Tehostettu palveluasuminen tulee yleensä asukkaalle laitoshoitoa kalliimmaksi

Armi Lumme (vas.) ja Rakel Hiltunen asuvat Mäntymäessä vielä toistaiseksi samassa huoneessa.

Armi Lumme (vas.) ja Rakel Halme asuvat Mäntymäessä vielä toistaiseksi samassa huoneessa.

Akaassa panostetaan vanhainkotipaikkojen muuttamiseksi tehostetuksi palveluasumiseksi. Mäntymäen vanhainkodin alakerrasta tulee tehostetun palveluasumisen yksikkö, ja Hakalehdon vanhainkodin korvaavan ryhmäkodin on määrä valmistua loppukesästä.

Samalla muuttuvat periaatteet, joilla asukkaita laskutetaan. Laitoshoidossa peritään asiakasmaksuna 85 prosenttia nettotuloista kuitenkin niin, että asukkaalle pitää jäädä käyttövaraa vähintään 105 euroa.

Asiakasmaksu kattaa hoidon, ruoan, lääkkeet, liinavaatteiden huollon ja pesun, lääkärin ja hammashuollon palvelut sekä neljästi vuodessa hiusten leikkauksen.

Akaan vanhus- ja vammaistyönjohtaja Leila Haakana sanoo, että yleensä asukkaan tulot ovat vähintään 898,24 euroa kuukaudessa. Summa muodostuu takuueläkkeestä ja Kelan myöntämästä hoitotuesta. Tällöin käyttövaraa laitoshoidossa jää 134,74 euroa kuukaudessa.

Maksun alennusta voi hakea

Tehostetussa palveluasumisessa asukas maksaa erikseen vuokran, ruoat, siivousmaksun, pyykkimaksun ja hoivamaksun. Kaikkia ruokia ei ole pakko ostaa, ja siivouksesta voidaan sopia, että esimerkiksi omainen hoitaa sen.

Hoidosta perittävään maksuun vaikuttavat asukkaan bruttotulot. Niistä vähennetään aina 563 euroa, ja jäljelle jäävä osuus kerrotaan 0,38:lla. 898,24 euron bruttotuloilla tämä tekee 127,39 euroa.

Vuokran suuruuteen vaikuttaa huoneen koko. Leila Haakana laskee, että jos asukas asuu Mäntymäessä halvimman taksan mukaisessa huoneessa ja hänen tulonsa ovat 898,24 euroa, hänelle tulee maksuja 838,98 euroa kuukaudessa. Käyttövaraa jää siis vajaat 60 euroa.

Tehostetussa palveluasumisessa asukas maksaa itse esimerkiksi lääkkeensä. Entä, jos rahat eivät riitä niihin ja muihin pakollisiin menoihin?

– Kaikkien on mahdollista hakea maksun alennusta tai maksun nollaamista. Kun tuotamme palvelut omana työnä, meidän on helppoa tehdä maksun alennus tai poisto. Lääkäripalvelut kuuluvat hintaan eli niistä ei laskua tule erikseen, Haakana sanoo.

Asukkaan on myös mahdollista saada eläkkeensaajan asumistukea, ja sitä ei huomioida tulona. Liinavaatteet tulevat talon puolesta, eikä niiden pesemisestä laskuteta erikseen. Myöskään lääkkeiden jakelusta ei peritä maksua. Monet lääkkeet ovat korvattavia osittain tai kokonaan.

Maksun alennusta haettaessa katsotaan asukkaan maksukykyä myös varallisuuden osalta. Esimerkiksi korko- tai pääomatulot huomioidaan tuloina.

– Kaikkea ei viedä, eli jos tilillä on vaikka 2 000 euroa, se ei vaikuta maksuihin. Mutta esimerkiksi 10 000 tai 20 000 euron summa lasketaan jo varallisuudeksi.

Omaisuutta kuten vaikka kesämökkiä ei tarvitse lähteä myymään maksujen kattamiseksi.

Haakana kehottaa ottamaan heti yhteyttä yksikön esimieheen, mikäli varat eivät riitä.

Vihdoin omaan huoneeseen

Armi Lumme ja Rakel Halme asuvat Mäntymäen Ruskatuvassa. He odottavat jo malttamattomina tehostettuun palveluasumiseen siirtymistä. Tällä hetkellä naiset jakavat huoneen, mutta jatkossa Hiltunen saa huoneen omaan käyttöönsä ja Lumme muuttaa toiseen huoneeseen.

– Olemme viihtyneet täällä todella hyvin, mutta ahdastahan täällä on. Säilytystilaa ei ole juurikaan. Hoitajat ovat kuitenkin todella mukavia, heitä ei voi moittia, Lumme ja Halme hymyilevät.

He eivät ole vielä saaneet tarkkoja laskelmia siitä, kuinka heidän maksunsa muuttuvat. Naiset arvelevat, että maksut tulevat nousemaan mutta eivät vaikuta huolestuneilta asiasta. Oma huone on roima parannus olosuhteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan valtakunnallista ohjeistusta tehostetun palveluasumisen maksuihin. Sen pitäisi valmistua toukokuun loppuun mennessä. Tähän asti kunnat ovat päättäneet maksuista itse.

Armi Lumme (vas.) ja Rakel Hiltunen asuvat Mäntymäessä vielä toistaiseksi samassa huoneessa.

Armi Lumme (vas.) ja Rakel Halme asuvat Mäntymäessä vielä toistaiseksi samassa huoneessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?