
Lähihoitajaopiskelija Johanna Salminen on sijaistanut Havulinnassa aina tarvittaessa. Hannu Repo on asunut Havulinnan Marttilassa vuoden vaihteesta lähtien. – Alkuun oli opeteltava siihen tunteeseen, kun ei ole enää kotona. Sairauden vuoksi en olisi enää pärjännyt kotona yksin, maalaamisharrastuksensa jatkamista pohtiva Repo arvioi.
Akaa ottaa 10. maaliskuuta käyttöönsä keskitetyt sijaispalvelut, jotka koskevat Akaan ja Urjalan terveysasemien, neuvoloiden, hammashuollon, välinehuollon, vuodeosastojen, vammais- ja sosiaalipalvelujen, palveluasumisen, vanhainkotien ja kotihoidon hoitohenkilökuntaa. Lyhytaikaisten eli alle 3 kuukauden sijaisuuksien väittämisestä huolehtii jatkossa kunnallinen henkilöstöpalveluyritys Seuturekry Oy, jonka omistavat kunnat ja kuntayhtymät. Myös Akaan kaupunki on yksi omistajista.
Keskitettyjen palvelujen tavoitteena on saavuttaa toiminnallisia, laadullisia ja taloudellisia hyötyjä. Sijauspalvelujen välittämisen lisäksi Seuturekry toimii sijaisten työhönottajana ja työnantajana, joka maksaa sijaisten palkan kaikista sijaisten tekemistä sijaisuuksista. Akaa maksaa vastaavasti sijaisvälityksestä vain käytön osuuden.
Säästää soittorumbalta
Akaan johtava hoitaja Maria Stenius uskoo sijaispalveluun siirtymisen näkyvän eniten esimiesten työajan säästymisessä.
– Esimerkiksi kahden päivän sijaisten soittamiseen menee uskomaton aika. Soittorumba esimerkiksi yhtäkkisesti flunssaan sairastuneen hoitajan sijaisen hankkimiseksi on melkoinen. Vaikka meillä onkin varsinaisessa työsuhteessa olevia varahenkilöitä eri puolilla, heidän lisäkseen tarvitaan myös muita sijaisia, joita ei ole aina helppo löytää.
Steniuksen mukaan aikaa kuluu paitsi sijaisten soittelemiseen myös esimiesten tekemiin työvuorojärjestelyihin.
– Silti saamme pitää samat tutut sijaiset, kun heidät ohjataan sijaispalvelun listoille. Emme voi ottaa esimerkiksi ihan outoa ihmistä yhtäkkiä yövuoroon.
Akaan terveydenhuollon piirissä työskentelee parisataa työntekijää, joista 120:lla on hoitajan vakanssi. Lyhytaikaisia sijaisuuksia tekevät Maria Steniuksen mukaan opiskelijat, eläkeläiset tai esimerkiksi lastenhoidon vuoksi lyhytkestoisempaan työhön halukkaat hoitajat.
– Sairaanhoitajista on ollut valtakunnallisestikin pulaa, ja toivomme, että sijaispalvelu tuo tähänkin helpotusta.
Akaan johtavan hoitajan Maria Steniuksen mukaan Akaan suurin hoitohenkilökunnan sijaisten tarve on vanhustenhoidon puolella, jossa työskentelee yhteensä 230 työntekijää.
– Esimerkiksi vanhainkodeissa ja kotihoidossa tarvitaan paljon enemmän sijaisia kuin meillä täällä terveydenhoidon puolella, Stenius toteaa.
Kaoottinen viikko vanhainkodilla
Havulinnan vanhainkodilla Toijalassa viime viikko oli vastaavan hoitajan Anna-Stiina Salmisen mukaan poikkeuksellisen kaoottinen pääosin sairauslomista johtuen.
– Vastaavaa tilannetta ei ole vielä tullut urallani eteen. Koko viikko on mennyt puhelimessa sijaisia etsiskellessä, ja on tässä naisia venytetty. Itsekin menen huomenna kentälle, Anna-Stiina Salminen kuvaili tilannetta keskiviikkona.
Lähihoitajaopiskelija Johanna Salminen on työskennellyt sijaisena Akaan vanhustenhuollossa ja pääasiassa Havulinnassa viime syksystä lähtien. Lyhyet sijaisuudet sopivat iltaisin lähihoitajaopintojaan jatkavalle kolmen lapsen äidille hyvin.
– Minua soitetaan tänne töihin tarpeen mukaan. Joskus sijaistarve on seuraavalle päivälle, joskus seuraavalle viikolle. Töitä on riittänyt ihan hyvin, ja joskus on joutunut jopa kieltäytymään, Valkeakoskella asuva Johanna Salminen kertoo.
38-vuotias Salminen kertoo kuulleensa Akaan siirtymisestä Seuturekryyn työkavereiltaan, mutta toteaa, ettei tunne välityspalvelun toimintaa ihan tarkkaan. Kahvipöytäpuheissa on noussut esiin huoli siitä, kuka sijaisuuden aina kulloinkin saa. Toisaalta Salminen uskoo, että töitä riittää kaikille halukkaille.
– Ilmoittauduin sinne palveluun jo netissä, vaikka systeemi ei olekaan vielä täällä käytössä. Siellä sai valita, mille alueelle toivoo työhön. Ruksasin sieltä Akaan ja Urjalan vanhuspuolen, vuodeosaston ja kotihoidon.
Viime viikolla Salminen työskenteli päivän ajan myös yksityisen puolen kotihoidossa.
– Olen suuntautunut sairaanhoitoon ja huolenpitoon, mutta kotihoito voisi olla kivointa, Johanna Salminen pohtii.
Johanna Salminen toivookin sijaispalvelun avaavan työntekijälle mahdollisuuden tutustua erilaisiin työtehtäviin ja -paikkoihin.
– Tykkään vaihtelusta ja kaikenlaiset erilaiset työtehtävät ovat kivoja. Täällä Havulinnassakin saa aika lailla olla joka puolella.

Lähihoitajaopiskelija Johanna Salminen on sijaistanut Havulinnassa aina tarvittaessa. Hannu Repo on asunut Havulinnan Marttilassa vuoden vaihteesta lähtien. – Alkuun oli opeteltava siihen tunteeseen, kun ei ole enää kotona. Sairauden vuoksi en olisi enää yksin pärjännyt kotona, maalaamisharrastuksensa jatkamista pohtiva Repo arvioi.
Viimeisimmät kommentit