Akaan seurakunnassa valmistaudutaan kirkkoherran vaaliin. Viran vakituinen hoitaja, rovasti Sari Lindström toimii tällä hetkellä kappalaisena Lempäälässä, mutta palaa tehtäväänsä Akaaseen elokuussa. Syksyllä 2015 on Sari Lindströmin eläkkeelle jäämisen vuoro, jolloin uusi kirkkoherra aloittaisi.
Seurakunta voi valita kirkkoherran kahdella tavalla. Perinteisessä tavassa tuomiokapituli julkistaa viran auki, sitä haetaan, ja kapituli pistää aikanaan kolme pätevintä järjestykseen, mistä seurakuntalaiset valitsevat äänestäen kirkkoherransa. Vaalisaarnoja pidetään ja keskustelutilaisuuksia järjestetään. Kirkkoherran vaali on vanhin Suomessa käytetty suora kansanvaali.
Vuoden 2014 alusta kirkkoherran vaalin voi tehdä myös kirkkovaltuusto. Tässäkin tapauksessa tuomiokapitulin auki julkistamaa virkaa haetaan. Nyt kapituli ei laita ketään paremmuusjärjestykseen, se tutkii vain, täyttävätkö hakijat pätevyysehdot. Valtuusto voi valita kirkkoherraksi kenet hyvänsä hakeneista, edellyttäen, että tämä saa vaaleissa ehdottoman enemmistön. Vaalin mahdollisista seuraavistakin kierroksista on omat sääntönsä.
Akaan seurakunnassa keskustellaan parasta aikaa, josko vaalin tekisikin kirkkovaltuusto, ja vieläpä nykyinen valtuusto. Keskustelun sysäsi liikkeelle rovasti Lindströmin normaali ilmoitus, että hän jää eläkkeelle. Miksi kiire ja tavaton salamyhkäisyys?
Kirkkovaltuuston valitessa kirkkoherran jää seurakunta sivuun. Valinnan suorittaisi Akaassa 27 valtuutettua. Tämä vaalitapa tuntuisi helpolta ja houkuttelevalta, mutta ongelmaton se ei ole. Se jopa näyttää demokraattiselta, mitä se valitettavasti ei ole. Nykyistä kirkkovaltuustoa valittaessa ei nimittäin tiedetty, että se voi – tässä tapauksessa vielä lähes viimeiseksi työkseen – valita kirkkoherran. Uusi Akaan seurakunta ei myöskään koskaan ole päässyt valitsemaan itselleen kirkkoherraa, koska Sari Lindström on tehtävään määrätty. Entä millä tavalla nykyinen kirkkovaltuusto edustaa seurakunnan kaikkia osia Kylmäkoskea, Toijalaa ja Viialaa. Ainakin Kylmäkoskella ja Viialassa keskustellaan jo vakavasti, aiotaanko heidät sivuuttaa.
Perusteluksi kiireelle ja uudelle vaalitavalle ei riitä se, että syksyllä käydään myös seurakuntavaalit ja vaaleja olisi näin peräjälkeen. Kirkkoherran vaalilla ei todellakaan ole mikään kiire. Rovasti Lindström on ilmoittanut, että hän voi hoitaa virkaa tarvittaessa hivenen pitempääkin, jotta vaali saadaan asiallisesti vaikka ensi vuonna toimitettua.
Ainoa seurakuntalaisia kunnioittava tapa valita kirkkoherra on tehdä se perinteisen tapaan suoralla kansanvaalilla. Seurakunnalla on oikeus päästä vaalisaarnoja kuuntelemaan ja ehdokkaiden kanssa keskustelemaan. Tässä tilanteessa, missä koko evankelisluterilainen kirkko on, ei ole varaa jättää kansaa kuulematta. On suuri vaara, että into kokeiluun aiheuttaa Akaassa vain kirkosta eroamisen buumin, mitä tuskin tavoitellaan.
Kenen etu vaalitavan muutos olisi?
Tampereen piispa Matti Repo seurueineen tekee piispantarkastuksen Akaaseen ensi perjantaista alkaen. Seurakuntalaisilla on syytä tulla tarkastukseen mukaan keskustelemaan kirkkoherran vaalistakin piispan kanssa.
Kommentointi on suljettu.