Toijalan Terissaareen joutsenpallot kouvolalaisen Jari Heikkisen nimikkosuojelukohteena

Toijalan Terissaaresta nimikkokohteen saanut Jari Heikkinen osallistui joutsenten kuvauskilpailuun kuvalla Laulujoutsen.

Toijalan Terissaaresta nimikkokohteen saanut Jari Heikkinen osallistui joutsenten kuvauskilpailuun kuvalla Laulujoutsen.

Joutsenet saivat perjantaina 28..3. sähköverkkoyhtiö Elenialta lentonsa suojaksi joutsenpallot sähkölinjoihin Toijalan Terissaaressa. Kohde on nimetty Bongaa joutsen kameralla -kisassa 10 parhaan joukkoon sijoittuneen kouvolalaisen Jari Heikkisen joutsenten suojelun nimikkokohteeksi.

Jari Heikkinen osallistui Elenian ja Bird Life Suomen yhteiseen joutsenten kuvauskisaan kuvalla Laulujoutsen. Kilpailuun otti osaa osa lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat.

– Otin kuvan kelluvasta piilokojusta. Joutsenpari oli tullut ruokailemaan kaakkurilammelle. Muutaman tunnin ruokailun jälkeen joutsenpari lähti lentoon. Kuvassa toinen joutsenista on päässyt lentoon ja piirtyy hienon valkeana tummaa metsää vasten. Kaakkureille ja joutsenille ei tullut jännitteitä keskenään, vaikka olivatkin samalla pienellä lammella useamman tunnin ajan, Jari Heikkinen kertoo kuvaushetkestä.

Tarve Toijalan Terissaaren joutsenpalloihin tuli Elenian tietoon Bird Life Suomen ja yhtiön yhteisessä Joutsenbongaus-tapahtumassa, jossa kartoitettiin joutsenten määrää syysmuuton päättyessä. Samalla kertyi tietoa joutsenille vaarallisista sähkölinjoista.

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on ilmajohtoina, jotka voivat olla vaaraksi joutsenten lentoon nousu- ja laskupaikoilla. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella joutsenia törmäyksiltä. Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkkoalueella jo pitkälti toiselle tuhannelle.

– Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja lähes pariin sataan kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Saadessamme tiedon riskipaikasta selvitämme voiko pallot vähentää lintujen vaaraa törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, eikä työstä aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun ja haittaa asiakkaille, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini KuuselaOpas.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?