Keskuskadun puutalolle purkulupa

7purkutalo2Akaan kaupunkisuunnittelulautakunta on myöntänyt purkuluvan Keskuskatu 54:ssä Viialassa sijaitsevalle puutalolle, jonka omistaa Helmitalo Oy:n toimitusjohtaja Heimo Hirvonen. Hän arvioi purkutyön toteutuvan puolen vuoden kuluessa.

Perustelujen mukaan huonokuntoinen, 80 neliön rakennus voidaan purkaa, koska se ei ole suojelurakennus eikä alueella ole vireillä kaavamuutosta. Lisäksi perusteellisella remontillakaan rakennuksesta ei välttämättä saataisi käyttökelpoista ja terveys- ja turvallisuusvaatimukset täyttävää.

Pirkanmaan maakuntamuseon mukaan rakennus sijaitsee alueella, joka on rakennusinventoinnissa määritelty kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Lausunnossaan se toteaa myös, että tarvittavien korjaustoimenpiteiden jälkeen rakennuksen historiallisesta ominaispiirteestä jäisi suhteellisen vähän jäljelle. Maakuntamuseon mielestä rakennuksen säilyttäminen olisi kuitenkin suotavaa, mutta jos taloa ei voida säilyttää, tulee se dokumentoida ennen purkamista.

Vuodelta 1925 oleva talo on ollut sekä asuin- että liikerakennuksena. 1950-luvulla se muutettiin liikerakennukseksi laittamalla ikkunoita umpeen sekä tekemällä Keskuskadun puolelle näyteikkunat. 1980-luvun lopulla rakennukseen asennettiin viemärit ja vesijohdot sekä tehtiin pintaremonttia. Puulattia on takaosaltaan maassa kiinni, mikä on aiheuttanut lattian ja seinien alaosien mätänemisen.

Heimo Hirvonen kertoo, että rakennuksessa on toiminut Viialan huonekaluliike, Säästöhalli, värikauppa, kelloliike ja parturi-kampaamo. Tällä hetkellä se on osin asuinkäytössä. Hirvonen itse on syntynyt samalla tontilla, purettavan rakennuksen takana olevassa talossa.

Kaavassa tontti on asuin-, liike ja toimistorakennusten korttelialuetta. Hirvosen mukaan tontin jatkokäyttö on vasta ajatuksen asteella.

– Asuintiloja rakennetaan, jos rakennetaan. Uutta liiketilaa ei Viialassa tarvita, kun vanhatkin ovat tyhjänä. Mahdollisesti se olisi kerrostalo, mutta katsotaan mihin maailma menee.

Keskuskatu 54:ssä sijaitseva rakennus katoaa Viialan katukuvasta.

Keskuskatu 54:ssä sijaitseva rakennus katoaa Viialan katukuvasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?