Kylmää kyytiä kampanjaväeltä

Presidentintekijät-dokumentti katkaisi Ohjaaja Tuukka Temosen ja puoluesihteeri Taru Tujusen läheiset välit. Temonen uskoo, että aika parantaa haavat.
Presidentintekijät-dokumentti katkaisi Ohjaaja Tuukka Temosen ja puoluesihteeri Taru Tujusen läheiset välit. Temonen uskoo, että aika parantaa haavat.

Tuukka Temosen ohjaama ja kuvaama ja kohua herättänyt Presidentintekijät-dokumentti on tulossa myös Toijalan Kinon ohjelmistoon. Temonen kuvasi dokumenttia varten noin 100–120 tuntia kokoomuksen vaalikampanjointia vuosien 2011–2012 vaihteessa.

Kolmasosa materiaalista oli kampanjan ydinväen kokouksia neuvotteluhuoneessa, ja dokumentissa tämä porukka on pääosassa. Temosen ja tuottaja Miia Haaviston mukaan toritapahtumissa kuvattu materiaali ei kantanut sen enempää kansalaisten kuin ehdokkaankaan osalta.

– Niinistö on elokuvan tylsin hahmo, Temonen totesi viime viikon lehdistönäytöksen jälkeen ja sai ainoan kerran tuottaja Haaviston toppuuttelemaan itseään.

Temonen kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että puoluesihteeri Taru Tujunen myönsi Arto Nybergin ohjelmassa, että hänellä oli oikeus puuttua elokuvan sisältöön mutta hän ei sitä tehnyt. Sen sijaan Tujunen oli Temosen mukaan yrittänyt estää koko elokuvan pääsyn levitykseen, mikä vaikutti itsekin Kansalliseen Kokoomukseen kuuluvan Temosen ja Tujusen väleihin.

– Viime syksyyn asti minulla oli sellaiset välit, että voin milloin tahansa soittaa Taru Tujuselle. Kun elokuvaa on tehty kaksi ja puoli vuotta, niin tämmöinen reaktio, että ai meistä on tehty elokuva, on aivan absurdi, sanoo Iitin valtuustossa toista kautta istuva Temonen.

Jonkinlaista reaktiota hän kuitenkin osasi odottaa.

– Koko syksy uhattiin oikeustoimilla, jos me ajamme elokuvaa yhtään eteenpäin ja saatamme sen valmiiksi. Nyt kun se on valmis ja tulee teatteriin, totta kai me odotamme, että heidän on pakko jotenkin nämä ultimaattuminsa lunastaa. Sitä en odottanut, että he kieltävät sen.

Temonen on pyytänyt anteeksi esimerkiksi Kirsi Pihalta ja muilta dokumentissa suoria sanoja laukovilta, koska hän kertomansa mukaan pyytää aina anteeksi ihmisiltä, joille on aiheuttanut mielipahaa. Dokumenttia hän ei pyytele anteeksi.

– Minä koen, että nämä vaalit menivät näin näiden ihmisten osalta. Elokuvan tekijänä minulla on oikeus tehdä oma näkemykseni ja se, mitä minulla on taltioituna kameralle. Jokainen näkee, että tämä on laajasta Presidentintekijät-materiaalista kiistatta kiinnostavin, Temonen sanoo.

– Se, että joku lähtee tekemään jotain muuta ja haluaakin sitten tehdä tarkoituksella ilkeää, ei ole missään nimessä hyväksyttävää, ja sitä en ole myöskään itse tehnyt.

Temosen mukaan alkuperäinen ajatus oli näyttää se, missä kokoomuslaiset ovat olleet hyviä vuodesta 2007 lähtien.

– Tämä käsittämätön viimeviikkoinen kalabaliikki hetkellisesti murentaa sitä. Eihän siinä ole tolkun hiventä, koska heidän pitäisi olla ylpeitä työstään.

11Presidentintekijät2Temonen teki elokuvan nimenomaan kokoomuksen koneistosta, koska hän tuntee kuvaamansa ihmiset. Hänen mukaansa on naurettava ajatus, että hyvä dokumentti syntyy siitä, että on täysin ulkopuolinen. Omasta mielestään hän pystyi myös pitämään kokoomuslaisen ja dokumentaristin roolit erillään ja päätti nostaa esiin nimenomaan puoluetovereiden epäuskon ja tuskan neuvotteluhuoneessa. Sitä riitti Temosen mukaan myös leikkauspöydälle jääneessä materiaalissa.

– Tämä on laajasta materiaalista kiistatta kiinnostavin osuus.

Vaakakuppi painui kuitenkin vahvasti kokoomuslaisen suuntaan, kun Temonen totesi vakavin ilmein uskovansa, että aika parantaa kaikki haavat.

Dokumentaristi ei pyyhkisi kyyneleitä ja pyytelisi anteeksi vaan poksauttelisi sampanjapulloja ja keräisi julkisuuden valokeilassa äkkiä rahoituksen seuraavaan vielä raflaavampaan elokuvaan.

 

Sittenkin mahtava kampanja

Kokoomuksen presidentinvaalikampanjaryhmällä oli vuosien 2011 ja 2012 vaihteessa yksi suuri ongelma. Ehdokas. Kampanjan mainonnan ja markkinoinnin vetäjän Kirsi Pihan mukaan vaalien alla tuli helvetisti paskaa niskaan, kun Sauli perui vaalitilaisuuksia. Pihan mielestä ongelma oli myös se, että Sauli oli läpättänyt kuusi vuotta kaikkea paskaa, eikä se kiinnosta ketään. Puoluesihteeri Taru Tujusen mukaan ehdokkaan psyyke ei kestäisi enää yhtään tyhjiä tilaisuuksia eikä ehdokas syki mukana vaan pelkää saatanasti että se häviää vaalit. Kampanjan kenttätoiminnanjohtajan Hanna Laineen mukaan Sauli-ilmiötä ei ollut, eikä Laine tiennyt vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen yhtään, mitä ehdokkaan kanssa tehdään toisella kierroksella.

Muita vastaavia epäuskon ja ahdistuksen ilmentymiä putoilee kirosanoilla ryyditettynä kampanjaryhmän jäsenten huulilta pitkin elokuvaa. Niiden lomassa näytetään ajoittain yhtä hiljaista mutta ilmeikästä miestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän pääsihteeri Sami Paatero syö kynsiään ja kiristelee poskilihaksiaan paremmin kuin kukaan koskaan missään, mutta ainoana kampanjaryhmästä hän ei ole päässyt lehdistötiedotteiden henkilöluetteloon. Mies lausuu yhden merkityksettömän repliikin, kun elokuvaa on kulunut miltei tunti.

Elokuvan päätähti Taru Tujunen rentoutuu, kun presidentinvaalien toisen kierroksen äänestyspäivään on kaksi vuorokautta. Kun tulos on ratkennut, Tujunen kiittää lavalla kukkapuska käsissään kaikkia mahtavasta kampanjasta.