Millainen olisi unelmaseurakunta?

Profile Image of Juha Kosonen

Mainitsen seitsemän erilaista seurakuntaa, joista saattaa löytyä unelmien seurakunta. Omaa seurakuntaunelmaani en ole vielä keksinyt.

Ensiksi, Tessalonikan seurakunta saattoi olla lähellä apostoli Paavalin unelmia. Herran sana oli tessalonikalaisten välityksellä levinnyt laajalle. Usko ja rakkaus kasvoivat. Seurakunta kesti vainot.

Toiseksi, tunnustuskirjamme unelmoi: Seurakunta on kaikkien pyhien yhteisö, uskovien yhteisö, joiden keskuudessa evankeliumi puhtaasti saarnataan ja pyhät sakramentit evankeliumin mukaisesti jaetaan.

Kolmanneksi, toteutunut unelmien seurakunta viettää voitonjuhlaa taivaassa. Siitä ei vielä ole kokemusta.

Seuraaviin seurakuntiin itselläni on ollut kiinnekohtia.

Neljänneksi, hyvän rakennusurakan saaneelle unelmien seurakunta on talousseurakunta, joka rakennuttaa yli unelmien meneviä puitteita toimilleen. Tiedotusvälineiden mukaan ihmisten erotessa seurakunnista ainoa huoli on verotulojen väheneminen, – miten pitää yllä unilmien puitteita? Ehkä jotain keksitään, jotta tämäkin unelma säilyisi.

Viidenneksi on nykyaikainen alkuseurakunta. Noin 50 henkilöä istuu kellarihuoneen lattialla. Nuori nainen johtaa. On veisuuta, Raamattua luetaan yhteen ääneen, rukoillaan. Joku seurakuntalainen puhuu innokkaasti. Pappikin puhuu. Tässä seurakunnassa raha ei liiku. Ei ole kolehtia, ei papin palkkaa, mutta ihmiset liikkuvat. Uusia osallistujia tulee. Jäsenmäärän kasvaessa jakaudutaan uusiin jumalanpalvelusryhmiin. Jotkut joutuvat vainotuiksi uskonsa tähden. He ovat siihen valmiita.

Kuudenneksi, muuan henkilö piti hyvänä, että seurakunta on taustalla ilman kiinnekohtaa seurakuntalaisen elämään, paitsi ehkä joskus, kuten hautajaisissa. Onkohan tämä seurakuntalaisista ulkoistunut seurakunta?

Seitsemänneksi innokkaat kristityt pitävät touhuseurakuntaa unelmiensa ihanteena. Kuukausittainen talousraportti kertoo kuka antoi millaisetkin kymmenykset. Lähes jokainen seurakuntalainen on jonkin komitean tai toimintaryhmän jäsen. Maallikot huolehtivat aikuisten ja lasten pyhäkouluista, raamattupiireistä, koko musiikkitoiminnasta kuoroineen ja musiikkiryhmineen.

Ennen messua harjoitellaan virsiä. Messussa virret ja tekstit sekä saarnaan liittyvät virikekuvat heijastetaan valkokankaalle. Messusta jokainen saa papin laatiman sunnuntain aiheeseen liittyvän tekstin kotilukemiseksi. Jäseniä on noin 200, joista noin 100 osallistuu sunnuntaisin jumalanpalvelukseen. Palkattuja työntekijöitä on kaksi, pappi ja kirkon emäntä. Pappi vierailee useita kertoja vuodessa jokaisen seurakuntalaisen kotona. Kun jumalanpalvelukseen tulee joku uusi henkilö, hänet toivotetaan erityisen sydämellisesti tervetulleeksi. Aktiivisuus kasvaa. Seurakunta unelmoi tytärseurakunnan perustamisesta. Herran sana leviää niin kuin Tessalonikassa Paavalin aikana.

Kukin voi näistä poimia oman unelmansa, tai keksiä jotain muuta sopivampaa.

Pertti Nikkilä

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva teologian tohtori. Kyseinen teksti on laadittu piispan visitaation yhteydessä pidetyn luottamushenkilökoulutuksen alustukseksi.