Vahva kuin härkä

Jari Mentula on tyytyväinen ammatinvalintaansa. – Varsinkin kun Fitfarm on kasvanut hyvin toimivaksi ja menestyväksi yritykseksi.
Jari Mentula on tyytyväinen ammatinvalintaansa. – Varsinkin kun Fitfarm on kasvanut hyvin toimivaksi ja menestyväksi yritykseksi.

Jari Mentula ei ole joutunut katumaan päätöstään, että vastavalmistuneena sähköasentajana jätti koulutusta vastaavat työt ja keskittyi kehonrakennukseen.

– Ehdin olla Sähkö-Tolevalla Toijalassa hetken aikaa, mutta siinä vaiheessa laji oli minulle jo sen verran tärkeämpi kuin saavutettu työ, että päätin tehdä jotain muuta, joka ei rasita minua niin paljon. Fyysinen olemus ei silloin ollut vielä kummoinen, mutta päämäärä oli selkeä. Kyllähän se varmaan vanhemmissa herätti aikamoisia ajatuksia, että mitä tuosta tulee, 38-vuotias Mentula miettii.

Mentulasta tuli ammattilaiskehonrakentaja, valmentaja ja valmennusta tarjoavan Fitfarmin perustaja yhdessä Jutta Gustafsbergin kanssa. Mentula on tullut tutuksi myös television katsojille Jutta ja puolen vuoden superdieetit -ohjelmasta.

Jos 90-luvulla miehen fyysinen olemus ei vielä herättänyt huomiota, nyt jyhkeä ulkomuoto ja härkämäinen lempinimi Bull puhuvat puolestaan. Ennen ammattilaisuraa, vuonna 2007, Mentula voitti kehonrakennuksen Suomen mestaruuden yli satakiloisten sarjassa. Ammattilaisuralla mieleenpainuvimpia hetkiä on ollut ensimmäinen ammattilaiskisa New Yorkissa.

– Taso oli siellä niin kova, etten päässyt finaaliin, mutta kilpailin niiden miesten kanssa, joita olin seurannut vuosien aikana ja jotka olivat esikuvia.

Mentula on menestynyt myös penkkipunnerruksessa, jossa miehen ennätys on 327,5 kiloa.

Pallon ja kiekon perässä Toijalassa

Mentula alkoi käydä kuntosalilla yläasteiässä. Alkuun tavoitteena oli kohottaa kuntoa jalkapalloa ja jääkiekkoa varten, joita Tarttilassa varttunut Mentula harrasti Toijalan Pallossa ja Toijalan silloisessa jääkiekkojoukkueessa. Systemaattisen kuntosaliharjoittelun Mentula aloitti Toijalan monitoimihallilla.

– Varmaan olin sen verran narsisti, että haluaisin myös kokonaisvaltaisesti muutoksia kehoon. Aika nopeasti päätin, että haluan kilpailla. Ensimmäiset vuodet menivät siinä, että yritin haalia tietoa, kun ei ollut tietoakaan, mitä pitää tehdä. Ei ollut internetiä, mistä sitä olisi etsinyt. Viisi vuotta aloittamisen jälkeen kilpailin ensimmäistä kertaa.

Ensimmäisessä kilpailussaan 1998 180-senttinen Mentula painoi 78 kiloa, kun nyt viimeisimmässä kisassa kiloja oli 125. Muuten paino pyörii 135 ja 145 kilon välissä.

Kehorakennuksen myötä muiden urheilulajien harrastus loppui juniorivuosiin. Mentula harmittelee, ettei ole armeijan jälkeen ollut luistimilla.

– Enkä paljon potkinut palloakaan. Jalkapallo ja jääkiekko ovat olleet minulle kuitenkin pohjanluojia. Kehityin nopeasti, kun lihakset olivat tottuneet fyysiseen rasitukseen.

Vahtimestarina Toijalan Hovissa

Voita leivän päälle Mentulalle toi monta vuotta vahtimestarin työ Toijalan Hovissa. Ammattilaiskehonrakentajaksi hän siirtyi vuonna 2009. Valmentamisen Mentula aloitti 90-luvun lopulla ensin enemmän harrastuksena. Ammattimaiseksi se muuttui 2000-luvun puolivälissä. Nyt Mentula arvioi tehneensä jo usealle tuhannelle asiakkaalle henkilökohtaisen ruokavalion.

– Suurin juttu oli, kun vuonna 2010 perustimme Jutan kanssa Fitfarmin. Toiminta kasvoi aika nopeasti siihen, mitä se on nyt. Suomessa on paljon ylipainoisia, jotka haluavat päästä kuntoon, mutta joilla ei ole tietoa eikä taitoa, miten se tehdään. Jokainen tietää, että ruokaa vähentämällä laihdutaan. Helposti tukeudutaan kuitenkin nopeisiin dieetteihin, joiden jälkeen tauluun kajahtaa vielä enemmän. Me haluamme opettaa elämäntapaa ja oikeita ruokailutottumuksia.

Jutta ja puolen vuoden superdieetit -ohjelmassa Mentula laukoo suoria sanoja laihduttajille. Hänen mielestään asioita on turha kaunistella, jos halutaan tuloksia.

– Jos ihminen on ylipainoinen, on hän lihava, eikä sille voi mitään. Miksi se pitäisi sanoa kauniisti? Niin kauan kun ihminen ei itse tajua, miltä hän näyttää, ei hän tule tekemään muutosta. Pitää lyödä faktat esiin. Arvostan suoraa puhetta itselleni ja jaan sitä myös asiakkaille.

Mentulan työtä ovat myös messu- ja kisamatkat ulkomaille. Seuraavaksi hän suuntaan Tanskaan, sitten New Yorkiin ja kesäkuussa omalle leirille Espanjaan. Työkiireistä huolimatta Mentulalle jää aikaa myös treenaamiseen. Hän lopettaa työpäivän iltapäivällä kolmen, puoli neljän aikaan, jotta ehtii kotiin levolle ja iltakuuden treeneihin. Työasioita voi palata vielä illalla treenien jälkeen.

– Ylimääräisiä aktiviteetteja en enää kaipaa. Illalla ollaan kotona ja rauhoitutaan. Oma sohva riittää siihen, Tampereen Ratinassa asuva Mentula sanoo.

Tänä vuonna Mentula ei aio kilpailla, mutta pidemmällä tähtäimellä hän uskoo uraa vielä riittävän vuosiksi eteenpäin.

– Huippukehonrakentajia on 45–46-vuotiaitakin. Niin kauan teen tätä, kun tämä on kivaa ja pystyn kehittymään.

Mentula sanoo vanhemmiten oppineensa arvostamaan erityisesti lapsuudenkodin antamia elämän eväitä.  Metallialalla työskentelevä Juhani-isä ja Tarttilan koululla keittäjänä ollut Anneli-äiti ovat esikuvia.

– Se, mitä he ensimmäiset 18 vuotta opettivat elämästä, kantaa tähän päivään asti. Kotona olen oppinut maalaisjärkeä ja sellaisenkin ohjenuoren, että kun pyytää vähän, saa paljon. Vanhemmat ovat aina olleet kovia tekemään töitä, ja nyt itsekin työskentelen oman yrityksen eteen. Nuorempana sitä kai yritti olla kaikessa tekemättä mitään.

Elämää ilman repsahduksia

Mentula elää itse niin kuin opettaa. Kurialaiseen arkeen kuuluu, että hän punnitsee aina ruoka-aineet. Ymmärrystä löytyy myös kotoa, sillä Jarin avovaimo Maru Vaalikivi kilpailee bodyfitneksessä.

– En koe, että jäisin mistään paitsi. Haluan tietää ja päättää, mitä syön.

Mentula ei repsahda koskaan.

– Mutta jos haluan syödä jäätelön, teen sen tietoisesti ja syön jäätelön hyvällä fiiliksellä. Se on silloin tietoinen teko.

15jarimentula10 15jarimentula9 15jarimentula8 15jarimentula6

Jari Mentula on tyytyväinen ammatinvalintaansa. – Varsinkin kun Fitfarm on kasvanut hyvin toimivaksi ja menestyväksi yritykseksi.
Jari Mentula on tyytyväinen ammatinvalintaansa. – Varsinkin kun Fitfarm on kasvanut hyvin toimivaksi ja menestyväksi yritykseksi.

15jarimentula2