Työterveyshuolto puuttui kaupungin sisäilmaongelmiin

Pappilan koululla puhdistetaan kolmen rakennuksen ilmastointikanavat. Sisäilmaongelmien vuoksi juuri tyhjennetyn asuntolan viimeisimpiin muutostöihin kuuluu oven asentaminen kellarin sisäänkäyntiin.

Pappilan koululla Toijalassa pitäisi kiireesti puhdistaa kolmen rakennuksen ilmastointikanavat. Sisäilmaongelmien vuoksi juuri tyhjennetyn asuntolan viimeisimpiin muutostöihin kuuluu oven asentaminen kellarin sisäänkäyntiin.

Kaupungin työntekijöiden työterveyshuollosta vastaava liikelaitos Akaasia on vaatinut Akaata puuttumaan rakennustensa sisäilmaongelmiin. Työterveyshuollon erikoislääkäri Satu Rannisto ja työterveyshoitaja Hanna Seppälä toteavat, että parin vuoden aikana yhteydenotot työterveyshuoltoon ovat selvästi lisääntyneet. Suurin syy tälle ovat sisäilmaongelmat ja niistä johtuvat limakalvoärsytykset ja hengitystieoireet.

– Olemme tehneet useita työpaikkakäyntejä ja pitkällä kokemuksellamme todenneet, että iso osa oireista liittyy ilmastoinnin ongelmiin, Rannisto ja Seppälä toteavat kaupungin tekniselle johtajalle lähetetyssä kirjeessä.

Ranniston ja Seppälän mukaan ongelmat johtuvat siitä, että ilmastointitien puhdistus määrävälein on laiminlyöty, jolloin epäpuhtaudet leviävät huoneilmaan. Lisäksi ilmastoinnit ovat liian tehottomia ja ajoittain osittaisella teholla. Ilmastoinnin tehon vaihtelu lisää epäpuhtauksien leviämistä. Myöskään siivouksen taso ei kaupungin rakennuksissa ole aina riittävä.

Työterveys Akaasian edustajat toteavat, että sisäilmaongelmista aiheutuvat sairastumiset ja sairauspoissaolot ovat merkittäviä paitsi inhimillisen kärsimyksen myös talouden näkökulmasta.

– Yksi sairauslomapäivä kuntasektorilla maksaa kaikkine eläke- ja muine maksuineen ja sijaisjärjestelyineen työnantajalle noin 320 euroa.

Kaupunki kilpailutti kanavien puhdistuksen

Akaan kiinteistöpäällikön Eija Hyvösen mukaan kanavistojen puhdistamisia on jouduttu siirtämään taloudellisen tilanteen vuoksi. Kaupunki on nyt tarkistanut kaikkien kiinteistöjen puhdistustarpeen, ja kiireellisimpien listalle nousi 15 kiinteistöä. Niistä Nahkialan koulun kanavat on jo puhdistettu. Muut rakennukset ovat enimmäkseen kouluja, päiväkoteja ja kirjastoja.

Kaupunki sai 14 rakennuksen ilmastointikanavien puhdistuksesta seitsemän tarjousta. Hintojen ja aiempien vastaavien urakoiden vertailussa parhaat pisteet sai Consti Talotekniikka Oy. Sen tarjous oli 33 060 euroa. Kalleimman tarjouksen, noin 99 000 euroa, jätti Hämeen Air Service Oy.

Tekninen lautakunta käsittelee tarjouskilpailun satoa ensi tiistain kokouksessaan. Tekninen johtaja Antti Kemi esittää lautakunnalle, että puhdistustyöt tehdään ja mahdolliseen lisämäärärahatarpeeseen palataan myöhemmin. Kiinteistöpäällikkö Eija Hyvösen mukaan osa kuluista voidaan kattaa lämpimän talven ansiosta säästyneillä lämmityskuluilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?