Solmu aukesi

Sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelu aloitetaan uudestaan. Pohjaksi on sovittu nykyiset viisi eritysvastuualuetta, jotka vastaavat kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Kunnat toimivat edelleen palvelujen tuottajina. Hallituksen ja opposition yhteinen tiedotustilaisuus sunnuntaina oli parasta mahdollista demokratiaa pitkästä aikaa. Kriisitietoisuus Suomen taloudesta on nyt käsin kosketeltavaa, joten tasavallan historian suurinta hanketta ei voitu viedä eteenpäin niin, että perustuslain kirjan ei olisi toteutunut. Kunnallinen itsehallinto on Suomessa edelleen vahva, ja tasavaltaa vanhempi, joten sitä ei saa loukata missään yhteydessä.

Sote-uudistus ja kuntauudistus erotetaan nyt toisistaan. Etelä-Pirkanmaalla tämä tarkoittaa sitä, että välttämättömiä tarpeita kuntaliitoksille täällä ei enää ole. Akaan ja Urjalan sote-yhteistyö jatkuu paras-lain mukaisesti vuoden 2016 loppuun, jolloin uusi järjestelmä aloittaa.

Uusi järjestelmä säilyttää Akaassa ja Urjalassa terveydenhuollon peruspalvelut, mutta Akaassa kannattaa jo tässä vaiheessa henkisesti varautua vain Toijalan terveysaseman säilymiseen. Se, että uudistus poistaa paikallispoliitikkojen vallan palvelujen järjestämisestä, on tässä asiassa pelkästään hyvä asia. Yksin ei Akaa koskaan pysty virtaviivaistamaan hallintoaan, vaan täällä edelleenkin halutaan väkisin pitää yllä kolmen kunnan jäänteitä. Vanhainkodit ja vuodeosastot säilyvät siellä missä nytkin, ellei kaukaa katsova palvelun järjestäjä muuta halua. Suurempi organisaatio pystyy tekemään tarvittaessa hyvinkin rationaalisia päätöksiä, koska siellä katsotaan kokonaisuuden etua, ei kahden tai kolmen työväenyhdistyksen jäsenten etua.

Nyt olisi ihan tosissaan aika miettiä, toimivatko Akaan ja Urjalan terveysasemat parhaalla mahdollisella tavalla. Pääseekö lääkäriin, parantuuko?

Valkeakosken aluesairaalan asema muuttuu sote-uudistuksessa nyt mielenkiintoiseksi. Sairaala on tällä hetkellä kiitosta saava, ajanmukainen ja toimiva. Erityisvastuualueella on kuitenkin sairaaloita lähes joka niemessä ja notkossa, joten kaikkia tuskin tarvitaan. Sote-uudistus tulee varmasti määrittelemään myös lähipalvelu-käsitteen uudestaan, joten sairaaloiden säilyttämiseksi ei riitä hokema: omistamme kiinteistöt. Etelä-Pirkanmaalle tarvitaan nyt todellinen ryhtiliike Valkeakosken aluesairaalan taakse.

Tarvetta kuntaliitoksiin Etelä-Pirkanmaalla edelleen on. Urjalan kunnan taloutta ei sote-uudistus pelkästään korjaa. Myös Väinö Linnan lukion tulevaisuus on vaakalaudalla. Kunnan väki vanhenee ja työpaikkaomavaraisuus laskee. Ei paljon naurata. Omat vakavat ongelmansa on Akaallakin, mutta silti Akaan kaupungin ja Urjalan kunnan olisi liityttävä yhteen. Sote-uudistus poistaa ison hiertävän ongelman, joten nyt on jo kiire rakentaa Etelä-Pirkanmaalle toinen dynaaminen kaupunki, joka hyödyntää täysillä rautatien, moottoritien ja 9-tien tarjoamia mahdollisuuksia. Suomessa on valmistelu nyt kunta- ja sote-uudistusta kohta kolme vuotta. Tänä aikana on saatu vain kansalaiset vihaisiksi ja mapit täyteen vastustavia lausuntoja. Näinkö demokratia todellakin toimii?