän vastauksien turvin. Pirkanmaan kärjessä ovat Valkeakoski, jonka vastauksien keskiarvo on 7,8, Pirkkala 7,6 ja Mänttä-Vilppula 7,2. Akaa on maakunnan kymmenes keskiarvolla 6,3.

On kiistaton tosiasia, että jokainen kunta on niin menestynyt kuin siellä olevat yritykset ovat. Kuinka paljon yrityksien menestymiseen voi kunta suoraan vaikuttaa, onkin jo toinen asia. Kunnan pitää totta kai luoda edellytyksiä, mutta samaan aikaan kun kaavoitetaan maata mahdollisille uusille yrityksille – tai tehdään jopa teollisuushalleja – olisi pidettävä huolta jo toimivista yrityksistä. Kunnat ovat myös 1980-luvulta alkaen luisuneet pois lainsäädännön ja viimein Suomen EU-jäsenyyden myötä tilanteeseen, jossa oman paikkakunnan yrityksien suosiminen on käytännössä mahdotonta. Mikä ennen oli maan tapa, on nyt rikollista.

Kunnan ja yrittäjien suhde on myös mitä suurimmassa määrin henkilökemiaa, meitä ihmisiä on moneksi. Toinen kokee loukkaukseksi toisen vitsi, joku myös kokee kiusaksi lainsäädännön vaatimat kysymykset. Epäluulo ihmisten välille on saattanut kasvaa vuosikymmenet. Joillekin yrittäjyys on edelleenkin punainen vaate, joillekin kunta on täysin turha ja kallis toimija. Tällaisiin epäluuloihin eivät tutkimukset auta. On istuttava alas ja rauhassa perehdyttävä kummankin osapuolen tehtäviin ja jopa haasteisiin.

Jos täyttä kymppiä tavoiteltiin, on 6,3 välttävä tulos. Peiliin katsomisen paikka on niin Akaassa kuin koko Pirkanmaalla. Jos hankinnat hiertävät, on keskusteltava niin pitkään, että hiertäminen hellittää. Yrittäjävastaiseen asenteeseen ei kenelläkään tässä maassa ole enää varaa, mutta on suoraan kysyttävä, mitä on tämän päivän yrittäjävastaisuus. Esimerkiksi poliittinen vasemmisto karsastaa palveluseteleitä ja hoivapalvelujen yksityistämistä, koska näitä tuottavia yrityksiä karkaa veroparatiiseihin. Ja sekin on totta, että menestyvä ja asiansa osaava yrittäjä ei paljon kuntaa tarvitse. Asiat hoituvat ja palvelu pelaa. Olisiko tässä syy siihen, että Akaassa vastaajia oli 13 ja Valkeakoskella 6.

Kommentointi on suljettu.