Ilmari Nurmisen mielestä vanhuksilla on oikeus ulkoiluun

7ulkoilualoite2Sastamalalainen kaupunginvaltuutettu, 22-vuotias Ilmari Nurminen (sd) haluaa lakiin kirjauksen vanhusten ulkoiluoikeudesta. Nurminen kerää parhaillaan nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan ympärivuorokautisessa hoidossa oleville lakisääteistä oikeutta tunnin päivittäiseen ulkoiluun. Aloitetta hän ajaa yhdessä Ikäinstituutin kanssa. Sitä tukemaan on asettunut myös joukko eläkeläis- ja potilasyhdistyksiä.

Viime viikon tiistaina Nurminen kävi puhumassa asiasta Viialan Eläkkeensaajien kokouksessa, jossa uusia nimiä aloitteeseen kertyi nelisenkymmentä.

– Ulkoilu on ihmisen perusoikeus myös vanhana. Tutkimustiedon mukaan ulkoilusta on paljon hyötyä. Se vähentää kivuntunnetta, antaa aisteille virikettä, tukee vuorovaikutusta ja parantaa unenlaatua, ja siitä näkee ajan kulun.

Nurmisen mukaan kansalaisaloite on ajankohtainen, koska sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lakia itsemääräämisoikeudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Nurminen haluaa siihen myös kirjauksen ulkoiluoikeudesta.

Kansalaisaloitteen eteneminen eduskuntaan vaatii 50 000 kannattajaa, mitä Ilmari Nurminen pitää realistisena tavoitteena. Aloitteen on allekirjoittanut alle kahden kuukauden aikana vajaat kolmetuhatta ihmistä ja paperilistoihin on kertynyt nimiä noin tuhat.

Vaikka ulkoiluoikeus ei päätyisi lakiin, Nurminen muistuttaa, että kunnat voivat kirjata sen hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

Ympärivuorokautisessa hoidossa laitoksissa, tehostetussa palveluasumisessa ja vuodeosastoilla on noin 53 000 ikäihmistä. Heidän ulkoilumahdollisuuksiaan on Nurmisen mukaan hidastanut osaltaan edunvalvonnan puuttuminen. Kritiikinesittäjät ovat puolestaan vedonneet resurssien ja ajan puutteeseen.

– Mutta näillä perusteilla ei voisi koskaan tehdä mitään uudistuksia, Nurminen huomauttaa.

Kunta- ja aluejohtamista Tampereen yliopistossa opiskeleva Nurminen kiinnostui ikäihmisten ulkoilumahdollisuuksien parantamisesta tutkiessaan asumista ja elämistä Tampereen Koukkuniemessä. Pääsääntöisesti asukkailla olivat asiat hyvin, mutta mahdollisuudet ulkoiluun olivat heikommat heillä, joilla ei ollut omaisia.

– Ulkoilu annetaan usein omaisten vastuulle, mutta minusta ulkoilu on nähtävä perusoikeutena, joka kuuluu myös ikäihmisten elämään.

Ilmari Nurminen jatkaa keskustelua vanhusten ulkoiluoikeudesta keskiviikkona 19.2. Toijalan Eläkkeensaajien kanssa Toijalan Sampolassa kello 10.

Kansalaisaloitetta vanhusten ulkoiluoikeudesta ajavan Ilmari Nurmisen mukaan ulkoilu on ihmisen perusoikeus vanhanakin.

Kansalaisaloitetta vanhusten ulkoiluoikeudesta ajavan Ilmari Nurmisen mukaan ulkoilu on ihmisen perusoikeus vanhanakin.

7ulkoilualoite5

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?