Opettajien lomautuksesta

Julkisista menoista joudutaan huoltosuhteen heiketessä nyt ja tulevaisuudessa säästämään, joka vääjäämättä tarkoittaa palvelujen supistamista ja lomautuksia. Lomautusten osalta mielestäni on pääsääntöisesti oikein, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti. Peruskoulunopettajien kohdalla mielestäni näin ei kuitenkaan voi olla. Lomautusten seurauksena kärsijöiksi joutuvat oppilaat, monet kohtuuttomasti. Lisäksi esimiesasemassa olevat opettajat joutuvat työskentelemään palkatta.

Kun opettaja lomautetaan, on sillä oppilaan kannalta monenlaisia seurauksia. Ensimmäinen välitön vaikutus on opetussuunnitelmasta poikkeaminen. Lomautuspäivinä normaali opetus jää hoitamatta, mutta luonnollisesti niidenkin päivien asiat on opittava. Ohjattu hampaiden harjaus ei korvaa jakolaskun perusteita. Tämä asettaa haasteita monelle oppilaalle, puhumattakaan erityistarpeisista lapsista. Onko kukaan muistanut miettiä heidän oikeuksiaan ja mahdollisia kärsimyksiä? Tilanne on lapsille sama kuin lomalta palaavalla työntekijällä, jonka töitä kukaan ei ole hoitanut loman aikana. Tällöin työntekijä joutuu työskentelemään lomaa vastaavan ajan kaksin verroin saadakseen rästiin jääneet asiat tehtyä.

Toisena pitkävaikutteisena asiana on tulevan lukukauden suunnittelupalaverien peruminen lomautusten vuoksi. Koska opettajilta on otettu pois tämä ehdottoman tärkeä työkalu, uuteen lukukauteen lähdetään ”lennosta”. Tämä ei voi olla vaikuttamatta koulunkäyntiin. Tilanne vastaa yritystä, jolta puuttuu toimintasuunnitelma. Kaikkien oppilaiden harmiksi koulujen sisäisiä ja koulujenvälisiä tapahtumia, muun muassa urheilukilpailuja on peruttu, koska nekin päivät on käytettävä opiskeluun lomautuspäivien opetussuunnitelman kiinni saamiseksi eikä niiden suunnitteluun ole

käytettävissä työaikaa. Lapset on siis lomautettu kaikesta kivasta.

Lomautukset aiheuttavat myös opettajille erinäisiä haasteita, erityisesti esimiesasemassa oleville. Esimiehet joutuvat ideoimaan korvaavaa ohjelmaa ja järjestämään sen. Lomautusten aikana luokkia ja ryhmiä joudutaan yhdistämään, joka aiheuttaa myös tilajärjestelyjen ideointia ja toteutusta. Esimiehet laativat myös työvuorolistat, eli kuka on lomautettuna milloinkin. Näille töille ei ole varattu työaikaa, joten esimiehet tekevät ne ilmaiseksi omalla ajallaan ilman ylityö- tai muutakaan korvausta. Tämän opettajat tekevät luonnollisesti hyvää hyvyyttään. Normaalissa tilanteessa lomautuksen alkaessa kynä putoaa pöydälle ja sillä selvä. Opettajien moraali ei kuitenkaan salli asettaa lapsia kärsijöiksi, ja tätä käytetään mielestäni häikäilemättä hyväksi.

Arvoisat Akaan päättäjät, lopettakaa opettajien lomautukset.

Patrik Lampén

ekaluokkalaisen isä