Kylmäkosken vankilan liikuntasali muuttui tiistaina teatteriksi, kun salissa nähtiin Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön esitys Aikaero. Sen tekstit ovat syntyneet Keravan pitkäaikaisvankien tekstityöpajassa syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana. Keravan vankilan jälkeen Kylmäkosken vankila oli Aikaero-esityksen toinen esityspaikka.
Esitykseksi vankien tekstit on koonnut ja järjestänyt dramaturgi Seppo Parkkinen, ja esityksen on ohjannut Kaisa Korhonen. Tekstejä näyttämöllä tulkitsevat Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka ja Altti Uhlenius. Uhlenius on myös säveltänyt esityksen musiikin.
Näyttelijä Mira Kivilä oli yhtenä ohjaajana vetämässä kuuden vangin tekstityöpajaa. Kivilän mukaan vankien usko omiin kirjoittajantaitoihin oli ensin epäilevä.
– Ensireaktio oli, että en mä osaa kirjoittaa. Itsetunto kirjoittamisen suhteen oli nolla tai miinus. Siinä tilanteessa tehtävänanto oli tärkeää. Kun saat niistä kiinni, innostut ja pääset mukaan. Jokainen kirjoitti aluksi yhden lauseen.
Vangit tekivät tekstejä eri genreissä ohjaajien antamien aiheiden pohjalta.
– Ja aina sai kirjoittaa runoja ylimääräisenä kotitehtävänä, Kivilä sanoo.
Tekstejä syntyi lopulta sellainen pinkka, että sen paksuus yllätti kirjoittajansa. Huippuhetkiä ryhmässä koettiin myös silloin, kun vangit saivat kuulla omia tekstejään sävellettyinä.
– Teksteistä on tehty varmaan yli 30 biisiä. Yhdestä tein viisi eri versiota, musiikista vastannut Altti Uhlenius kertoo.
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, työryhmän, Keravan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistuotantona runsaasta materiaalista syntyi teos Aikaero. Se tuo esille vankien elämäntilanteita, heidän aikakäsityksiään ja sisäisiä kokemuksiaan kahdeksan eri teeman – gonzo, hetki, muisto, mielipide, rakkaus, viha, uni ja peili – johdattamana.
Paikan henki tavoitettu
Kevään aikana esitys nähdään kaikkiaan 14 vankilassa sekä Kansallisteatterin Willensaunassa. Mira Kivilän mukaan näyttelemisen perusasiat pysyvät samoina esityspaikasta riippumatta.
– Ainahan on katsoja lunastettava kuuntelemaan ja kiinnostumaan, hän muistuttaa.
Kylmäkosken vankilassa Aikaeron näki noin 35 katsojaa, joista vankeja oli parikymmentä. Vangeille esityksessä oli paljon tuttua.
– Esitys tavoitti paikan hengen.
– Moni varmaan tunnistaa itsensä monestakin kohtaa.
Altti Uhleniuksen mukaan kommentit osoittavat aiheen olevan universaali, jos pieni kirjoittajaporukka on tavoittanut jotain, minkä muutkin tunnistavat.
– Mielenkiintoista on mennä esittämään tätä julkisesti Willensaunaan. Ollaanko niin universaaleissa asioissa, että se tavoittaa myös siellä paikan hengen, Uhlenius miettii.
Vapauden kauhua Kylmäkosken vankilassa
Kylmäkosken vankilassa alkaa ensi syksynä teatterihanke Vapauden kauhu. Vankila toteuttaa sen yhdessä Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Kriminaalihuollon tukisäätiön kanssa. Teatterihankkeeseen osallistuu kymmenkunta vankia.
– Teemana on vapauteen valmistautuminen ja se, minkälaisia tunteita se herättää. Tarkoitus on purkaa tunteita taiteen muodossa, on se sitten kuvataidetta, musiikkia, käsikirjoittamista tai teatteria. Myös meillä tavoitteena on jonkinlainen esitys, kertoo Kylmäkosken vankilan apulaisjohtaja Riitta Kari.
Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön tavoitteena on edistää terveyttä, hyvinvointia ja tasa-arvoa taiteen keinoin sekä tuoda marginaaliin jäävien ihmisryhmien ääni kuuluviin ja osallistua taiteen kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun.